Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvenskan omgång 21: Historiskt bra Gif och Rosenberg mållös i 22 av 23 bortamatcher

Allsvenska Bloggen

Örebro SK – Gif Sundsvall
Lördag 16.00

För att sätta Gif Sundsvalls säsong i kontext: av föreningens 17 tidigare allsvenska säsonger har de nio gånger tagit färre poäng än vad de har spelat matcher. Sju gånger har de blivit nerflyttade. Bara två av 17 gånger har de slutat på övre halvan (varav en gång med en poängs marginal). Det bästa poängsnittet som de har haft under en allsvensk säsong är 1,3 poäng per match.

Det räcker med att de tar åtta poäng på de avslutande tio matcherna för att de ska göra sin åtminstone poängsnittsmässigt bästa säsong någonsin. Däremot är frågan om de kan nå sin tabellmässigt bästa säsong, som är en femteplats (1988).

Annons

Östersunds FK – Malmö FF
Lördag 18.00

Jag säger inte att Markus Rosenberg inte bryr sig om allsvenska bortamatcher, men han har varit mållös i 22 av de 23 senaste. I dag lördag som en av blott två anfallare i truppen, och med ett prestigemöte mot Östersund, är det kanske dags för trendbrott?

IFK Norrköping – AIK
Söndag 15.00

Kalle Holmbergs formsvacka gjorde att han hamnade på bänken under en period nyligen, då han inte har gjort mål sedan mitten av maj, men en förbättring är att han har varit direkt inblandad i Norrköpings tre senaste mål.

Skulle han göra mål mot AIK blir det en dubbel trevlig grej. Dels bruten måltorka, dels att han kommer in i 20-klubben: de aktiva spelarna som har gjort mål mot minst 20 olika allsvenska motståndare. Han har varit mållös i sina tidigare sju allsvenska matcher mot AIK. Övriga lag han inte har gjort mål mot: Norrköping (under sin tid i ÖSK), Helsingborg, Mjällby, Sirius, Gais, och Syrianska.

Annons

I dagsläget är det Tobias Hysén som toppar ligan med de aktiva spelarna, med 27 olika motståndare. I 20-kluben finns bland annat Paulinho (20), Henok Goitom (21), Viktor Prodell (22), och Markus Rosenberg (23).

IFK Göteborg – IF Elfsborg
Söndag 17.30

Jimmy Thelins första 20 matcher i Elfsborg: bara fyra segrar, 18 gjorda mål, och två poäng ifrån kvalplats. Elfsborgs ledning har dock gett ett oavbrutet förtroende, och säger att de accepterar ett ombyggnadsår. Den här säsongens räddning kanske kommer först i omgång 25-29, när de möter de fyra övriga bottenlagen (plus en hemmamatch mot Gif Sundsvall)?

Anfallsspelet har dock bättrat på sig mot slutet, när Thelin och ledarstaben behövde testa annat efter Issam Jebalis flytt. Chinedu Obasi med tre raka startar (visst känns anfallsspelet smartare och skickligare nu med Obasi där?) och Per Frick med fyra raka (jobbet sköter han åtminstone bra nog – nu ska han bara bli poängproducerare igen).

Annons

Djurgårdens IF – IF Brommapojkarna
Söndag 17.30

Vad hände med nickspecialisterna Djurgården? I flera år i rad har det varit i allsvenskans topp när det kom till nickmål. I år: 29 mål, noll med skallarna. Kanske dags med ett par mot ett av allsvenskans statistiskt sett sämsta försvar, och dessutom med en trupp för Djurgården där knappt en tredjedel av laget har historik i BP:s ungdomsverksamhet.

IK Sirius – Hammarby IF
Måndag 19.00

Förhoppningen var att Lukas Jonsson tillbaka i målet skulle ge Sirius en ny nivå, istället för att använda målvaktstränaren där. Jonssons fem första matcher tillbaka: 16 insläppta mål på 442 spelade minuter. Ett insläppt mål var 27-28 minut.

De siffrorna är inte hans fel, men visar att det inte är några “quick fix” som kan få Sirius på rätt väg. Det är många delar som måste gå mycket bättre från och med nu, framför allt om de inte vill att de ska bli pinsamt mot ett Hammarby som ibland slukar motståndarna.

Annons

BK Häcken – Trelleborgs FF
Måndag 19.00

Det har funnits några som kom lite från ingenstans i år och satt avtryck i allsvenskan, exempelvis Robin Jansson (AIK), Nils Fröling (Kalmar FF), och Felix Hörberg (Trelleborgs FF).

19-åringe mittbacken Isak Jönsson har varit bland de mest intressanta. Flyttade inte till MFF:s U-lag då de hade exempelvis Hugo Andersson och Anel Ahmedhodzic i samma årskull. Han valde istället ett par år i division 2, gick i somras till TFF, och sågs väl mest som en framtidsspelare. Har dock startat ett par matcher och ser redan ut att vara bra nog för den här nivån. Märks enkelt av med heltatuerade armar, hästsvans, stor kropp, och långa inkast, men gör framför allt många bra saker i sin mittbacksroll. Tredje raka starten i ett fortsatt väldigt ungt Trelleborg mot BK Häcken?

Annons

Kalmar FF – Dalkurd FF
Måndag 19.00

Under hela 2010-talet har Kalmar FF haft problem på anfallspositionen. Abiola Dauda hade något bra år, Måns Söderqvist något annat, Marcus Antonsson lämnade när han verkligen kom igång, och David Elm var en stark target, men kunde spela allt mindre med åren. Nästan varje transferfönster har det därför handlat om att lösa anfallsproblemet.

Av de senaste 20 anfallsvärvningarna så har 13 stycken gjort noll eller ett ligamål, och även spelare som Pär Ericsson (24 ligamatcher, 2 mål), Jonathan McDonald (55, 6), och comebackande Måns Söderqvist (32, 3) har haft målskyttsproblem.

Nu var Erton Fejzullahu verkligen var på gång, men han är avstängd mot Dalkurd efter för många gula kort. Vem går in istället? Papa Diouf? Söderqvist? Eller får Nixon en chans?

@jonas_hansson

Annons
Publicerad 2018-09-15 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto