Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

MFF kan börja scouta spelare från MLS: ”Vi kan erbjuda att vara ett avstamp”

Allsvenska Bloggen

Jag har pratat med Niclas Carlnén och Daniel Andersson de senaste dagarna.

En långis om föreningens ambitioner och arbetssätt inne på kontoren.

Om Anders Christiansen-försäljningen.

Om säsongsinledningen och den tunnare truppen.

En sak jag inte tog med var scouting- och värvningsdelen. Det blir här istället.

Malmö FF har fortfarande en organisation som bygger mycket på Daniel Andersson som sportchef och Vito Stavljanin som chefsscout. Enligt Andersson finns inga stora planer på att utveckla det.

Däremot kom vi in på var MFF värvar sina spelare från. Av Daniel Anderssons alla värvningar hade endast tre stycken inte erfarenhet av skandinavisk fotboll: Yoshimar Yotún (som scoutades väääldigt många matcher på video), Vladimir Rodic, och Felipe Carvalho.

Annons

– Det är ganska medvetet att vi försöker hålla oss så nära som möjligt. Sedan är jag inte främmande för att ta in spelare som kan ge något annat.

Jag tog upp exempel med att danska toppklubbar har börjat värva oerhört mycket mer direkt från Slovenien, Slovakien, Tjecken, Serbien, och länder i närheten. Exempel: FCK har värvat slovaker, tjecker, serber, och slovener. De sålde Benjamin Verbic för 40 miljoner kronor i vintras. Midtjylland har värvat tjecker, bulgarer, och ungrare.

Störst framgång hade dock Nordsjälland med slovaken Stanislav Lobotka. I somras såldes han (då 22 år) till Celta Vigo för 50 miljoner kronor. Han har varit helt ordinarie i La Liga och när Inter kom med intresse i vintras så sa Celta Vido att italienarna skulle behöva betala drygt 350 miljoner.

Det är ju logiska marknader. Ligor som har talanger, men där det finns mindre pengar än i de största skandinaviska klubbarna. MFF kollar också där.

Annons

– Vito, vår scout, är ju därifrån så där har vi tittat länge. Där har vi tagit ganska många spelare (Rodic, Miljan Mutavdzic) generellt sett från Balkan. Där tittar vi mycket.

Finns det blev regioner ni kollar på?
– Det (Balkan) är en intressant marknad tycker jag. Sedan är det hela vägen över till Sydamerika. MLS har ju blivit lite lättare nu. De har höjt nivån på ligan. Det kan vara en marknad som blir intressant.

Ni har ju framför allt tappat spelare till MLS, visserligen alla med utgående avtal, men du tror att det också går att göra värvningar åt andra hållet?
– Det tror jag. Absolut.

– Vi kan kanske inte konkurrera med lönerna, men ibland kanske det kan vara någon spelare som har ambitionerna att spela i Europa där vi kan vara ett avstamp. Det är nog det vi kan erbjuda. Ta sig till Europa för att ta sig vidare. Är man bra i MLS så kan vi vara ett avstamp på vägen.

Annons

När det gäller den övriga scoutingen så är det mest bara en stor sak som har hänt under Anderssons fyra år som sportchef.

– Teknologin har kommit in. Verktygen med statistik på spelare på ett helt annat sätt. Du kan söka i databaser och sånt här. Det är den stora utvecklingen generellt, men för egen del har vi jobbat på som vanligt. Vi tittar enormt mycket fotboll, vi tittar på enormt många spelare. Sedan kan detta vara verktyg som hjälper oss lite grann. Vi använder det inte så mycket som andra lag gör, men det kan finnas där som ett stöd.

Jag hörde bland annat att ni använde statistikdatabaser för att se om ni kunde hitta någon statiskt bra vänsterback?
– Ja, vi testar det ibland. Använder man det och ser om det dyker upp intressanta namn, men jag tror det bara ska vara ett verktyg och sedan ska ögat avgöra.

Annons

@jonas_hansson

Publicerad 2018-04-23 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto