POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

IFK Göteborg – Kalmar FF 4-0: Blåvitt växer framför ögonen på oss

När det går ”för bra” så brukar det inte gå ”för bra” under lång tid innan lag tappar sina spelare. Det har IFK Göteborg märkt av. När de på måndagen mötte Kalmar FF så var det ett lag som har behövt att bygga om flygplanet samtidigt som det är i luften (om än på säker höjd).

När Carl Starfelt såldes skulle Kristopher Da Graca ersätta, en mittback som hade spelat 800 minuter seniorfotboll fram tills då. När Sebastian Ohlsson blev skadad (och är på väg att lämna?) så ska egentliga centrala mittfältaren Nzuzi Toko vara högerback, en position som han gjorde knappa 20 matcher på för tre-fyra år sedan.

När ”Paka” är skadad och Benjamin Nygren är såld ska Tobias Sana och Hosam Aiesh, värvade för drygt två veckor sedan, hota minst lika mycket i den offensiva fyran.

Till detta har de några spelare som är så unga att de bokstavligt talat växer framför ögonen på en. Det har hackat lite, det har varit oavgjorda matcher, men saker kommer att ta lite tid ibland. IFK har blivit en förening som tänker mer i processer, och de förstår detta.

KFF inledde den här matchen bäst. De inledande åtta minuterna hade de redan haft bollen i farliga ytor fem gånger, antingen via fina instick eller höga bollvinster. KFF hade självförtroende efter AIK-matchen, IFK kändes osäkra och många offensiva spelare var mest i passningsskugga.

– Man kan se första 30 i rörelsen Kalmar har i sin uppbyggnad, och sättet att försvara, att det finns ett självförtroende och det finns en aktiv rörelse att hela tiden byta positioner. Det gör det svårt för oss, sa Poya Asbaghi.

– De har haft en säsong där de haft extremt många spelare borta. De senaste matcherna har de fått lite kontinuitet och spelare tillbaka. Då har de varit ett extremt starkt lag.

KFF har en potentiellt matchvinnande målvakt, allroundfina mittbackar, exceptionellt bollskickliga centrala mittfältare, och bastanta presspelare framåt. De har lyckats fylla på med nyförvärven som förenklar för medspelarna.

Rafinha orkar inte hög kvalitet i 90 minuter, men är en väldigt fin bollspelare. Geir André Herrem ska helst inte röra boll för ofta, men av det man har hört från Norge så kan det bli en av allsvenskans jobbigaste pressanfallare. Alexander Jakobsen är enkel att uppskatta, med sina tekniska lösningar och där Magnus Pehrsson kallade Jakobsen för ”limmet” mellan mittfält och anfall.

Pehrsson hade inför matchen också pratat om att KFF inte var för oroliga för IFK:s kantspel. Oron var om IFK skulle komma centrerat med sina offensiva spelare. Det hände ibland, men inte för ofta då KFF hade tre mittbackar och tre centrala mittfältare, samtidigt som deras höga press störde IFK:s uppspel.

Men när det väl hände, då blev det ett par målchanser. Få hade förväntat sig att Sana (med boll) enkelt skulle hitta ett centralt friläge för Aiesh (nere till höger) på det här.

sana aiesh

– Det är något jag gjort till Hysén många gånger när vi var yngre…, log Sana fram.

– Jag såg ytan. Jag visste att han var på väg. Mittbackarna gick riktigt brett, då ska jag bara sätta den i ytan. Om det är motsatta rörelser är det oerhört svårt för mittbackarna, då ska jag bara sätta den rätt. Jag sa till honom: om han bara löper lite mer så kommer han få ännu fler poäng.

– Men Kalmar är svåra. I början har vi ju lite problem, hur vi ska låsa dem, hur vi ska göra allt när de spelar mellan oss, men sedan hittar vi lösningen på det. I andra har vi riktigt bra koll på det.

Lösningen verkade vara att istället för att gå centrerat, som IFK har gjort bra i år, så var det att gå mer ut mot kanterna. Det började med några mer chansartade bollar i slutet av första halvlek, och verkade bli mer systematiskt i andra när IFK fick se vad Aiesh kan göra när han får tillåtelse att ge mer bredd.

IFK slog en “vi ser vad som händer”-boll mot vänsterkanten. Viktor Elm missbedömde bollens studsande fart, Robin Söder stressade, vann boll, var kylig, 1-0 strax innan halvtid.

Giorgi Charaisjvili hämtade boll, slog ut den mot Hosam Aiesh på högerkanten, inlägg, Robin Söder, 2-0.

Aiesh fick bollen på högerkanten, höll i, passade i djupled till Söder, inlägg, Charaisjvili, 3-0.

Sana fick bollen vid mittcirkeln, snabb blick ut mot högerkanten, boll mot Aiesh, utmanande, inlägg, Söder, 4-0.

KFF hade försökt öka bolltempot, de ville vara mer direkta, och hade viss otur. De skulle ha haft hörna strax innan 2-0, de hade gjort en hel del bra saker innan 2-0, och när de väl hade halvlägen så var det ofta att IFK Göteborgs mittbackar hann störa eller blocka. De hade inte många marginaler med sig.

– Efter 2-0 har vi det tungt. Då blir det en avvägning: ska vi går framåt eller försöka hålla det såhär? Sedan chansar vi och det blir både tre och fyra. Onödigt egentligen, men vi behöver göra målet. Vi kommer lite fel på det. Vi får inte riktigt bett i pressen och de är väldigt skickliga i sina kontringar, sa Viktor Elm.

– Resultatet känns jäkligt dåligt. Vissa individuella prestationer, bland annat min egen vid första målet… Man vill bara gömma sig och dra ett täcke över sig. Samtidigt ser man helheten. Första 60 tycker jag inte vi är sämre än vad de är.

KFF började matchen bra, men orkade inte allt och kunde inte hålla i. IFK Göteborg började trevande, hittade inte ytorna som de brukar hitta, men några individuella aktioner och lite förändringar gav möjlighet att såra mer.

Och vi ska som sagt inte glömma bort att IFK bygger något “nytt men ändå ganska samma”. Da Graca var magnifik som mittback. Tozo stabil som högerback. Aiesh och Sana vill hela tiden lära sig.

Som den där passningen till Aieshs friläge i första halvlek. Bägge har kvaliteten till det, men är det en passning som hade suttit i deras första match tillsammans? Nja. I deras tredje-fjärde match? Uppenbarligen.

Sana och Aiesh har många färdiga lösningar i sig, men vissa saker kommer alltid att ta tid innan det har vuxit fram. Det gäller oavsett om det är spelare som lär sig seniorfotboll, att hitta rätt på en ny position, att förändra taktik under matcherna, eller att skapa kemi mellan spelare.

– Det blir bättre och bättre, men det är fortfarande svårt med pressen och vi går ju igenom hur Kalmar spelar, men saker ändras ju, sa Aiesh.

– Sedan behöver man den där kemin för att fixa till allt. I första halvlek var jag lite vilsen. De droppar ner med mittfältare och sånt där. Det var jättebra snack nerifrån, men det var bra att komma in i halvtid och gå igenom det igen för att få in det i huvudet. Ibland glömmer man bort vad man ska göra. Det är därför jag har sagt att det kommer ta tid.

Kalmar FF? Inte förlust-med-fyra-mål-dåliga, och det var ett budskap som de tryckte på efter matchen, men visst måste det resultatet ta ur en del av det positiva som har byggts upp under de senaste veckorna.

@jonas_hansson

Publicerad 2019-08-27 kl 07:00
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå