Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kalmars nya transferidé (?) - tidigare brasilianska stortalanger

När jag var i Kalmar senast så tryckte Nanne Bergstrand på tre saker:

ANNONS

1. Komma in ännu mer i den brasilianska marknaden.

2. Hitta en ny mittfältare med ”hotande passningsspel”.

3. Få in ännu mer kvalitet i laget, kvalitet som inte måste utvecklas under lång tid.

Nummer tre är det svåraste. Bergstrand vill ha fler spelare som har fler färdiga lösningar i sig. Hans spel bygger mer på intuition och ökad spelarfrihet än många andra allsvenska tränare. Problemet är att KFF verkligen inte har råd med sådan kvalitet.

Kalmar FF gjorde då motsvarigheten till att gå in i en alldeles för dyr affär, men gå direkt till den defekta hyllan där man hoppas kunna laga grejerna hemma sen. KFF gick till Flamengo, gjorde sig kompis med så många de kunde i klubben, och frågade efter spelare. De verkar framför allt gå efter spelare som har visat hög kvalitet tidigare, men hamnat i en lång negativ spiral som KFF vill få dem ur snabbt. Flamengo har också insett att de har för många spelare i gapet 21-26 år som inte används, och då kan de lånas ut till europeiska klubbar för att eventuellt scoutas upp av större klubbar.

ANNONS

Det blev först Nixon (offensiv allroundspelare), som var ordinarie en höst i Flamengo men sedan knäskadade sig och inte alls kom tillbaka till bra nivå. Enligt Barometern bli Jajá (23 år, central mittfältare) spelare nummer två.

Jajás karriär har än så länge koncentrerats på ett år. Sommaren 2015 spelade han U20-VM. Han var ordinarie i ett lag som gick till final och hade spelare som Gabriel Jesus (nu Man City), Jorge och Boschilia (AS Monaco), Malcom (Bordeaux), Andreas Pereira (Man Utd)…

Det blev utländskt intresse för Jajá efter det, men han fick istället A-kontrakt och några A-lagsmatcher inkluderat ett par starter på Maracanã. Våren 2016 blev det lån till Série B, där han var ordinarie.

Efter det? Nästan ingenting. Han blev petad och har knappt fått chansen, inte heller under övriga lån.

ANNONS

Det är där KFF hoppas kunna skapa en brytpunkt. Att det jag sett och läst verkar han vara vänsterfotad innermittfältare, som delvis är stark i kropp men framför allt har ett bra långt passningsspel. Mer direkt än många andra i den brasilianska fotbollen, och han gillar både krossbollar och långa djupledspass. Quarterback-ish.

Tanken är säkert att ha ett alternativ till Rasmus Elm. Min tolkning var att Bergstrand tyckte att Romário och Herman Hallberg mer har ett bollhållande passningsspel än ett hotande.

Förutom tidigare brasilianska stortalanger så letar KFF också efter tonåringar som ännu inte blivit upplockade av de stora klubbarna. Där verkar det dock mer handla om en långsiktig process, även om klubbchef Mattias Rosenlund pratade i termer om att de kan bli inbjudna under somrarna.

@jonas_hansson

ANNONS
Publicerad 2018-05-22 kl 13:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto