Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

MP:s arv, Anderssons roll, och profilen till ny tränare i Malmö FF

– Jag förstår att när de senaste resultat inte gav glädje så är det svårt att prata om det positiva, men det är rättvist om det kommer ut: den professionalismen som du gav till oss. Taktiska förberedelser, grundlighet, och motståndaranalyser förtjänar att lyftas fram.

ANNONS

Citaten hade nog kunnat komma från de flesta Malmö FF-spelare, men det är från Ragnar Klavan när Magnus Pehrsson lämnade jobbet som förbundskapten för Estland. Situationerna var ungefär likadana:

Han kom in för att styra upp saker vid sidan av. Den organisationen fick ett lyft vilket även genererade i bra sportsliga resultat, och laget åkte sällan på taktiska smällar, men när de ville nå en nivå uppåt så kom istället en omvänd effekt med alldeles för stora och många förluster.

Det här skrev jag efter SM-guldet 2017:

“Pehrsson började med att planera upp säsongen 2017. Jag gjorde intervjuer med honom tidigt i januari där han pratade om taktisk organisation, spelstil, individuella spelare, och träningsupplägg som endast skiljer sig i nyanser jämfört med idag, nio månader senare. Redan då visste han hur han ville ha året, och han fick året dit.”

ANNONS

“Det har handlat mycket om förstärka och bygga strukturer. Upplägg med veckoschema, träningar, taktiska instruktioner, skadeförebyggande arbete. MFF-spelarna krävde tydlighet och fick välgenomtänkt tydlighet. De undviker inte längre att berömma sin tränare, som under Allan Kuhn, utan nu verkar de veta vad de ska göra på planen.”

Jag skrev även förra veckan om att MFF är en förening som har haft stora framgångar genom att vara duktiga på att planera. Alla huvudtränare har också sina brister, och Pehrssons blev tydligare under formsvackan: när hans planering för 2018 inte fungerade så hittade han inte tillräckligt mycket förändring i det. Han har försökt: mindre strukturerat offensivt spel, mindre flexibilitet, träningsförändringar, lyssna ännu mer på spelarnas önskemål, men det fungerade ändå inte. Han drog kanske i rätt spakar, men på fel sätt eller för sent.

ANNONS

Det som gjorde det ännu svårare var det inte har funnits träningspass då matchschemat har varit för tätt. Pehrsson är en träningsplanstränare, det är därifrån och via videoanalyser som han primärt bygger sina tränarresultat.

Till detta har han inte lyft till samma man management-nivå som exempelvis Åge Hareide. Ibland när Pehrsson pratade om motivation, kämparanda, och vi-mot-dem-känsla så blev det mest saker som ”skulle sägas”, inte att de verkligen lös igenom.

***

Nu blir Daniel Andersson tillfällig (?) huvudtränare. Alla har väntat på detta testet i MFF. Rädslan har varit vad som händer om Andersson får det permanent och misslyckas. MFF vill inte bli av med honom i organisationen, han betyder för mycket för helheten, men han kan väl inte gå tillbaka till att vara sportchef om han permanent får tränarjobbet och där misslyckas?

ANNONS

Vi vet heller inte mycket om tränarprofilen Daniel Andersson. Spelsätt? Förhållande till spelarna? Upplägg på träningar och ledarteam? Han ville inte berätta något i dag. Både Andersson och alla vi andra kommer att lära oss mycket i de kommande matcherna. Även MFF kommer lära sig mycket. Finns det någon tanke om att det här är tre matchers “audition” för om han kan vara en kandidat? I så fall kan ju tajmingen kring bytet ha varit ännu mer lägligt.

***

Vad letar MFF då efter för tränare på sikt? När man har sparkat en tränare, då går föreningar gärna efter nya tränare som har sina styrkor i den förra tränarens brister. Man tar de senaste lärdomarna och går mer efter dem. Jag tror två saker kommer att prioriteras:

En tränare som är ännu bättre på man management, och som i ännu större grad lyfter in talanger för att få speltid.

ANNONS

Jag tror nämligen att analysdelen, åtminstone i teorin, redan ska existera hos de tre assisterande tränarna. Att huvudtränaren därför ska vara ännu mer av en motivatör och ha känsla för när han bara ska låta spelarna göra sitt. Jag tror också att MFF vill se en tränare som vågar mer med de unga. Steget till speltid har förstorats upp för mycket och Pehrsson har inte prioriterat de positiva effekterna som det kan bli av att slänga in en egen produkt.

Till detta finns det säkert några saker som alltid ska vara med: en tränare som inte kräver för stor makt, som sportsligt prioriterar flexibilitet och presspel, som “garanterar” resultat, och som kan fortsätta att bygga vidare på ledarorganisationens utveckling.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-05-14 kl 15:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto