Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bajens provspelare Romário Baldé – en av vinterns mest intressanta bakgrundshistorier

Portugisen Romário Baldé är på provspel i Hammarby under deras träningsläger. Det verkar spännande. Fysiskt välutvecklad, finurlig, kan säkert riva sönder försvar. Det är dock oklart exakt vad klubben får.

Visserligen en 21-åring som tidigare i karriären tog jämna steg med nära vännen Goncalo Guedes. Baldé scoutades nära av Dortmund och Roma för tre år sedan, och var ibland även lagkapten för portugisiska U-landslag. Men. Sedan stannade det upp.

Född i Guinea-Bissau, uppvuxen i Portugal. Han gick igenom Benficas olika ungdomslag med Goncalo Guedes, som idag är värd ungefär 400 miljoner kronor. De fick proffskontrakt med Benfica samma dag. Han var också bra vän med Renato Sanches, som 2016 skrev på för Bayern München i en affär värd upp emot 800 miljoner kronor. Han spelade ibland även ihop med André Gomes (nu Barcelona) och Bernardo Silva (Man City).

ANNONS

Över 50 U-landskamper för Portugal, några av dem som lagkapten. För tre år sedan började det snackas mer om honom. Hans insatser i Uefa Youth League gjorde att Roma, Lazio, och Dortmund åkte till matcher för att scouta specifikt Baldé. Han kunde spela mot Paris SG, med Kingsley Coman och Presnel Kimpembe, och vara en av de bästa på plan.

”El Bandido”, eller ”Banditen”, öste på bra med sin snabbhet, oftast som kantanfallare. Tanken var att han inte skulle förlänga sitt kontrakt 2015, då 18 år, utan flytta till en större klubb trots att han inte gjort A-lagsdebut i Benfica.

Sedan bytte narrativet riktning. Visserligen hade han missat straff mot Barcelona i Uefa Youth League-finalen 2014 (i underläge 0-1, Benfica förlorade med 0-3), men det blev ännu värre mot Sjachtar 2015.

Kvartsfinal, ledning 1-0, och Baldé levererade en usel Panenka. Benfica förlorade (efter straffar…) och enligt Record var han helt förstörd efteråt. Till slut orkade han gå fram till lagkamraterna och be om ursäkt.

ANNONS

Det är oklart om det finns något samband mellan straffmissen och det som hände sen, om intresset från andra försvann, men Baldé valde att ta tillbaka sitt beslut om att lämna och skrev istället på femårskontrakt med Benfica. Han lånades ut till Tondela, där han växlade mellan start- och bänkspelare.

I somras valde han en permanent flytt till polska Lechia Gdansk, där han pratade om att han ville starta om och etablera sig i Portugals U21-landslag. I första ligamatchen gjorde han mål. I andra assist. I tredje blev han utvisad efter en uselt tajmad tackling bakifrån. Han gjorde ändå intervjuer där han verkade gilla livet i Polen, trots att det senare började gå sportsligt tyngre. Han hade även med sig sin tre år yngre lillebror, som han själv kallade för ”lilla Pogba”.

Men så verkar något ha hänt. Allt har inte kommit ut än. Polska medier har skrivit att Baldé begärde extra ledighet under vinteruppehållet. Han ska ha blivit beviljad det, men dök ändå inte upp när det drog igång igen. Efter ett tag gick Lechia Gdansk ut med att han skulle böta 200 000 kronor och var avstängd i sex månader. Det har pratats om att han inte fått betalt, och det vore kanske logiskt. Klubben har fått minuspoäng på grund av sin ekonomi den här säsongen.

ANNONS

Oavsett vad som har hänt så ska Hammarby nu bedöma om han sportsligt håller. Om det är en spelare som hade stora framgångar på U-nivå för att han var tidigt utvecklad, eller om han bara behöver rätt miljö.

Källor: Lechia Gdansk, Transfermarkt, Record, A Bola, Przeglad Sportowy, Dziennik Baltycki, Tuttomercatoweb

@jonas_hansson

Publicerad 2018-01-28 kl 22:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto