Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Även fasta situationer är en potentiell förbättringsdel för Malmö FF

Av en slump blir den här bloggposten en blandning mellan de två tidigare: hur Malmö FF jobbar med att förbättra sig jämfört med 2017 och allsvenska klubbars nytta av fasta situationer.

På fredagen var det första gången det var hörn- och frisparksövning (även om det bara var en kort stund). Magnus Pehrsson har varit öppen med att det inte var bra nog förra året, då MFF fick jobba för att ens få plusstatistik totalt sett.

– Vi verkligen analyserat det. Olof (Persson), som är huvudansvarig för det och har verkligen lagt mycket tid. Vi har jobbat igenom det. Han har lagt mycket tid på både sättet att förädla sättet, det sättet vi vill göra olika situationer, men kanske framför allt arbetssättet i träning. Hur vi skapar en större motivation kring det.

ANNONS

– Men det är ju alla fasta situationerna. Inkast, igångsättningar, och sedan ”de vanliga” fasta situationerna. Det är någonting där vi vill spetsa oss. Det kanske kan ha en väldigt stor effekt där om vi blir bättre på det, jämfört med kanske inte lika stor effekt på andra områden.

Det blir Eric Larsson och Andreas Vindheim som slår hörnor och frisparkar mot Fremad Amager, även om någon vänsterfot finns som alternativ. Arnor Traustason blir ett alternativ senare enligt Pehrsson och hintar om att någon mer är aktuell. På träningslägret ska det tränas mer.

Och de senaste träningspassen har det även lagts in lite inkastträning. Inga stora saker, men en av passningsövningarna sattes bland annat igång med ett kort inkast.

– Jag tycker vi har hittat ett enkelt och vettigt format till det. Det är många lag som aldrig gör det. När man pratar med duktiga spelare om inkast så är det svårt att få respons ibland. Men om man gör det på ett enkelt och lekfullt sätt, och de har några enkla val där de kan styra väldigt mycket, då tror jag ändå att man kan få ett bra gensvar.

ANNONS

– Framför allt är det att behålla bollen. Tittar man på inkast, och inte bara MFF utan generellt och gör en analys på allsvenskan så är det många gånger man blir av med bollen när man har inkast. Då handlar det om att man inte är koncentrerad och inte har en tillräckligt bra idé. Kan vi höja några procent på att behålla den så är det bra.

Det kan också tilläggas, på tal om förbättringar, att Pehrsson har hintat om att några saker kan komma att se sämre ut mot Fremad Amager. Det kan både vara bolltapp långt ner på planen, eller synas att de inte hunnit träna defensiven tillräckligt mycket än.

***

En av de strukna sakerna i intervjun med Ben Rosen, angående hur en del av analysarbetet gick till efter 2017:

– Spelarna fick anonymt skriva sakerna de tycker är bra och dåligt, ledarna fick skriva sakerna de tycker är bra och dåligt. Sedan pratar vi om dem. Om det är saker som ofta kommer upp så ändrar vi på dem, sedan finns det saker som jag tycker vi borde ändra. Även om vi förra året ur ett skadeperspektiv och särskilt ur ett prestationsperspektiv gick väldigt bra, så kände vi ändå att i varenda del – fotbollsperspektivet, skador, fitness, hur snabba vi var, hur bra vi var taktiskt – så fanns det rum för att utvecklas överallt.

ANNONS

***

Också en notering på träningsveckans snyggaste (?) mål, av Teddy Bergqvist. Han var ute på kanten i ett smålagsspel som en ”vägg”. Av det jag såg, så såg det ut som att han hoppade upp, var lite felvänd, drog till med insidan på volley, och fick på en skruvlobbsliknande grej nära bortre krysset. Eventuellt var det träningsveckans enda ”ooooh!”.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-01-20 kl 11:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto