Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hanteringen av Lyngby BK är en skam för dansk fotboll

Vintern 2001/2002 låg Lyngby BK i danska högstaligan, men gick i konkurs halvvägs in. De tappade spelare som Tobias Grahn och Ulrich Vinzents, och signerade 30 amatörspelare. Regelverket då (det har ändrats) gjorde att de spelade klart säsongen, förlorade 14 av 15 matcher, och hade en målskillnad på 7-55.

Först därefter blev de tvångsnedflyttade, men det tog bara fem år att ta sig tillbaka till högstaligan. Deras akademi började också fram spelare som Yussuf Poulsen (RB Salzburg), Emre Mor (Celta Vigo), och Anders Christiansen.

2014 såg det fint ut: Hellerup Finans, som på sin hemsida skrev att de hade ”växtvärk” av alla framgångar, blev Lyngby BK:s nya huvudägare. Om än i en konstig affär.

ANNONS

Den dåvarande ledningen i Lyngby BK satt till en början kvar och fixade därför en sponsorresa. Det rapporterades i medierna att fotbollsklubbens ledning hade bjudit in sponsorerna till en strippklubb. Att det skulle ha varit en strippklubb tillbakavisades av Hellerup Finans ägare Torben Jensen. Han ville tydliggöra att det var en klubb med prostituerade.

Jensen var förbannad över ledningens agerande, och Hellerup Finans krävde att Lyngby BK:s ledning skulle avgå så att de kunde sätta sin egen. Så blev det.

Till en början såg det ganska bra ut. Det diskuterades om att arenaplanerna skulle gå i lås, något som hade varit uppe sedan 2008. Förra säsongen slutade Lyngby BK trea i danska ligan, i somras åkte de ur tredje kvalrundan i Europa League mot starka Krasnodar (mycket på grund av två sena Krasnodarmål), och sålde en 18-åring till Inter för 15 miljoner kronor.

ANNONS

Samtidigt var det vara det bara det yttre som glänste. Redan våren 2016 kom de första rubrikerna om konkurshot för Hellerup Finans, som bland annat investerar i nystartade företag. Flera finansjournalister varnade för att de ”lovar mer än de kan hålla” med sina ”mycket aggressiva” metoder för att få nya kunder.

Flera investerare uttryckte oro och ville ha igenom en konkurs, vilken Torben Jensen var oförstående till.

– Jag accepterar självklart att investerarna är arga, missnöjda, och misstänksamma. Det är vi alla. Men det handlar också om att minimera tappet och det görs inte genom att ringa media och ropa ”vargen kommer”, sa han enligt Business.dk.

Hellerup Finans fixade en ny revisionsbyrå som skulle titta igenom företaget. De hittade ”flera fundamentala fel”. För att citera Business.dk så var det ”milt uttryckt”. Hellerup Finans årsredovisning gick från plus 30 miljoner kronor till minus 60 miljoner. Deras eget kapital gick från drygt 110 miljoner kronor till minus 20 miljoner.

ANNONS

De ändrade revisionsbyrå då de tyckte att den hade varit för kritisk.

Lyngby BK var visserligen i Superligaen, men vid sidan fanns det stora problem. 2014/2015 gick de mer än 16 miljoner kronor back, året efter 33 miljoner. De försökte få privatpersoner att investera drygt 25 miljoner kronor i Lyngby BK under 2015/2016. De verkar ha haft problem att ens få ihop fem miljoner.

Ifjol slutade de trea i danska högstaligan, och fick pengar från Hellerup Finans och privata investerare vid sju tillfällen under våren värt mer än 40 miljoner kronor. Ändå var det blodröda siffror igen: back 15 miljoner kronor och inga pengar för att överleva ett år till.

Hellerups Finans var åter kritiska mot en revisor, den här gången klubbens revisor hos Deloitte, och bytte.

Lyngby BK fick först inte licens för den här säsongen, men Torben Jensen gick in och garanterade mer pengar. Det löste sig, även om han fick kritik från danska fotbollsförbundet.

ANNONS

Han hade länge pratat om att klubben skulle säljas. Priset har varierat mellan 60 miljoner kronor och en krona. Det ryktades om potentiella köpare som Red Bull och investerare från Kina, Dubai, och USA. Köparna från USA var enligt Jensen ”mycket seriösa”, men ”det är viktigt att understryka att klubbens framtid inte hänger på att förhandlingarna mynnar ut i en försäljning”.

Det var för ett år sedan. Ett halvår senare sa Jensen att klubben inte längre var till salu. Nu, ännu ett halvår senare, verkar de gå i konkurs.

Hellerup Finans måste få in minst 55 miljoner kronor för att överleva, Lyngby BK måste få in ett antal miljoner bara för att överleva ett kort tag till.

Den senaste veckan har Lyngby ställt in sitt genrep (”det är inte lönt att spela” sa huvudtränaren), och de kan inte spela ligamatcher på sin ordinarie arena eftersom de inte har råd med planvärme. De har heller inte råd att hyra en annan arena och har gjort sig av med samtliga avlönade i klubben med undantag för spelare och ledare. Spelarna får dock från och med idag göra klart med nya klubbar utan övergångssummor involverade, eftersom de inte har fått lön i januari. Enligt Tipsbladet har redan två spelare bestämt sig för att utnyttja det: Mikkel Rygaard och svensken Simon Strand (enligt DT nära Dalkurd).

ANNONS

Samma Simon Strand som köptes loss från Öster för drygt en månad sedan. Som Östers sportchef Matias Concha sa: det är helt ofattbart hur Lyngby BK ens har fått köpa spelare. I teorin har Öster den senaste månaden tappat en av sina bästa kontraktsbundna spelare gratis till en allsvensk nykomling.

Lyngby BK verkar, trots rykten om att engelska klubbar kan köpa upp dem, därför gå i konkurs för andra gången på 16 år. Trots det har danska förbunden tillåtit dem att vara kvar i Superligaen fram tills nu, de fick licens för den här säsongen trots alla varningssignaler, och dessutom tillåtit dem att värva spelare. Dags att se över regelverket?

Och en annan frågeställning: får vi se flera spelare från Lyngby hamna i allsvenskan 2018?

Källor: Tipsbladet, DBU, Finans.dk, BT, TV2, DT, Superstats, Transfermarkt, Business.dk, Hellerup Finans, TV3.dk

ANNONS

@jonas_hansson

Publicerad 2018-02-07 kl 15:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto