POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Stor sammanställning – allsvenskans 23 helt nya spelare

De allsvenska klubbarna värvade mer än 50 spelare i sommarens transferfönster, där drygt hälften av dem är allsvenska bekantskaper sedan tidigare. Det blev dock 23 helt nya spelare som nyligen har gjort eller (förmodligen) ska göra sina debuter snart. Vilka är det?

FREDERIK HOLST
23 år, Danmark, högerback, från Sparta till Elfsborg

I Bröndbys startelva redan som 18-åring. Behöll den fram tills, symboliskt nog, Johan Larsson värvades in två år senare. Holst fick efter det oftast spela, men sällan starta, i olika roller. När han lämnade som 22-åring hade han gjort över 150 A-lagsmatcher (och drygt 70 U-landskamper).

Han saknade dock att vara ordinarie högerback, så trots ett förbättrat kontraktsförslag (och intresse från IFK Norrköping) gjorde han en säsong (som helt ordinarie högerback) i Eredivisie. Sparta åkte ur och Elfsborg behövde en högerback. Bör bli ordinarie.

VIKTOR TRANBERG
21 år, Danmark, mittback, från Nordsjälland till Örebro SK, lån med option

ÖSK blev första allsvenska laget att ta hand om överblivet från Nordsjällands talang- och passningsprojekt. För ett år sedan var Tranberg dansk U21-landslagsspelare och hade drygt ett halvår som helt ordinarie i klubben.

Den platsen tappade han och har knappt spelat efter det. Ska dock vara talangfull och får ett försök att ersätta Brendan Hines-Ike, som hade en bra allsvensk vår innan flytten till Kortrijk.

JAJÁ
23 år, Brasilien, central mittfältare, från Flamengo till Kalmar, lån med option

En klassisk sommarbrasse på korttidsavtal. Kom via KFF:s samarbete med Flamengo. De ville ha en mittfältare som hade ett farligare passningsspel och valde Jajá, en spelare som tidigare startat matcher för Flamengo och spelat viktiga U20-landskamper för Brasilien, men vars karriär varit anonym de två senaste åren.

Quarterback-liknande spelstil, men har än så länge haft en bit till att få spela.

FREDRIK OLDRUP JENSEN
25 år, Norge, mittfältare, från Zulte Waregem till IFK Göteborg, lån med option

Mats Gren är uppe i elva värvningar, på fem år, som antingen är norrmän eller har koppling till Norge. Oldrup Jensen är en av de mest etablerade. Det är bara ett år sedan som han kostade runt sex miljoner kronor, men han fick bara sex-sju ordentliga chanser i belgiska ligan. Kan spela genom hela centrallinjen. Ska ha det bolltrygga, smarta, och rejäla i sig.

KOFI SARKODIE
27 år, USA, ytterback, från klubblös(/San José Earthquakes) till TFF

I USA mest omskriven för att hans mormor är en ”drottning” i Ghana, även om det då måste läggas till mer kontext (”Det är mest som att vara en borgmästare över en stam. Folk frågar henne om råd och vägledning, i en liten stam i Ashanti-regionen” sa Sarkodie till NY Times).

140-talet matcher i MLS, 30-talet U-landskamper för USA, men några svårare år bakom sig med skador och bänkningar. Verkar bli ordinarie i TFF. Högerfotad, men varit vänsterback med Anton Tideman frånvarande.

KRISTJÁN FLÓKI FINNBOGASON
23 år, Island, anfallare, från Start till BP, lån

Kom till FCK som 18-åring. Hans isländska klubbs sportchef öste på i intervju med Politiken: ”mycket lång anfallare med massor av fart, samtidigt som han har bra bollkontroll” och ”snabbare än Nicklas Bendtner”(?!).

Vände dock hem till Island utan A-lagsmatcher, kom igång, gick till Start för tre miljoner kronor trots bara månader kvar på kontraktet. Okej hösten 2017, startade 2018 i högstadivisionen med två mål, men sedan mållös i elva matcher. Utlånad trots ordinarie. Mål i BP-debuten.

JORDAN FLORES
22 år, England, mittfältare, från Wigan till Östersund, lån

Började ta sig in i Wigan för några år sedan, men drog på sig ett rött kort, fick kritik av tränaren, och syntes knappt till efter det. Blev utlånad till ett par klubbar i engelska fjärdedivisionen, där det gick bra fram tills en bilolycka för ett knappt år sedan som krävde rehab. Verkar vara någorlunda mångsidig (vänstermitt, vänsterback, central mitt…) och någorlunda spelskicklig.

DAVID HARO
28 år, Spanien, offensiv mittfältare, från klubblös(/Reus) till Gif Sundsvall

Gif Sundsvall har testat mittbackar, vingbackar, och centrala mittfältare från Spanien, men nu blir det någon som lär spela i trean längst fram. Mest känd, än så länge, för att ett av hans namn är Iniesta. Snart kanske mer känd för sina finesser och kvickhet.

David Haro var en av nycklarna till Reus uppflyttning till Segunda Division för ett par år sedan. Blev sedan långtidsskadad, men han har ändå ganska mycket speltid i spanska andradivisionen de två senaste säsongerna.

STEFAN VAN DER LEI
25 år, Nederländerna, målvakt, från Willem II till Dalkurd

25 år och hade aldrig spelat en tävlingsmatch på A-lagsnivå innan han skrev på för Dalkurd. Samtidigt har han ett tiotal U-landskamper för Nederländerna, inkluderat U21, och tre säsonger som andremålvakt i Eredivisie.

Hans seniordebut: fyra insläppta mot Hammarby (van der Leis insats var dock åtminstone godkänd) och sedan ett brutet finger. Dalkurd har inte medflyt på målvaktsposten.

GODSWILL EKPOLO
23 år, Nigeria, ytterback, från Mérida till BK Häcken

Delvis inspirerat av Gif Sundsvall så kollade BK Häcken i Spanien och hittade en spelare som varit länge i Barcelonas U-organisation och även spelat under en viss Uwe Rösler i engelska tredjedivisionen. Rösler sa då till Blackpool Gazzette:

– Han är troligen vår bästa försvarare en-mot-en. De där spelarna man alltid får ont av att möta, där ett knä i låret eller en armbåge i ansiktet är inblandat. De gör det inte med meningen, men du vet att du kommer få ont.

– Godswill vet bara om ett sätt att spela fotboll på och det är därför jag gillar honom. Grabben har en fantastisk attityd. Han vet inget annat än att ösa på max varje dag.

KASPER LARSEN
25 år, Danmark, mittback, från klubblös(/Groningen) till IFK Norrköping

Efter Lasse Nielsen 1, Lasse Nielsen 2, Mads Fenger, och Björn Paulsen kommer ytterligare en dansk mittback som inte kände sug på att standardspela i hemlandet, utan ville göra något lite annorlunda.

IFK Norrköping har fått in något ganska starkt, ser det ut som. Larsen var en startspelare i Groningen i drygt ett år, men skador minskade hans antal matcher kraftigt. Har också gjort några OS-landskamper och haft en skadedrabbad tur i Kazakstan.

ALHASSAN YUSUF
18 år, Nigeria, mittfältare, från TikiTaka till IFK Göteborg

Starkt Gothia Cup 2017, där TikiTaka gick till final. Yusuf själv gjorde ett par mål mot Hammarby och det enda målet i semifinalen. Efter det kom provspel i Hammarby, BK Häcken, och IFK Göteborg. IFK startade också ett samarbete med akademin och efter ett par månader i Sverige skrev Yusuf på. Spelade en träningsmatch där Poya Asbaghi berömde Yusufs sätt att ”ta för sig, täcka stora ytor, och gjorde både mål och assist” från centralt mittfält.

WALTER VIITALA
26 år, Finland, målvakt, från klubblös(/Viborg) till Malmö FF

En svår säsong i danska andradivisionen. Började som ordinarie, men bänkades efter några månader och Viborg verkade inte ha idéer på att låta honom gå tillbaka till att vara förstaval.

Han sa till Viborg Folkeblad att om han inte startar så ”vill jag lämna Viborg direkt” och att det var ”förfärligt” att vara på bänken. Han är visserligen i MFF för att reservmålvakt Fredrik Andersson behövde opereras, men det får väl ses som skillnad att vara potentiell bänkspelare i danska andraligan och i MFF. Har gjort en motsvarande januariturnélandskamp och vunnit finskt ligaguld.

POL MORENO
24 år, Spanien, mittback/central mittfältare, från Sabadell till Gif Sundsvall

Plockad från samma klubb som även Juanjo, Batanero, och Samu hängde i. Ett par bra år som ordinarie i en av de spanska tredjedivisionerna (i ett av den ligans defensivt starkaste lag), både som mittback och central mittfältare.

JERELL SELLARS
22 år, England, mittfältare/anfallare, från klubblös(/Cheltenham) till Östersund

Var många år i Aston Villas U-lag, gjorde någon imponerande försäsongsmatch med A-laget, satt på bänken vid något tillfälle, men andra talanger prioriterades högre. Han har ofta fått beröm för hans konstanta försök att ta sig förbi i en-mot-en-situationer. Stark start i engelska fjärdedivisionen förra säsongen, men tappade efter ett tag.

FABIO DE SOUSA SILVA
22 år, Brasilien, mittback, från Örebro Syrianska till Örebro SK

Örebro Syrianska har senaste tio åren haft ett antal brassar, och nu testas en av dem av Örebro SK med ett halvårskontrakt. Fabio har spelat i stora klubbar i Brasilien, kom till Sverige i våras, och behövde bara spela åtta matcher i division 2 innan ÖSK chansade.

DAVID BOYSEN
27 år, Danmark, yttermittfältare, från Beitar Jerusalem till Elfsborg

Boysens sjunde övergång på fyra och ett halvt år. Frän att se på en plan, men har gjort några klubbval där det inte har stämt. Den mest anmärkningsvärda är senast i Beitar Jerusalem, en klubb han sågade sönder i en intervju med Ekstrabladet.

– Det är världens mest amatörmässiga organisation. Ägaren har ingen respekt för någon. Jag skulle nästan säga att han torterar alla. Det var galet. Han tog huvudtränarrollen, trots att han aldrig sparkat en boll, och ingen vågade säga emot.

– Han styrde laget från Miami. Det finns ett klipp online där en i ledarstaben tar emot ett samtal under matchen, och det är ägaren som ringer från USA och säger åt dem att göra ett byte.

– Efter tio dagar i klubben ville de att jag skulle gå med på 50 procent lönesänkning på grund av en revbensskada. Jag vägrade och blev satt i frysboxen.

Och så svenskarna som inte hade spelat matcher i allsvenskan tidigare:

ALI SULJIC
20 år, mittback, från Chelsea till BK Häcken

Marko Mitrovic, Amin Affane, Anjur Osmanovic, Isak Ssewankambo, Joseph Colley, Suljic. Chelsea har gillat att värva unga svenskar, men ingen av dem har varit nära speltid i A-laget. Suljic kom från Motala, det talades om en mittback med både kraft och spelskicklighet, men han är tillbaka i Sverige efter 5,5 år. Fotbollskanalen intervjuade Suljic tidigare i år, där han berättade bland annat om sin sjukdom efter att ha blivit biten av något för ett par år sedan.

– Jag fick inte genomföra någon fysisk aktivitet på sex månader och jag kunde inte träna på åtta månader, så det tog en hel säsong för mig att komma tillbaka från det.

SARGON ABRAHAM
27 år, offensiv mittfältare/anfallare, från Degerfors till IFK Göteborg

Fram tills för bara ett par år sedan var han mest känd som en futsallandslagsspelare, även om han också spelade fotboll. Skövde AIK hade åkt ur division 1 år 2014, men Abraham stannade kvar ett par år och öste in mål i division 2 (49 mål på två år). Gjorde 2017 debut i superettan, och 47 matcher (23 mål, tio assist) senare blev det allsvenskan.

HENRIK BELLMAN
19 år, mittfältare, från FCK till Östersund

Helsingborgsfostrad, fick kontinuerligt med speltid i U-landslagen i tre års tid. Var med i några träningsmatcher med FCK:s A-lag. Verkar ha gått från mer ytter till mer central.

ISAK JÖNSSON
19 år, mittback, från BK Olympic till Trelleborg

Ytterligare en spelare (den sjuttonde) från Malmötrakten till TFF. 19 år och drygt 50 matcher i division 2 och 3. Troligen en spelare som är tänkt att skolas in i det långsamt.

ADAM STÅHL
23 år, mittfältare, från Kardemir Karabükspor till Dalkurd

Elfsborgsfostrad, poängstark i Norrby år 2017, fick gott om speltid i turkiska ligan innan en skada i våras. Har jagats av större/mer framgångsrika allsvenska klubbar i ett års tid, men det blev ett korttidskontrakt i Dalkurd.

ALIBEK ALIEV
21 år, anfallare, från Örgryte till Dalkurd, lån

Drygt 40 matcher i superettan, tio-talet matcher i finska högstadivisionen, har tillhört CSKA Moskva och Elfsborg, men har aldrig spelat i allsvenskan. Svår vår i Örgryte, men långt kontrakt där. En Markkanen-backup?

@jonas_hansson

Publicerad 2018-08-16 kl 16:55
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto