Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

39v

Bra utveckling på talangerna i Malmö FF

Samuel Adrian (nu 19 år, central mittfältare) och Pavle Vagic (17 år, offensiv allroundspelare) blev tidigt under året uppflyttade till Malmö FF:s A-lag på lärlingskontrakt. Endast Adrian har fått debutera i allsvenskan med ett kort inhopp mot J Södra, men jag tycker att bägge två har tagit tydliga utvecklingskliv under hela året.

Adrian har varit bäst på plan i flera U21-matcher, och bägge gör allt bättre ifrån sig på A-lagets träningar. Jag pratade därför med Magnus Pehrsson om de två.

– Ingen har väl exploderat, men det gör dem väl först den dagen de börjar få speltid och börjar slåss om en plats. Båda är ju klart bättre spelare idag än för ett halvår sedan, egentligen i alla aspekter av spelet. De är fysiskt mer redo för varje träning och klarar sig på den här nivån. Jättebra.

– Kvittot kommer när de börjar spela med A-laget. Då ska de inte bara utveckla sig själva, de ska bli bättre än sina konkurrenter. Förhoppningsvis är det fler än dem som utvecklas, så det är ju deras utmaning.

Adrian är den som har legat lite närmare speltid. En spelare som ofta är smart och säker i sitt passningsspel.

– Jag tycker att den här veckan Samuel har gjort nu, efter landslagsuppehållet, har varit oerhört bra. Jag tyckte kanske att han var bäste man på träning i onsdags och det är ganska bra i den här gruppen. Han är i väldigt bra form.

– Han är en sådan spelare som vi vill att alla ska vara, men han är väl extremfallet. Han vet att han måste ligga på max hela tiden, för han har inte den perfekta snabbheten och har inte varit den stora stjärnan på det sättet. Den egenskapen brukar räcka rätt långt också, att veta att man behöver jobba hårdast hela tiden.

– För honom är det frågan om tempot. Att tekniskt och fartmässigt klara av tempot. Skallen, orken, förståelsen för spelet. Det har han. Det är mer att tekniskt och snabbhetsmässigt hinna med. Där är han i en perfekt miljö.

Den stora utmaningen blir nu att få in dem i A-lagsspel. Redan förra året skrev jag om att de unga spelarna statistiskt sett får allt mindre speltid i ett allt starkare Malmö FF, men i år går det att argumentera för att MFF istället gav mer plats åt Franz Brorsson, Erdal Rakip, Mattias Svanberg, och Pawel Cibicki.

– I år har Franz mer eller mindre varit ordinarie, det har han inte varit innan. Erdal mer eller mindre varit ordinarie, det har han inte varit innan.

– Jag tror att ambitionen Malmö FF har, att få in någon i startelvan per säsong, är väldigt, väldigt bra. Sedan måste man få utveckling på de andra. Det tror jag vi har, frågar man alla tror jag de känner det.

Ytterligare sex unga spelare har i år varit utlånade från Malmö FF, där åtminstone fem av dem har haft ordinarie startplatser i superettan, division 1, och division 2. Adrian pratade i somras om att han då helst ville stanna kvar då han fortfarande utvecklades via träningar, men Jason Wilcox i Manchester Citys organisation kom nyligen med en egen uträkning: 83 procent av spelarna i Champions Leagues kvartsfinaler spelade A-lagsfotboll redan när de var 17 år. Sedan kommer få talanger att nå dit, men det måste finnas både tålamod för utvecklingen och matchning för unga. Pehrsson själv kommer in på en matchningsproblematik för unga.

– Ibland är de riktigt bra (i U21), och ibland är de inte tillräckligt bra. Det brottas alla klubbar med, hur ska man få talangerna till att vara så nära (matchning) som vi är här inne med A-laget. Det är svårt.

– Därför måste våra träningar vara riktigt bra. Våra träningar är ofta bättre än U21-matcherna är, men sedan måste du spela matchen för det är det du tränar för. Det är klart man hade önskat att de här hade fått spela i superettan varje vecka och få träna här, men den är svår den mixen.

Sex nya spelare har fått lärlingskontrakt nästa år, och det blir kanske ett försök för Malmö FF att förlänga karriären i MFF för några av de unga spelarna? Istället för att vara en A-lagsspelare eller en U19-spelare så finns det fler som får chansen i ett mellansteg. Flera engelska klubbar, exempelvis Brentford och Swansea, har börjat att jobba med liknande arbetssätt. Att fortsätta ge bästa träningsmöjligheterna för 18-19-20-åringar som inte redan är A-lagsmaterial, men som kan bli. Sedan blir ju fortfarande matchningen den stora frågan.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-10-13 kl 13:45
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER