Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

MFF:s CL-kvalsmotståndare Vidi – ett både ungerskt och Orbanskt lag

Det är omöjligt att prata om Vidi, Malmö FF:s CL-motståndare i dag, utan att ta upp landets premiärminister Viktor Orbán.

ANNONS

Eller snarare: det är omöjligt att prata om Vidi utan att prata om ungersk fotboll och Viktor Orbán.

Tomasz Mortimer, bland annat grundare av HungarianFootball.com, brukar skämta om att Orbán blev premiärminister så att han kunde se fler fotbollsmatcher från vip-läktarna. Oavsett om det är VM-matcher mellan Frankrike eller Belgien, eller CL-kval mellan Vidi och Ludogorets, så är han där. Det har inte blivit bekräftat vad jag vet, men några gånger har det skrivits om att Orbán ser upp till sex matcher per dag.

”För att lyckas politiskt, och finansiellt, i Orbánistan så måste man investera i fotboll” skrev Mortimer. Det här är ett fotbollslandskap där många trådar går halvt ihop, där politiker och Orbáns nära vänner får viktiga uppdrag inom fotbollen eller köper egna fotbollsklubbar, där regelverken ändras för att skapa mindre insyn i ekonomin (och därmed i teorin mer utrymme för exempelvis korruption).

ANNONS

Orbán älskar fotboll och andra försöker följa med. Många i den politiska och finansiella toppen har någon fotbollskoppling. Landets rikaste man blev plötsligt fotbollsförbundets ordförande, trots lågt fotbollsintresse, och den banken han är VD för är även högstaligans sponsor. Enligt Guardian så spelade till och med Orbán (premiärminister), Áder (president), och Köver (parlamentets talesman) i samma lilla fotbollslag när de var studenter. Dessutom går det att peka på ägarna i ett antal klubbar i högstadivisionen och se att de har sina vänskapskretsar nära landets topp.

Investeringar har därför gjorts i fotbollen, men det får ibland hård kritik. Visst har det gjorts miljonprogram till exempelvis gräsroten och talangutveckling, men på 2010-talet har alla miljarder prioriterats till nya arenor.

ANNONS

Åtta av landets tolv arenor i högstadivisionen är nybyggen som har varit färdiga de senaste fem-sex åren. Ytterligare tre har renoverats för höga belopp under samma period, och den återstående är en 2000-åskådararena hos en puttenykomling som gör sin första säsong någonsin i högstadivisionen.

Folk bryr sig dock inte mer om fotboll för det. Vidi sitter på drygt 2000 åskådare under en bra icke-derby-match, och deras nya arena ska ta 14 000. Hybrisen är total när det gäller framför allt arenastorlekar.

Debrecen har en 20 000-arena, men snittade under 4000 förra säsongen. Újpest: 12700, men snittade under 3500. Honvéd: 10 000, men snittade 2500. Då är det ändå tre toppklubbar.

Fotbollsutvecklingen i landet har alltså inte gått som planerat, inte heller sportsligt. De har bara haft ett lag i Champions League-gruppspel de senaste 20 åren (Debrecen 2009, som slog ut Kalmar FF). Just Vidi var i Europa League-gruppspel år 2012, men bara efter att de hade fått ett stort inflöde av pengar för en satsning (som inte höll långsiktigt). Det brukar sägas att staten betalar mycket av landets fotboll och det inkluderar toppklubbarna. Vidi är en klubb snittar 2000 åskådare per match, knappt har haft några Europacupsintäkter, och försörjs av ett svagt TV-avtal. Ändå tjänar stjärnan i laget ungefär en halv miljon kronor i månaden.

ANNONS

Vidi är Orbáns favoritlag brukar det sägas, men är det inte nödvändigtvis en sanning år 2018. Visserligen spelade hans son med reservlaget några år och han ser ofta klubbens matcher på plats, men bokstavligt talat bredvid hans hem så har han hjälpt till att bygga en arena för Puskás Akadémia.

felcsut-01-128
Bild via 444.hu. Orbáns hus visat bredvid Pancho Aréna. 

En klubb som har noll och ingenting med fotbollsspelaren Puskás att göra. Det är en klubb som satte igång för drygt tio år sedan, som skulle bli hemmet för ungersk fotbolls pånyttfödelse och en talangmaskin av hög klass. Vidi och Puskás Akadémia är (eller var), som en ungdomsspelare uttryckte det för några år sedan, ”två lag men en klubb”. Det är troligt att klubben var tänkt att få fram talanger som Vidi skulle ta del av.

Orbán verkar ha varit fascinerad av det ungerska landslag som var världens bästa i början på 1950-talet. De gick obesegrade i fyra år innan de förlorade en match, i en VM-final, och ett av de landslagets framgångsrecept var att ha så många landslagsspelare som möjligt i samma lag.

ANNONS

I teorin har samarbetet mellan Vidi och Puskás Akadémia (nu en klubb i högstadivisionen) upphört sedan ett par år tillbaka, men det finns fortfarande mycket som kopplar samman de bägge klubbarna. Vidi spelar exempelvis på Akadémias arena nu när de bygger nytt.

Däremot har det inte blivit mycket av ”talangfabriken” Puskás Akadémia. Vidi hade i sin senaste CL-match noll akademiprodukter från Puskás Akadémia i sin matchtrupp. Puskás Akadémia själv hade en enda akademiprodukt i sin startelva i senaste ligamatchen (en mittback som blev utvisad). Det är också en klubb som ingen bryr sig om mer än de som är nära Orbán. När Guardian var där för att göra ett reportage så satt det ett par hundra på läktaren och ett par hundra i vip-båsen.

Projektet med att få en stark ungersk period med hjälp av Vidi och Puskás Akadémia har därmed som bäst fått en svår start, som sämst misslyckats totalt.

ANNONS

Med det sagt så är Vidi ett rätt bra lag, som förlitat sig på den gamla skolans spelare och några utländska nyförvärv. De har varierat i resultat. De tog sig visserligen knappt vidare mot ett lag mot Luxemburg i juli, men det har också imponerat. De åkte ut mot Midtjylland först i en förlängning år 2016, på regeln om bortamål mot Bordeaux år 2017, och slog ut ett starkt Ludogorets i år.

I laget finns en spelare med stark MFF-koppling: Boban Nikolov, en av Vardars hjältar mot Malmö FF förra året, men framför allt verkar det vara ett tränarskickligt lag. Tränaren är Marko Nikolic, som lämnade Partizan och tackade nej till Club Brügge för att ta över Vidi. Att de har fått honom kanske beror på på de ”seriösa planerna att nå gruppspel (i Europacuperna)”, ett citat taget från ägaren på klubbens officiella hemsida.

ANNONS

Samtidigt är det ett lag som Malmö FF ska ta sig vidare mot. En ungersk ligamästare är generellt sämre än en svensk. En annan positiv notering i dag ur MFF-ögon: Vidi har, precis som MFF, ofta haft svårt att prestera bra i bortamatcher. På sina 25 försök på 2000-talet har det bara blivit tre segrar: Gent 2012, New Saints från Wales 2016, och Nomme Kalju från Estland år 2017.

Nåja. Få fotbollsklubbar är perfekta, men MFF har tenderat att stöta på några av de mest pengadopade klubbar som går att finna ute i Europas mellanskikt. Oavsett om det är Red Bulls eget Salzburg, eller Vardar med alla ryska miljoner, eller Clujs extremt osäkra ägarsituation (där de gick från hundratals miljoner kronor i skulder till ny storsatsning på bara ett par månader). Nu lägger vi nog till Vidi på den listan.

@jonas_hansson

ANNONS

Källor: Molvidi.hu, 444.hu, Guardian, 24.hu, Blizzard, In Bed With Maradona

Publicerad 2018-08-07 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto