POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Absurt CL-kval som visar att tränarkontinuitet är en illusion

I dag är det ett Champions League-kval. På ena sidan är en klubb som vann ligan förra säsongen, tappade sin huvudtränare, och gav ersättaren tre matcher innan han fick sparken. På andra sidan är en klubb som vann ligan förra säsongen, gav huvudtränaren starka hyllningar, och sparkade honom efter en usel månad.

Det finns såklart nyanser och kontext till alla beslut, men dagens CL-möte mellan CFR Cluj och Malmö FF är sett till tränarbyten ett standardmöte i den här delen av fotbollsvärlden.

Champions League-kvalets andra runda, som spelas den här veckan, innehåller 24 lag varav 19 vann sina ligors senaste titel.

Elva av klubbarna har bytt tränare bara de senaste månaderna. 18 av 24 har bytt tränare under det senaste året. Då pratar vi om några av ländernas mest framgångsrika klubbar under det året. Här finns det inga två år för att bygga någonting som tränare, och ofta finns det inte ens två månader. I enstaka fall har tränare lämnat för större uppdrag, men oftast för att de har sparkats och för varje år som går så kommer det nya anledningar till att varför de tvingas lämna.

Dåliga resultat under kort period, under lång period, spelar ”fel” fotboll, har tappat spelargruppen, är inte överens med ledningen, fel person för att utveckla klubben vidare, ett byte för att ta klubben till nästa nivå, att det behövs en omskakning, att taktiken är för diffus/simpel/svår, att det behövs en tränare som är bättre på de mentala delarna. Det går alltid att hitta fel, och då finns ju alltid den där enkla lösningen.

På CL-kvalsnivå är det en extrem hets att ta sig till gruppspel vilket innebär ännu högre tränaromsättning. Vi ska nog inte lura oss att tro att svensk fotboll är ett undantag. Ett Europacupgruppspel är inte “bara en bonus” för MFF. Föreningen kommer aldrig klara av att hålla nuvarande kostnader om de missar gruppspel efter gruppspel, och ett sådant scenario finns definitivt inte i föreningens ambitioner. Det fanns säkert med i Magnus Pehrsson-beslutet i maj.

Det är för många miljoner kronor som står på spel. Klubbarna ser det inte längre som en chansning att sparka en tränare. De ser det som en chansning att ha kvar en tränare. Tyvärr är jag inte säker på att tränarutbildningarna förbereder sina studenter för att det är såhär det ser ut 2018.

Bate från Vitryssland vann ligan förra hösten. De tog in en ny tränare i Oleg Dulub. Han inledde med 11-2-3 i statistikraden innan han fick sparken, trots att de hade serieledning. Ludogorets dumpade sin mästartränare i sommar för en brasilianare som har haft 28 olika tränarjobb de 23 senaste åren. Kükesi gjorde sig av med sin tränare efter första kvalmatchen i CL eftersom klubbpresidenten tyckte det var fegt att spela med endast en anfallare.

Dinamo Zagreb hade sex poängs serieledning i mars, men eftersom de hade två raka förluster sparkade de Cvitanovic. Ersättaren Jurcevic höll i två månader innan han också fick sparken. Rosenborg sparkade nyligen Ingebrigtsen, pratade om att de behövde utvecklas vidare, och stötte på hårt spelarmotstånd.

Alla är klubbar som spelar CL-kval den här veckan. Kollar vi på förra Champions League-rundan så såg det likadant ut.

Förra säsongen vann Olimpjia Ljubljana den slovenska ligan efter att ha förlorat blott två matcher. Ändå sparkade de huvudtränaren Igor Biscan efter säsongen. Ersättaren Ilija Stoilica överlevde knappt 50 dagar innan han fick sparken efter fem matcher. Alashkerts tränarcirkus: anställde huvudtränare i juni förra året, meddelade i december att han inte skulle få förlängt, han stannade ändå kvar, och fick lämna i april när laget var i serieledning i Armenien. Apoel från Cypern sparkade sin guld- och Champions League-tränare samma månad när de tillfälligt åkte ner på andraplatsen.

Malmö FF:s fyra tränare på mindre än tre år är standard för klubbar i de europeiska cuperna. Det kanske är standard även i framtiden för MFF. Har man läst mellan raderna så har det verkat som att Basel varit något av en förebildsklubb för föreningen. Ett Basel som förra veckan sparkade Raphael Wicky, mitt i CL-kvalet, för att ta in sin sjunde tränare på sju år.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-08-01 kl 10:00
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto