Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
15v

MFF:s identitetsval – presspel eller inte i Europa?

Inför Genk pratade Uwe Rösler om att Malmö FF ska vara mer taktiskt flexibla i Europa League än vad de är i allsvenskan. MFF ändrade om försvarsspelet lite, och var mer passivt och hade annorlunda roller. Det var inga stora förändringar, men oavsett så hann MFF inte med när Genk flyttade runt och de fick sällan grepp om de tempomässigt snabbare motståndarna.

Jag frågade Markus Rosenberg om just presspelet i Europa League.

– Varför vi har kommit så långt i Europa de senaste åren, det är för att vi har ett eget grundspel. Var du lägger pressen blir lite annorlunda när du spelar mot bättre motstånd, så är det även i allsvenskan. Så som vi har gjort i Europa de senaste åren kommer vi göra även den här gången. Att man anpassar sig. Ibland går man högt, ibland går man lågt. För mig har det alltid varit viktigast att när vi har bollen, det är då vi spelar vårt eget spel. Det tycker jag har varit problemet med andra svenska lag, att de skiljer sitt spel från allsvenskan och Europa.

– Presspelet är en sådan typisk grej där du kanske får gå lite lägre, men här hemma vill vi gärna pressa så mycket vi kan ändå.

Med andra ord: MFF ska spela sitt eget spel med boll, men vara flexiblare utan boll beroende på motstånd och matchbild.

Just presspelet är ju dock något som Malmö FF ofta återkommer till. Daniel Andersson hyllar det ofta. Uwe Rösler talar väldigt gott om Jürgen Klopp. Spelarna verkar gilla ett mer framåtlutat och proaktivt försvarsspel. MFF vill äta upp motståndarna innan de ens har hunnit att andas. MFF:s presspel vinner ofta över allsvenska lagens passningsspel.

Kan det därför inte bli problem, om ett lag vill bygga sin absoluta styrka på en sak i allsvenskan och sedan varierar hur mycket de ska använda det i Europa? Mot Genk såg laget just ofta identitetslöst nu och det kan inte återupprepas fler gånger. Presspelet är därför en av de absolut största frågorna för Malmö FF i det här EL-kvalet. Fungerar det i ett Europacupperspektiv? Är det värt att lägga mycket tid och pengar på att bygga en trupp där det är styrkan?

Matcherna mot Genk och Besiktas kan ge en hint för Daniel Andersson hur han ska tänka truppmässigt i vinter, och vilka vägval de ska ta när det kommer till spelidentitet.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-10-04 kl 10:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons