Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
40v

Åtta frågor inför Malmö FF mot IFK Göteborg

Dagens cupkvart mellan Malmö FF och IFK Göteborg är mycket av en traditions- och supportermatch, men det finns också många bra frågor kring hur matchen kommer att se ut.

1. Underlaget på Malmö IP

Det äldre konstgräset på Malmö IP får bara negativ kritik och många olika delar lyfts fram.

Magnus Pehrsson har sagt att det blir rejält snabbt spel och att ytan är ”oacceptabel”, och han har undvikit att starta stjärnspelare för att hålla dem borta från det underlaget. Andreas Vindheim sa att en match där känns som en och en halv match, då det sliter så hårt på kroppen. Oscar Lewicki menade att det är svårt att bromsa och göra riktningsförändringar, och att presspelet därför tar skada. Sören Rieks’ största oro inför matchen inte var Blåvitts supportrar, utan snarare underlaget. Senast gick både Carlos Strandberg (kramp) och Franz Brorsson (skada) av.

Blir underlaget en huvudkaraktär även i dag?

2. IFK Göteborgs offensiva spelares kvalitet

Ett nytt defensivt system verkar prioriteras i första byggfasen för IFK. De har visserligen gjort ett dugligt antal mål (13 på sju matcher), men de offensiva spelarna måste eventuellt förlita sig mer på individuell kvalitet än det offensiva lagorganisationsbygget mot MFF.

Klarar Tobias Hysén av att vara bra allsvensk spelare 2018? Kan Sebastian Ohlsson visa att hans frysboxtid berodde mer på lagets spelsätt 2017 än hans kvalitéer? Finns det en 2016-presterande-Ómarsson i 2018-Ómarsson? Är Mikael Ingebrigtsen bra nog? Matchen mot MFF blir det bästa försäsongsprovet på deras kvalitéer in mot allsvenskan 2018.

3. Malmö FF:s startelva

Arnor Traustason och Egzon Binaku testades i torsdags i någon form av startelva, men det var nog mest för att hålla alla matchalternativ öppna. Det finns två 50-50-positioner i startelvan.

Andreas Vindheim gjorde supermatch mot BP senast, men Eric Larsson kanske definieras som bättre defensiv högerback? Och vilka blir anfallarna? Alexander Jeremejeff ser ut att ha för bra form för att bänkas och han var med i startelvan vid alla byten i torsdags. Pehrsson kan luras, men det såg ut som ett val mellan Carlos Strandberg och Markus Rosenberg.

4. IFK Göteborgs mod

Hur mycket vågar Poya Asbaghi att testa sitt offensivt ambitiösa spel? Blir det Mix Diskerud ihop med Amin Affane på centralt mittfält i hopp om att ha mer boll, eller blir det defensivt bättre Vajebah Sakor?

Affane (precis som Simon Thern) går ju annars in på en möjligen karriärsförändrande säsong. Ut från AIK (där han fick chansen som startspelare i två längre sträckor) och in som definitiv centralpunkt i ett lite sämre lag. Hur mycket växer han som spelare med ett troligt förtroende över ett helt år?

5. Charaisjvili med debutchans

Eftersom han har haft tåproblem lär det inte bli en start, men Charaisjvili har debutchans för IFK Göteborg i dag och får han då några minuter? Är han en faktiskt bra fotbollsspelare, eller någon vi kommer att minnas som en billig chansning som inte fungerade? Det sista får vi inte svar på i dag, men en tävlingsdebut brukar inte kräva mycket för att åtminstone föda en försiktig optimism.

6. Sören Rieks på flera sätt

Det går att prata många saker om hans flytt och den påverkan på matchen, men det jag ser mest fram emot är om han kan höja sig en nivå till.

Om jag är rak på det: Rieks var inte bra första månaden i MFF. Inte heller dålig, men han syntes sällan av. Han har också sagt att saker tog längre tid än han trodde. Sedan kom andra halvlek mot Dalkurd, han började att dominera, och har lagt sig på åtminstone nivån ”rätt bra startspelare i MFF”. Om det blir en någorlunda konstant stegring i hans form så ska vi snart se en av spelarna som kan hjälpas åt att bära offensiven i ett potentiellt SM-guldlag. Det är där han måste upp om han ska ses som en bra värvning.

7. Starfelt-Calisir-Eriksson

Både Carl Starfelt och André Calisir känns som rakt igenom vettiga värvningar. Bra mittbackar med bra säsonger bakom sig, och som klarar av många olika saker på en fotbollsplan. Hur sköter de sig då mot MFF? IFK har bytt mittbacksuppsättning och är historiskt sett bra där, och det ska väl fungera bra även i år?

MFF har samtidigt på försäsongen visat upp en oväntat stark sida: inläggsspelet. Kan IFK:s mittbackar stoppa det spelet mot exempelvis en frustande Strandberg?

8. Malmö FF:s taktik

Och så den längsta biten.

MFF har mött två andra 3-4-3-lag den här försäsongen, Dalkurd och Gefle, så de har färsk matcherfarenhet av liknande formationer. Pehrsson testade dessutom detaljer i press- och uppspel mot Nordsjälland, just med tanke på den här matchen. Det återstår att se om han gjorde det bara för att förvirra IFK eller om något av det används.

Han pratade under fredagen om att IFK förmodligen lär ligga lågt, men vara aggressiva och markeringsinriktade i vad som lär vara 5-4-1 i försvarsspel. Vill man hårddra det kanske man också kan säga att MFF har sett lite bättre ut mot zonlag än markeringslag, och Pehrsson ville lyfta fram att det som lär avgöra är spelarnas prestationer och tålamod snarare än taktik.

– Vi har två planer för hur vi förhoppningsvis ska öppna Göteborg, om vi ska kalla det positioneringsformer, varav en är den mest rätta och den andra är något vi kan justera till.

– Och visst, det är viktigt och det är mycket av mitt jobb, men det är mycket spelarnas beslut. När man möter ett Göteborg vet man att de är väldigt markeringsinriktade. Det är nog viktigare, att veta hur man ska spela mot ett lag som är det.

– Man kan stå på ett sätt, men har man inte mer rätt tajming och rätt fart slå ut en spelare, eller tillsammans med en annan göra det, då är det skitsamma.

– Det är mycket upp till ens skicklighet för det är små ytor att jobba med.

Pehrsson nämnde Jönköping som det mest markeringsinriktade laget 2017, ett lag MFF hade svårigheter att såga upp. Dessutom blev det kaos borta mot AFC, som körde extrem man-man-markering, och även markeringsgillande Dalkurd fick MFF att komma fel i några positioneringar.

Det taktiska vi har sett på träningarna den här veckan var en anfallsövning där MFF bland annat letade många krossbollar ut mot sin högerkant. Då ställde MFF upp med en offensiv organisation liknande:

woohoho

(Vänstermittfältaren längst till vänster, högerbacken längst till höger. Vänsterbacken upp nära centrala mittfältarna, ena anfallaren droppar ner till vänster, högermittfältaren kommer närmare toppanfallaren.)

@jonas_hansson

Publicerad 2018-03-10 kl 08:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons