Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

46v

Tre av Oscar Lewickis förbättringar under 2017

Förra året hoppade Oscar Lewicki på två månader från startspelare i en EM-premiär till bänkplats i Malmö FF. I år har det varit stabilare. Han har startat alla MFF-matcher med tre undantag (i de tre matcherna hoppade han in i minut 27′ samt två i halvtid).

Han själv definierar sin säsong som bra, även om han nämner om CL-kvalet och säger att han inte kom upp i standard i bortamatchen. Han tar dock även upp tre saker han har förbättrat, bland annat på grund av kontinuerliga samtal med Magnus Pehrsson.

Att snabbare hitta passningar framåt

– Redan tidigt på säsongen hade vi samtal om att titta framåt och hitta lösningar innan jag får bollen, och inte bara titta för att hitta motståndarna och flytta bollen från dem. Att hitta en lösning så jag kan slå den på en touch.

– Jag känner att jag har fått en bättre egenskap där i och med de tipsen. Jag har ju kvaliteten att slå krossbollarna, men nu har det blivit att man vet redan innan man får bollen. ”Där finns han, jag kommer slå den där”, på ett sätt som man var lite mer osäker på innan. Man hade inte lika mycket överblick.

Att spela upp via diagonala passningar

– På sättet vi spelar på blir det lite lättare att hitta dem. Vi har ju ofta en högermittfältare som kommer in centralt och en anfallare som droppar till vänster. Det blir lättare att hitta de bollarna uppåt.

Att veta om sin positionering, där han tar AFC-matchen som ett läroexempel

– (AFC) var lite extremt såklart. De spelade man-man över hela planen. (Lewicki själv markerades ofta av Abdul Razak.)

– Vi hamnade i obalans med så många spelare, eftersom vi försökte frigöra oss. Istället för att göra de små ”checkrörelserna” och få bollen, så tog vi löpningar tvärs över hela planen. Det gjorde att vi hamnade i obalans vid deras omställningsspel.

– Bara för att man får bakslagen i form mål, då kan man inte frångå sin plan helt och hållet och ta egna beslut.

– Har man en dag där man inte är fullt fokuserad så är man inte så mycket bättre än vilken annan korpenspelare som helst.

– Så jobba med positioneringen och den andre innermittfältaren. Man måste hålla bra koll på varandra, så att inte båda tömmer ytan i mitten och det blir ett stort hav där (exempelvis mot AFC). Det måste alltid finnas minst en i ytan. Åtminstone som laget fungerar nu.

Bonke Innocent ska vara en potentiell ersättare för Lewicki. Innocent har dock haft problem att imponera på träningarna, och har blandat bra och dåliga aktioner. Magnus Pehrsson pratar om att det centrala mittfältet är svårare än vissa andra positioner i det här laget.

– Om vi tar Bonke är det lite svårare. Dels har vi spelare som har presterat väldigt bra på centralt mittfält, plus att det är lite fler saker som ska fungera både offensivt och defensivt i den positionen. Det är svårare, det är fler detaljer.

– För att sätta sig in i det är det en svårare position att sätta in en spelare, än att sätta in en spelare längst fram eller på en kant. Jag tycker det är skillnad.

– Vi har valt att ge mycket information och jobba mycket med coachning, vilket ofta gör att man tar ett steg tillbaka innan man tar ett steg fram. Det är lite medvetet för vi har ett välfungerande mittfält. Just nu ligger han längst ifrån (av nyförvärven), men det kommer bli bra.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-08-23 kl 08:00
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER