POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fem saker inför Malmö FF – IFK Norrköping

Under Magnus Pehrssons 27 matcher gjorde Carlos Strandberg åtta stycken mål. Strandberg har nu spelat fem matcher under Uwe Rösler och redan gjort fem mål, där matchen mot Sirius är hans enda mållösa (men där han gjorde en assist). Markus Rosenberg om vad som har hänt med anfallskollegan:

– Han får ta djupledslöp och vara inne i boxen hela tiden. De trycker saker på honom: han ska göra målen, han ska vara längst fram hela tiden, han behöver inte tänka för mycket på själva spelet. Det har gjort det lättare för honom.

Strandberg hade annars haft en viss ineffektivitet under våren.

– Personligen har jag aldrig varit orolig när jag har haft chanser. Det är som en vanlig dag på jobbet: ibland har man en bra, ibland en dålig. Det värsta som anfallare är om du går på förstaytan och den kommer på andra, du hinner inte in, du väljer fel hela tiden. Då börjar man tänka, säger Rosenberg.

– Men när man har en sådan dag som Sirius borta (där Strandberg missade många chanser)… För Carlos själv är den jobbig, men några dagar senare inser du att ”jag hade kunnat göra fem mål, får jag likadant nästa matcher sätter jag fem och då är alla glada”.

***

Jag ringde runt ett antal tränare för att försöka få grepp om IFK Norrköping, för jag har fortfarande inte kunnat sätta egna ord på varför de är så pass bra.

Ett par av dem tog upp IFK Norrköping som ett oerhört kvickt och bolltryggt lag som sällan ger motståndarna tid att vila. Antingen möter man på hög press, eller när Norrköping har bollinnehav så jobbar har de många smarta och snabba spelare som tar sig igenom linjerna. Det är svårt att kontrollera matchbilden mot dem.

En annan tog upp att Norrköping alltid ser ut att vara med i matcher, oavsett starten på dem. Inga tunga huvuden efter ett tidigt insläppt. I de 13 senaste matcherna där de hamnat i underläge har de fem förluster, men i flera de förlusterna har de varit nära poäng ändå.

Dessutom kan man kolla på deras målskillnad för första och andra halvlekarna:

Första halvlek: 7 gjorda, 8 insläppta (endast några bottenlag och Elfsborg har sämre)

Andra halvlek: 18 gjorda, 6 insläppta (endast AIK har bättre)

***

Uwe Rösler var tydlig under fredagen: de kommer inte tänka på Cluj-matchen när de väljer startelva mot IFK Norrköping. Norrköping är för bra för att vila spelare mot, vilket är en förändring i attityd jämfört med tidigare matcher.

Däremot kan en tänka sig att temperaturen (29-30 grader) påverkar matchbild.

***

På tal om att en match aldrig är död. Förra året var Malmö FF ligans bästa inhopparlag med ett gäng segrar därifrån. I år är det IFK Norrköping. 14 matcher, inhopparna inblandade i åtta stycken mål (runt en tredjedel av målen):

Arnor Sigurdsson fixad straff BP (till 2-1)
Jordan Larsson mål 3-1 KFF
Sigurdsson assist 1-2 TFF
Alexander Jakobsen assist, Simon Skrabb mål 0-2 IFK Göteborg
Skrabb mål 4-2 Dalkurd
Skrabb mål 1-0 Gif Sundsvall
Jakobsen assist 1-1 Djurgården
Jakobsen assist 2-1 Häcken

IFK Norrköping har i varje match haft minst två av Sigurdsson, Larsson, Jakobsen, och Skrabb på bänken. Bra förändringsmöjligheter varje match.

***

29,4. 29,4. 29,3. 27,0. 27,5. 29,5. Det är snittåldern på Uwe Röslers sex första tävlingsmatcher som Malmö FF-tränare. Fyra höga siffror, och jag frågade honom om han var orolig över det.

– När man spelar för Malmö, med förväntningarna som finns här, så behöver man spelare som kan hantera pressen och som har hanterat det tidigare. Det är därför en högre procent med erfarna spelare. De kan hantera sådana förväntningarna och trycket bättre.

– Å andra sidan tycker jag vi har några unga, intressanta spelare, säger han och nämner Romain Gall, Arnor Traustason, Carlos Strandberg, och Andreas Vindheim.

– Just nu tycker jag vi har (bra balans), men det är definitivt något vi måste ha i tankarna.

***

Tre artiklar inför matchen:

Mål i 27 raka tävlingsmatcher, bara AIK med bättre poängsnitt senaste året. IFK Norrköping mår bra nu. 

Rösler om Sören Rieks’ förvandling till vänster vingback.

Malmö FF lär vara färdigvärvade nu.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-07-28 kl 11:20
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå