Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
27v

Snack med MP inför Blåvitt - inget vilande inför cupen och vad laget gör bättre nu

Inför dagens match mot IFK Göteborg blev det ett långt snack med Malmö FF:s huvudtränare Magnus Pehrsson, som pratade om rotation, Eric Larsson, förbättringar, och skillnaden Djurgården/IFK Göteborg.

Magnus Pehrsson om…

… han funderar på att vila spelare i dag med tanke på torsdagens cupfinal.

– Hade vi varit i ett läge där vi haft ledningen i allsvenskan och haft klart fler poäng än vi har nu, då hade vi kanske resonerat annorlunda med den här matchen.

– Men vi är inte i det läget. Nu är det att vinna i morgon och sedan ta det därifrån.

(Där tar han också upp att de nu, med så tätt mellan matcherna, är ännu viktigare med återhämtning än att träna hårt och på nya saker. Dessutom tas beslut om spelare senare, exempelvis spikas startelvorna först på matchdag)

– Man måste vara ”cool” i att vi inte kan träna spelarna, utan det handlar om att återhämta.

… hur matchbilden i dag kommer skilja sig jämfört med Djurgårdsmatchen senast.

– De spelar fotboll på hela olika sätt, både organisatorisk och idémässigt. Djurgården spelar 4-4-2 och är nog det mest direkta laget i hela allsvenskan.

– Göteborg spelar nästan alltid med en fembackslinje. Ofta fyra mittfältare i olika formationer. De gör på lite olika sätt, men där man prioriterar kontroll väldigt mycket mer med att ha långa bollinnehav. Det kan vara den kompletta spännvidden av motstånd.

… vad som egentligen gjorde MFF bättre mot Djurgården än tidigare matcher.

– Jag tycker det var väldigt mycket som var bra i matchen. Både vad vi kom från, med den pressen som var på oss, men också vad vi levererade. När jag ser den igen är den ännu bättre än vad jag upplevde live. Vi kände att vi hittade lite nya saker i vårt spel som jag gärna har kvar i matchen i morgon.

– Den största förändringen var vår beslutsamhet. Det var mycket tuffare lag, det gick snabbare, det var beslutsamt, vi vann fler dueller, det var en annan puls där ute.

– Det är överordnat allt annat vad det gäller taktiska positioneringar, men vi gjorde också saker smartare. Ibland säger man ”vi måste jobba hårdare”, men nu har vi fakta på att vi sprang ungefär 20 procent mindre mot Djurgården än vad vi gjorde mot Kalmar (3-0-förlust). Det där med att springa många meter och jobba hårdare är alltid en sanning med modifikation, men vi fick mer effekt på det vi gjorde i matchen. Vi reagerade inte, utan var aktiva och agerade. Vi sprang på rätt sätt.

– Det var ett annat beteende som jag efterfrågade och det måste vi fortsätta med om vi ska fortsätta vinna matcher.

– Mot Djurgården var det väldigt mycket att vinna andrabollsspel. När bollen slogs skulle vi vara snabbare. Det är grunder i den där matchen åt bägge håll. Det låter enkelt, men det var så det var i matchen. Jag tror inte det blir så nu. Jag tror det är en motståndare som är mer avvaktande med och utan boll.

– Anfallsmässigt hade vi pratat om att vara mer direkta, men med mer variation. Att spela direkt till forwards både på och bakom, och även spela genom mittfältet. Senast var det, trots en svår match, en fin balans i det. Vi kunde skapa chans på en passningen men också på längre bollinnehav. Det är den fotboll vi vill spela, att ha en variation, men mot BP blev mer direkta. Innan det kände vi att vi blev omständiga, vi skulle igenom alla lagdelar hela tiden. Då blir man lite långsam och förutsägbar.

… Eric Larsson, som såg stark på under träningsmatcherna men inte haft samma positiva aura kring sig på slutet.

– Det är svårt att prestera bra när ett lag inte spelar tillräckligt bra fotboll. Det har vi inte gjort och det vet vi om.

– Hans roll bygger på att löpa mycket och stå mycket för bredd och komma fram. När det har hackat… Ibland har han kommit högt och då har vi behövt honom i en speluppbyggnad, ibland har han kommit upp för sent.

– Sedan tror jag generellt för alla våra spelare, men framför allt våra nya, så får man inte glömma bort den press det har varit på oss sedan omgång två i allsvenskan när vi inte vann mot AIK. Det har varit en första period som inte har varit en smekmånad. Innan dess hade vi bara vunnits fotbollsmatcher (i cupen) med de nya spelarna. Det påverkar människor. Det är första gången han upplever det tror jag. Jag tror inte han har haft det i de andra klubbarna. Det har nog varit en väldigt bra period för att lära sig en massa nytt snabbt. Jag tyckte det var, som lag och för hans del, ett steg framåt.

– Det är så små saker, men den här ”aha”-känslan att ta hela långa löpningen bort mot motståndarnas stolpe och göra den assisten (till 1-0 mot Djurgården). Det är en sådan sak i hans spel som vi vill se. Att få till det och hjälpa till att vinna matchen, det tror jag ger honom en enorm kick som kan vara det som får det att lossna ännu mer.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-05-07 kl 09:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons