Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har MFF tillräckligt många/bra konstgrässpelare för SM-guld?

Allsvenska Bloggen

Det är en konstig frågeställning, men den måste lyftas.

På 18 gräsmatcher i allsvenskan har MFF 13 segrar. På sju konstgräsmatcher har de två segrar. De har lika många poängtapp på 18 gräsmatcher som på sju konstgräsmatcher.

Markus Rosenberg hade ont i två dagar efter senaste bortamatchen i Borås. Det underliga med det? Han satt på bänken hela matchen. Han fick alltså ont i två dagar på grund av en uppvärmning. Han har bara startat en av de fem senaste konstgräsmatcherna och gick då ut skadad tidigt i andra halvlek (borta mot Djurgården).

Han har heller inte gjort mål på en konstgräsplan i allsvenskan sedan sommaren 2016, och efter det har han spelat 1740 minuter tävlingsfotboll på konstgräs (motsvarande drygt 19 stycken 90-minutare). Hans två mål på de 1740 minuterna: två cupmål. En straff mot Dalkurd och ett mål mot Lunds BK.

Annons

Jag förstår varför han är frustrerad efter konstgräsmatcher. Han försöker och försöker och försöker, och ser ibland odödlig ut på gräsmatcher, men det går inte på konstgräs.

Behrang Safari och Rasmus Bengtsson har heller inte startat någon av de tre senaste konstgräsmatcherna, och i några fall har de inte ens varit med i matchtrupperna.

Sören Rieks har startat alla matcher utom fyra i allsvenskan i år: hemma mot Örebro SK, och bortamatcher mot Elfsborg, Östersund, och Gif Sundsvall.

De har också behövt att göra byte på grund av skador i tre av de fyra senaste konstgräsmatcherna.

De har vunnit totalt åtta av de 21 senaste konstgräsmatcherna. Det låter kanske inte jättelågt, men kollar man sedan på vilka vinsterna var:

Lunds BK i cupen, Degerfors i cupen (en riktigt svag match av MFF), Sirius (1-0), Elfsborg (3-0), och fyra matcher i rad när Uwe Rösler tillträdde förra sommaren. Och när Rösler anlände kan man ju tänka sig det var andra mekanismer som dominerade än vilket underlag de spelade på.

Annons

Samtidigt har några av MFF:s sämsta prestationer/värsta resultat kommit på konstgräs under de två senaste säsongerna:

Öster i cupen, Gif Sundsvall i omgång två i år (förlust 3-1), Sarpsborg i Europa League, nio insläppta mål och tre förluster på tre matcher på Tele2 förra året (Djurgården två matcher, Hammarby en).

Till detta ska det läggas till att spelstilen inte passar för underlaget. MFF vill pressa, men det är svårt på konstgräs. MFF vill gärna vara raka ibland, men på konstgräs passar det bättre med ett kortare spel.

Och vilka är då MFF:s avslutande bortamatcher när SM-guldstriden går in i slutfasen? AFC Eskilstuna, Hammarby, och det möjliga avgörandet i Örebro. Tre raka konstgräsmatcher.

Kanske räcker det ändå för SM-guld, men det är inte otänkbart att Daniel Andersson i vinter kanske måste tänka på konstgräskompatibilitet när han värvar spelare.

Annons

Vilken orimlig verklighet.

@jonas_hansson

Publicerad 2019-09-28 14:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto