Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så fungerar centralt mittfält i MFF: ”Som drottningen i schack”

Idag gav Magnus Pehrsson ett definitivt svar kring hur han ser på konkurrensen på centralt mittfält:

– Oscar (Lewicki) och AC (Anders Christiansen) är i de flesta matcher lagets bästa mittfältspar, därför att de får en väldigt tydlig rollfördelning. Oscar gör AC bättre och tvärtom.

Beslutet ska ha vuxit fram under sommaren efter att Erdal Rakip fått några starter centralt under våren. Tidigare har Pehrsson sagt att centralt mittfält är den positionen i MFF där han har tydligast idéer om hur de ska spela, och att det därför har tagit längre tid för Bonke Innocent att komma in idet. Jag bad honom att utveckla sina tankar.

Om det komplexa

– I alla positioner finns det anfalls- och försvarsuppgifter, men jag tror det tenderar att vara mer detaljer och det finns en ännu större komplexitet när du har 360 grader fotboll omkring dig hela tiden. Det har du inte som mittback, det har du inte riktigt som forward, och det har du inte som ytter heller.

– Du har mer beslutsfattning i fler moment.

– Du har också största möjliga flexibilitet i att genom olika rörelser så händer olika saker.

Om hur han coachar dem, då Pehrsson själv varit central mittfältare

– Jag har inte bara sett utan känt sakerna man kan göra. I de diskussionerna har vi kanske ännu fler nyanser, ännu fler detaljer, och jag upplever att spelare som är centralt vill ha det. Man hamnar där av en anledning. Man förstår att det är navet i det mesta. Det är ofta där jag tycker matcherna avgörs. Det handlar om att äga det centrala. Det är som drottningen i schack.

– Ska du vara bra tränare så behöver du titta på vad de bästa i världen gör i sina roller. Sedan försöker du anpassa det till dina spelare, anpassat till spelarna du har.

– Central mittfältare har jag egna erfarenheter av där jag har kopplat in känslan av att uppleva de positionerna. Det har varit ganska enkelt att prata med dem.

Om Anders Christiansen

– Många spelare som har den extrema nivån är ofta lite svårare att coacha. De har lösningarna själva. Jag har idéer som han ibland förkastar, men han säger ofta ”det här ger mening”.

– Ibland har vi sagt till honom ”gör vad du vill”, och ibland prata om att överbelasta en högersida eller vänstersida mer. Den är nog den rollen som har haft lite olika direktiv, men ibland har det varit att hitta ytan där den är istället för att vi styr honom.

Jag pratade tidigare både med Oscar Lewicki och Anders Christiansen om deras förändringar jämfört med 2016. Imorgon kommer också en artikel om Erdal Rakip.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-09-16 kl 14:01
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons