Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
38v

Rapport från Malmö FF:s första träningar – fokus på igångsättning: ”Inte bäst i allsvenskan på det under hösten”

När Magnus Pehrsson tog hand om förra försäsongen i Malmö FF inleddes den med mycket fokus på att få de offensiva spelarna att löpa rätt. Sju träningar in på den här försäsongen har det varit en annan prioritet: att få laget att bättre sätta igång spelet långt ner i planen.

På torsdagen var det femte gången på en och en halv vecka som de hade en övning med att sätta igång via målvakten. Magnus Pehrsson:

– Vi kände att det var en punkt där vi la rätt mycket tid under förra våren och blev bättre och bättre, men under hösten att vi inte var bäst i allsvenskan på det.

– Det var en del där vi inte kunde få det spel vi ville, det vill säga anfalla med kontroll.

– Sedan blev vi ganska bra i vårt andrabollsspel så det behöver inte vara en nackdel att sparka insparkar, men vi vill ändå hitta en kontroll i vårt anfallsspel och då var det här en del där både vi spelare och ledare kände att vi behövde öva mer.

– I träningarna och matcherna kommer vi göra misstag, men det är bättre att vi gör dem nu och lär av dem.

Målvakterna har tränat både de korta och längre passningarna. Ofta har det varit att majoriteten av spelarna flyttar ner för att hjälpa målvakten, men vid insparkar har tre offensiva spelare ställt sig inne på motståndarnas planhalva. En till höger, en till vänster, en centralt, och dragit nytta av att det inte går att bli offside direkt på insparkar.

– Man vill skapa så stora numerära övertag som möjligt. Det kanske slutar med att vi har en uppe eller två uppe, eller fem uppe. Med allt som vi gör nu är det ”såhär har vi analyserat och tro att det är en bra startpunkt”, men sedan vad det slutar med…

– Men vi tror att de tre vi stannar med där uppe nu kommer skapa ett rätt stort dilemma för motståndare.

Efter snart två veckor med anfallsspel samt mycket arbete kring den direkta återerövringen, så ska det nästa vecka blir mer försvarsfokus. Upplägget kring träningarna är annars som ifjol: frukost vid nio-halv tio för spelarna, följt av lagmöten på runt 20 minuter, efter det gym, och sedan träning. Dessutom håller ledarstaben i personliga möten med spelarna på eftermiddagarna, som ska vara klara på måndag.

Första träningsmatchen är på lördag, mot Fremad Amager, där MFF planerar att använda två jämnstarka startelvor i varsin halvlek. De tre småskadade spelarna (Arnor Traustasson, Egzon Binaku, Rasmus Bengtsson) var inte ute idag och missar matchen.

Det är inte spikat hur de tänker använda startelvorna i efterföljande träningsmatcherna och hur speltiden ska prioriteras, men det finns tankar om att sprida ut speltiden mer under de första fyra träningsmatcherna.

– Det ger mycket för en ung spelare att få spela med de som har mest erfarenhet. Man får balansera där och det är inte helt enkelt.

– Generellt tror jag att det är viktigt under de fyra (första) matcherna att spelare får chansen. Sedan ska vi in och tävlingsmatcha.

Magnus Pehrsson om…

Mattias Svanberg:

– Svanberg har varit väldigt bra. Nu har vi spelat honom, och han kommer även spela i helgen, i den högerrollen som Erdal (Rakip) hade mycket förra året. Vi vet allt vi får och det han behöver jobba på till vänster, men nu har vi valt fullt ut att ha honom inne i plan.

(Högerrollern bygger på att spelaren ofta kommer in i planen. Även Sören Rieks har använts där, men varierat med vänsterrollen)

Eric Larsson:

– Jobbat väldigt, väldigt hårt. Han har peakat i löpmeter och acceleration och allt vi tittar på, precis där som Anton (Tinnerholm) låg väldigt högt, och det gör nog alla som spelar i den rollen när man ska springa upp och ner. Han känns jättebra både som spelare och person, och verkligen är här för att göra avtryck.

Fouad Bachirou:

– Fotbollen skiljer sig inte jättemycket, hans roll är väldigt lik, och nu har han bättre medspelare omkring sig. Det är klart det är utmanande för honom också.

– De fem (nyförvärven) känns alla väldigt bra, det känns som de kommit rätt in i det.

– Jag tycker det varit en väldigt bra start. Många som har stått ut och ingen som har fallit ut.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-01-18 kl 14:30
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons