POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Månadsrapport Malmö FF, augusti: Rosenberg missar väntad straff

Månadsrapport för april.

Månadsrapport för maj.

Månadsrapport för juni.

Månadsrapport för juli.

MATCHER

Djurgården borta 1-0 (självmål)
För sjätte gången i år vann MFF efter sent ledningsmål.

Kalmar FF hemma 6-0 (Berget straff, Jeremejeff, Cibicki straff, Rakip, Sarfo, Christiansen)
Alla gjorde mål (utom Kalmar).

AFC Eskilstuna borta 1-3 (Berget straff)
Chocken när AFC hade 3-0-ledning efter en halvtimme.

FC Trollhättan borta 4-1 (Jeremejeff, Brorsson, Berget straff, Rakip)
Trollhättandrömmål efter tre minuter. Efter en kvart blev MFF MFF.

IFK Göteborg hemma 2-2 (Berget, Rosenberg)
Allt hände.

MATCHFRÅNVARO

Carvalho (5, långtidsskada hälsena), Rosenberg (3, avstängning), Vindheim (1, krampkänning), Wolff Eikrem (1, sjuk), Bengtsson (1, sjuk)

STRAFFAR

Malmö FF har fått fem straffar på de åtta senaste matcherna, vilket kan jämföras med att det innan det tog 54 matcher för MFF att få fem straffar.

Rosenberg hade ett bra snitt innan chippmissen mot IFK Göteborg, åtta mål på tio senaste straffarna (exkluderat träningsmatcher). Inte exceptionellt bra, men världsfotbollssnittet är att drygt 75 procent av alla straffar blir mål. De två tidigare straffmissarna var ett skott utanför till höger (PSG) och ett skott i vänstra stolpen (Hammarby).

Något som dock är uppseendeväckande svagt av Rosenberg: han har skjutit fyra av sina fem senaste straffar mitt i mål. Undantaget var straffen i krysset mot Vardar. Annars la han även mittplacerade straffar mot Örebro (2) och Kalmar, som alla tre gick in. Det är inte svårt att förstå varför IFK Göteborgs målvaktstränare Sven Andersson ville få Pontus Dahlberg att stanna kvar centralt.

Övriga Rosenbergstraffar var tre till Rosenbergs höger, två till vänster, och en i mitten (RB Salzburg). Så. Totalt har Rosenberg slagit elva straffar i MFF:s tävlingsmatcher och placerat fem av dem centralt.

Jag läste någonstans att det vettigaste för en skjutande spelare är att ta ett slumpmässigt valt straffschema och sedan stå fast vid det. Ett schema där straffskytten vet var nästa straff ska placeras, men att det är upplagt så att det inte finns en trend för att motståndarna att scouta fram. Något för Rosenberg?

TRÄNINGSINTRYCK

Carlos Strandberg satte ny standard på MFF:s avslutsövningar. Annars har MFF, som jag skrev tidigare, blivit mer försiktiga med nya övningar.

Det verkar dock som att Magnus Pehrsson använder fler tävlingsmoment på träningarna, även om det oftast handlar om fotbollstennis eller smålagsmatcher. Han har också lagt ner många minuter för att prata med Bonke Innocent. Plus för Kingsley Sarfo och tredjemålvakten Mathias Nilsson under några enstaka träningar.

PLUSMINUS
Spelare som förbättrat/försämrat sin truppstatus

Alexander Jeremejeff (+ + +) var borträknad inför den här månaden, anfallskonkurrensen kändes för svår. Efter det klev han ur augusti som månadens bästa MFF-spelare. Oscar Lewicki (+ +) var för första gången sedan april 2016 helt fast på centralt mittfält, utan att bytas ut vid krångliga matchsituationer eller användas i andra positioner. Utlånade Anton Kralj (+) gör det bra i Gefle, och sett till MFF:s vänsterbackssituation har han skaffat ett markant bättre läge för lärlingskontrakt 2018.

Magnus Wolff Eikrem (- – -), bäst i allsvenskan 2016, fick inte spela en minut i augusti och var även petad ur matchtruppen mot Blåvitt. Bonke Innocent (- -) har visat sig längre ifrån att vara startklar än vad MFF nog själva trodde. Ingen speltid, får knappt ens plats på bänken, och max godkänd i U21-matchen. Behrang Safari (-) hade några oväntad svaga prestationer under augusti, även om en delförklaring vara hans tidigare skada.

KONTRAKT/ÖVERGÅNGAR

Carlos Strandberg (från Club Brügge, runt tio miljoner kronor), Pawel Cibicki (till Leeds, runt 20 miljoner kronor), Fredrik Andersson (förlängning, 2018)

MÅNADENS MÅL

Jeremejeff visade upp ett förbättrat passningsspel under de senaste månaderna, men jag tror ingen väntade på att se honom ha en sådan här djupledspassning i sig.

LÄSNING

Oscar Lewicki i detaljer om varför han är bättre 2017 än 2016, och Anders Christiansen om varför han inte syns lika ofta i spelet.

Behrang Safari har “extremt dålig rörelse” i fotlederna, och måste jobba med det varje dag om han vill fortsätta att ha en elitkarriär.

Magnus Pehrsson om…

om varför Magnus Wolff Eikrem inte får spela: “Spelmodellen är nummer ett och framtid nummer två”.

… hur han tänker använda 35-miljonersvärvningarna: “Inför 2018 är det bättre, absolut, men det är inte nödvändigtvis bättre just nu”.

… hur han ska lösa de sex (nu fem) stjärnanfallarnas höst.

… att Malmö FF var dåliga på defensiva hörnor, så att de ändrade om till mer zonförsvar.

… hur vänsterkanten förändras efter försäljningen av Yotún: “En betydlig mer offensivare spelare”.

Malmö FF har startat med 26 (27 efter Jeremejeff-Strandberg) olika anfallspar sedan 2014.

Fystränare Ben Rosen tycker att två spelare sticker ut ur ett fysperspektiv: Vindheim och Tinnerholm.

Malmö FF har haft tolv (nu 13 med Lamin Sarr) U17/U19-spelare uppe hos A-laget i år, men det är oklart när eller hur många som flyttas upp på lärlingskontrakt.

Jens Fjellström vill förlänga sitt utgående avtal med MFF.

U21-MATCHER

ELFSBORG hemma 0-0, KALMAR hemma 3-0 (Konstandeliasz, M.Olsson 2)

U19-MATCHER

IFK GÖTEBORG borta 0-2, ELFSBORG borta 0-0, ÖSTER hemma 3-1 (Hadrous, Vagic, Mujanic), ÄNGELHOLM borta 1-1 (J.Andersson), HÄCKEN borta 0-1

@jonas_hansson

Publicerad 2017-09-03 kl 14:55
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå