Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

41v

MFF-HBK: Rakip är väldigt bra, men vad är han egentligen?

Efter att ha sett Malmö FF mot Halmstad live så har jag också sett om den ett par gånger.

Efter livematchen gillade jag framför allt insatserna från Markus Rosenberg och Behrang Safari.

När jag hade sett om den en gång gick jag ifrån Safari lite, och tyckte han och Lasse Nielsen var på samma stabila nivå. Dessutom verkade Oscar Lewicki vara en av de viktigaste faktorerna bakom MFF:s seger.

Efter det tredje tittningen så insåg jag att jag hade ignorerat hur mycket Anders Christiansen hade tillfört, utan tidigare gånger låst mig vid att han gjorde fem-sex för honom ovanliga felpass. Dessutom blev Rasmus Bengtssons lugna dominans tydligare.

Så jag vet nog fortfarande inte vad jag tycker om varje spelarinsats. Men. Några saker att lyfta fram för Malmö FF, och om inget annat står så är siffrorna via WhoScored eller egenräknade:

SENASTE HEMMAMATCHER

De tre senaste hemmamatcherna är mot Hammarby (4-0), Elfsborg (6-0), och Halmstad (2-0). Inte bara siffrorna framåt är bra där, utan det här har varit motståndarnas skottkartor i de matcherna (bilderna via WhoScored):

skottkartahammarby

skottkartaelfsborg

skottkartahbk

Bara en målchans för motståndarna, och den hade Halmstad i minut 88 och underläge med två mål.

En offensiv notering mot Halmstad: 26 avslut, plus ytterligare 25 inspel mot straffområdet som inte blev avslut. Om även hörnor som inte blev avslut räknas in, så snittade MFF en passning som blev/kunde bli en målchans ungefär var 90:e sekund.

ROSENBERGS LILLA FÖRÄNDRING

Mot Halmstad tog Rosenberg sju avslut. Hans högsta siffra för året. Han slog 39 passningar. Hans högsta siffra för året. Han slog sju passningar till lagkamrater som tog avslut. Hans högsta siffra för året. Han rörde bollen 64 gånger. Hans högsta siffra för året, och drygt 50 procent oftare än genomsnittet (42 touch/match).

Rosenberg har involverat sig mer efter uppehållet. När jag frågade Magnus Pehrsson om det fanns någon detalj man skulle kolla på så kom han själv till anfallsparet.

– Idémässigt har vi varit ganska lika i de här tre (hemma)matcherna, vad vi har tryckt på. Mer spel bakom backlinjen och mer spel in i fötter centralt än vad vi har gjort tidigare.

– Det har berott mycket på att vi har valt att spela ”Mackan” och Carlos (Strandberg) lite närmare varandra än vad vi har gjort innan.

Bara under de första sju minuterna mot Halmstad hade backlinjen slagit åtta passningar mot anfallarna, varav fem från Anton Tinnerholm till Rosenberg. MFF var rakare. Mot Halmstad slog laget 87 långbollar. Endast mot IFK Norrköping i våras har laget slagit fler längre under en match (då höjdes siffran i slutet, den enda hemmamatchen i år där MFF har förlorat samt haft underläge i slutet).

LEWICKI/CHRISTIANSEN

65, 101, 55, 126, 60, 36, 57, 64, 61, 60, 68, 102, 70, 67, 59, 73, 36, 79, 91.

Siffrorna ovan är Anders Christiansens passningsantal i de allsvenska matcherna han har spelat minst 80 minuter. Pehrsson har tidigare pratat om att Christiansens roll i år kanske är den med flest nyansskillnader från match till match, och det syns tydligt i passningsstatistiken.

Christiansen blev nog mest ihågkommen mot Halmstad på grund av sina (oväntat) många felpassningar, men han var ofta den som drog igång initiativ. Det var helt enkelt “inte hans dag” när det kom till att göra poäng. Lewicki var dock minst lika viktig.

Mot Halmstad hade han ”bara” tio rena bollvinster, men var överallt i närheten av bollen. När en medspelare hade den, så var Lewicki ofta nära för att vara det enkla alternativet. Dessutom blev han presspelaren på mittfältet när Rakip/Christiansen ”vilade”, och balansspelaren när backlinjen behövde skydd. Räkna antal meter mellan Lewicki och bollen, och siffran kommer vara låg under många av matchens sekunder, förutom när han skickade iväg medspelare på offensiva löpningar. Han var nästan alltid där han skulle vara.

Till detta ska det inte glömmas bort att Lewicki har ändrat några av sina instinkter i år. Det är oftare passningar som letas framåt. Det var Lewicki som slog en lång och bra krossboll mot Tinnerholm, som passade Rakip, som fixade 1-0. Det var Lewicki som plockade upp en inspark, levererade vidare, och MFF gjorde 2-0. Uppbyggnadspoäng för bägge målen och till ytterligare några bra chanser.

Lewicki hade också ett par svaga bolltapp, men för att citera Pehrsson om centralt mittfält:

– Det är navet i det mesta. Det är ofta där jag tycker matcherna avgörs. Det handlar om att äga det centrala. Det är som drottningen i schack.

Lewicki skötte de ”enkla” och stabiliserande uppgifterna, Christiansen tog initiativ.

RAKIPS SVÅRDEFINIERADE ROLL

Vad är egentligen Rakip för något? Jag har kunnat skala ner det till fyra möjliga positioner: högermittfältare i 4-4-2, högeranfallare i 3-4-3, central mittfältare i 3-5-2, ”nummer tio” i 3-4-1-2. Men han är inget av dem.

Jag skriver ner MFF:s taktik som 3-5-2, men Rakip har inga problem att inom en halv minut först vara uppe och pressa vid högra hörnflaggan, sedan glidtackla vid eget straffområde, och därefter hitta ytor till vänster uppe vid motståndarnas straffområde.

Pehrssons spelsätt verkar handla mycket om att hitta var motståndarna ger bort sina ytor. Det går aldrig att täcka allt, och jag gissar att det är Rakips jobb att hitta dem. Rakip själv har flera gånger tagit upp att han vill hitta sig rättvänd och fri. Det verkar han ha börjat göra nu.

Erdal Rakip omgång 1-22: 33 avslut.
Erdal Rakip omgång 23-26: 21 avslut.

Däremot har han fixat många poäng för MFF hela året.

Fixad straff 1-1 och bra hockeyassist 2-1 mot Örebro (vinst 2-1)
Mål 2-1 mot Östersund (vinst 2-1)
”Assist” 1-1 mot Hammarby (1-1)
Mål 2-1 mot J Södra (vinst 2-1)
Mål 1-0 mot Sundsvall (vinst 1-0)
Assist 2-0, vunnen straff 3-0, och mål 4-0 mot KFF (vinst 6-0)
Mål 1-0 och mål 3-0 mot Hammarby (vinst 4-0)
Mål 1-0 mot Östersund (2-2)
Mål 4-0 och ”assist” 5-0 mot Elfsborg (vinst 6-0)
”Assist” 1-0 mot Halmstad (vinst 2-0)

INHOPPARNA

Magnus Pehrsson har allsvenskans bästa statistik på inhopparna, även om han också har allsvenskans bästa bänk. Inhopparna har varit inblandade i 14 mål. Östersunds inhoppare har varit det i elva, trea är Elfsborg med sex mål.

Den här gången kom Alexander Jeremejeff och Andreas Vindheim in och gjorde bra nytta under hela inhoppen, som två av de bästa på plan. Jeremejeff hade flera sekvenser med motståndare på sig, men där han bröt sig fri och förbättrade anfallet.

En liten förvåning var att Pehrsson inte använde byte nummer 3. Det är endast vid enstaka tillfällen ha inte har gjort alla byten, och bara Gif Sundsvall och Östersund har gjort fler enligt Transfermarkt.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-10-05 kl 15:27
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER