POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför allsvenskan omgång 20 – Sirius-kollapser och Häcken är Häcken

Trelleborgs FF – IFK Norrköping
Fredag 19.00

Undertecknad och Per Bohman (Sportbladet) pratade om TFF för ett par veckor sedan. Vi krävde inte många fler poäng, men hade väntat oss ett mer… genuint lagbygge. Något som kunde överraska oftare, som inte läckte lika mycket, som gnetade, som mer var en symbol för en blandning av det gamla och nya TFF.

Exakt varför det inte har gått går att diskutera. Många (måååånga) spelare gör sin första ordentliga säsong i allsvenskan. Några skador. Patrick Winqvist lär sig fortfarande. Laget kanske bara inte är bra nog. En fråga som dock kan ställas: TFF bygger mycket av sitt lag kring unga spelare uppfostrade i MFF, där de är vana vid att vinna varje match och ha ett spel därefter. Har det tagit extra lång tid att få in ett helt annat tänk?

TFF tar till andra förändringar än att byta tränare, som de konsekvent ger mycket förtroende åt. Tom Prahl kommer in som resurs, de testar lite andra lösningar vid sidan av planen, och det känns som att de kommer att behålla mycket oavsett vilken division de är i nästa säsong. Det finns många spelare som går att bygga med även för en möjlig allsvensk säsong 2020: Isak Jönsson (kontrakt till och med 2021), Sudic (2020), Tideman (2020), Hörberg (2020), Erik Andersson (2020), Hümmet (2020), Sebastian Olsson (2020), och de lär kunna behålla ett antal andra spelare också.

AIK – BK Häcken
Lördag 16.00

Hammarby +18, AIK +13, Sundsvall +13, Kalmar +9, Norrköping +8, Östersund +4, ÖSK -4, Djurgården -4, IFK Göteborg -6, Elfsborg -9, MFF -12, Sirius -16.

Många klubbar har upplevt stora skillnader jämfört med hur det såg ut efter 19 omgångar förra året. Där och då var KFF och Gif Sundsvall direkt nedflyttningshotade. Sirius låg fortfarande trea, och Hammarby hade bara några fler poäng då än vad IFK Göteborg har nu.

Ett lag har dock inte ändrat på sig: BK Häcken. De har lika många poäng då som nu. Ser vi en liknande säsongsutveckling? Börja säsongen varierande, sedan hitta en högre växel under sensommaren, Rasmus Lindgren är bäst i världen, de offensiva alternativen -är många, och de rullar in på en placering 4-6? Det enda pluset är fler mål i år.

Örebro SK – Östersunds FK
Lördag 18.00

På 19 omgångar har det gjorts nio frisparksmål. Jämfört det med att det på hela förra säsongen gjordes 22 stycken, och av de nio målen i år gjordes fyra av Saman Ghoddos innan han såldes.

Lägg även till att Hosam Aiesh (turligt) gjorde ett frisparksmål senast, mot Gif Sundsvall. Östersund har därmed gjort fler frisparksmål än vad de övriga 15 lagen har gjort tillsammans.

Hammarby – Djurgårdens IF
Söndag 15.00

Startelvorna senast Djurgården vann mot Hammarby (2007):

Hammarby: Lekström – D.Johansson, Monteiro, Traoré, Gunnarsson – Zengin, Eguren, Chanko, P.Andersson, Laitinen – Paulinho. Tränare: Tony Gustavsson

Djurgården: Touray – Ceesay, Kuivasto, Johannesson, Tauer – Komac, Riihilahti, Sjölund, Davids – Jonson, Dahlin. Tränare: Sigurdur Jónsson.

Brommapojkarna – Malmö FF
Söndag 15.00

Den sista matchen i vad som kan ha varit MFF:s mest matchtäta period i historien. 16 matcher, 57 dagar – i snitt en match var 3,5:e dag i nästan två månaders tid. Det är också slutet på den ”enkla” raden med allsvenska matcher: Dalkurd, TFF, Sirius, BP. Hittills har de tre segrar, nio gjorda mål, och noll insläppta.

Dalkurd – IFK Göteborg
Söndag 15.00

Dalkurd och MFF är de enda klubbarna som har bytt tränare på grund av sportsliga resultat under året. MFF har fått kraftfull förbättring. I Dalkurd ser det bättre ut, men ser det tillräckligt bra ut?

Johan Sandahl har tagit över en trupp som har försämrats och tunnats ut. Sju poäng på åtta matcher är okej sett till motstånd och förutsättningar, men nu går de in i en period där de i fyra matcher bland annat möter IFK Göteborg, Kalmar FF, och Trelleborgs FF. Det måste nog bli några poäng där för att hänga med lagen ovanför kvalstrecket.

Gif Sundsvall – IK Sirius
Söndag 17.30

Thomas Lagerlöf tog upp det efter MFF-matchen: Sirius måste sluta att falla isär vid motgång. På en kvart i andra halvlek hade 0-0 blivit till 0-4. Det var det mest extrema exemplet, men det är en trend som har återkommit sedan förra sommaren.

0-1 mot Dalkurd blev 0-3 på tre minuter, 0-0 mot Blåvitt blev 0-2 på tio minuter, 0-1 mot MFF i tidigare sommarmatchen blev 0-3 på två minuter, 0-1 mot Djurgården blev 1-5 sista kvarten, 1-1 mot Östersund blev 1-4 på drygt en kvart, 1-1 mot ÖSK blev 1-3 på sex minuter…

Det händer gång på gång på gång på gång, det ovan är ungefär hälften av alla exempel under ett års tid. Det är också en av de stora anledningarna till att Sirius har släppt in flest mål i årets allsvenska. Laget måste hitta ett sätt att balansera rätt efter insläppta mål.

Kalmar FF – Elfsborg
Söndag 17.30

Alla vet hur svårt det är att vända ett underläge, men Kalmar FF är sämst i allsvenskan de senaste året. I de senaste 30 matcherna där de har hamnat i underläge har de en seger, två oavgjorda, och hela 27 förluster. Undantagen är två matcher mot Östersund och en mot Elfsborg. Det handlar inte bara om kvalitet och spelsätt, utan det måste ligga mentala bitar i det också.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-08-31 kl 09:00
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto