POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Malmö FF mot Vardar – dubbelmötet som ändrade bägge klubbarna

Den här veckan är det ett år sedan Malmö FF mötte och floppade mot Vardar.

För MFF:s del har de börjat om och bytt ut. De har försökt ta sig tillbaka till ungefär samma nivå, men har gjort ett antal analyser för att undvika samma fel/misstag/val som gjordes då. Majoriteten av startelvan, några reserver, och tränaren från de matcherna lämnat. Det enda som är kvar är några fanbärare, ett par från de egna ungdomsleden, plus en återvändande Anders Christiansen.

Det ska inte underskattas hur hårt förlusten tog på föreningen. Jag pratade i våras med en i MFF som sa att det knappt gick att ta en kaffe med Magnus Pehrsson utan att Vardarmatcherna skulle analyseras. För varje intervju jag gjorde om 2017 blev det undantagslöst ”å ena sidan bra med ligatiteln, å andra sidan Vardar”-svar.

För Vardar var resultatet oerhört stort. Jag har sett makedonsk media kalla truppen för en gyllene generation på grund av avancemanget, och det var höjdpunkten på ”projektet” som inleddes 2014.

Sergej Samsonenko från Ryssland hade gjort stora investeringar i både handboll och fotboll i staden. Herrhandbollslaget hade precis vunnit Champions League, damhandbollslaget hade varit i final, och Vardar hade tagit sig vidare mot MFF. I juli 2017 såg allt jäkligt bra ut.

Sedan har mycket kollapsat.

Damhandbollsklubben har släppt alla stjärnor. Herrhandbollsklubben har gjort sig av med en del stjärnor, även om de ändå har ett förhållandevis starkt lag. Herrforbollsklubben åkte i går ut med totalt 0-3 mot Pjunik från Armenien i Europa League-kvalet. De är inne på en svit med tre segrar på 18 matcher, och de slutade 35 poäng från förstaplatsen i ligan i höstas. Det enda positiva som har hänt efter MFF-matchen var avancemanget mot Fenerbahce.

Från matchtruppen som mötte MFF har 13 av 18 spelare lämnat, där bara en av de fyra-fem stjärnorna är kvar. Stjärnorna som har lämnat har ofta gjort det gratis och ibland till och med till ligakonkurrenter, då klubben har misskött många kontrakt.

De har inte bara gjort ett tränarbyte, och inte heller två, utan tre stycken. Det har pratats om för sent inbetalda löner, och i höstas protesterade klubben mot Makedoniens fotbollsförbund genom att slänga in sex-sju U19-spelare i startelvan.

Vardar har blivit rejält misskött i ett års tid, trots att de lyckades gå till Europa League-gruppspel, och allt började egentligen direkt efter MFF-matchen. När de skulle möta Fenerbahce tog de motsvarande 500 kronor per biljett vilket gav hård kritik. Ägaren Samsonenko svar var att han skulle sälja alla Vardarklubbar.

Det tog dock en månad innan han sa att han ”stannar här för evigt”, kritiserade journalisternas ”feltolkningar” och lögner, och sa att han skulle bygga en ny fotbollsarena.

Arenaplanerna verkar knappt finnas kvar, utan han pratade i en intervju om att det behövde investerare. Pengarna, eller viljan att investera, verkar ha avtagit rejält, och han har vi ett par tillfällen fått påpeka att han ska stanna kvar då han knappt märks av längre. Därför ser vi ett klart billigare, och klart yngre och sämre, Vardar 2018 än 2017.

Vardar mot Malmö FF fick stora konsekvenser för bägge klubbarna. MFF kunde dock stabiliseras upp igen, medan Vardar misslyckades med att ta vara på de positiva effekterna och istället påbörjades ett fall. Nästa vecka, mot Cluj, får vi se hur MFF verkligen står sig igen.

@jonas_hansson

Källor: Sport1, Gol.mk, Sportmedia.mk, Transfermarkt

Publicerad 2018-07-20 kl 14:17
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå