Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En mogen Nicolas Anelka - Chelseas jätteklipp

Christensons blogg

Nicolas Anelka är en fantastisk fotbollsspelare och målgörare. Nu har han lämnat Bolton och skrivit på för Chelsea och då kanske Chelsea har en chans att vinna ligan trots allt. Så bra är Anelka. Han kommer med mål-garanti.

Men Nicolas Anelka är också en gåta. Varför ler han aldrig? Varför har han haft det så svårt att stanna fler än två år i en enda klubb? Han har ju bråkat med klubb-tränare och förbundskaptener och agenter och klubbdirektörer sedan han skrev på för Arsenal 1997.

När han spelade för Arsenal, Liverpool och Manchester City kallades han för "Le Sulk" eftersom han alltid såg så tjurig ut under matcherna.

Men man ska komma ihåg att Anelka är en mycket lugnare och mer harmonisk människa 2008 än han var 1997 – i varje fall om vi får tro anfallaren själv.

Annons

Han har konverterat till islam och kallas för Abdul-Salam Bilal i sin lokala moské. Han har hittat lugnet – och bryr sig inte längre om vad andra människor tycker om honom.

Han är lycklig inombords och han har visat i Bolton att han jobbar på hårt för laget – även om inte spelsystemet passar. Det skulle inte hänt för några år sedan.

Sam Allardyce sa en gång att Anelka var mer "blyg" än "arrogant" – och det ligger nog mycket i det. Jag önskar honom lycka till i Chelsea. Det kan han förtjäna. Han har fått mycket skit i engelsk press genom åren.

Hans brott? Att han inte har lett tillräckligt ofta? Knappast världens värsta brott. Ge killen en chans. En fantastisk fotbollsspelare som sagt och det var längesedan Chelsea spenderade sina pengar på ett sådant klokt sätt.

Annons

********

Hur gick det då till när Anelka hittade fram till islam? Jag låter Louise Taylor från the Guardian berätta:

"Anelka, who is unmarried, began questioning his own beliefs during the late 1990s on trips to Trappes, a grim, heavily concreted, crime-riddled outer Parisian suburb where his parents – a council clerk and a school secretary – had emigrated from Martinique shortly before his birth.

His childhood friends were predominantly North African immigrants and, during frequent visits home from Manchester, Anelka grew increasingly drawn to Allah. "When I’m in Trappes I hang out with Muslims and we discuss religion a lot, sometimes until 4am in the morning. It has opened my mind," he said.

That was the year when, shunning his expensive holiday home in Miami, he summered in Saudi Arabia and his now beloved United Arab Emirates where, in front of two muftis in the Al Wasl mosque, he read several verses of the Qur’an aloud and finally formally converted to Islam."

Annons

********

Signaturen "Swedish Mag" var upprörd efter senaste bloggen då jag påstod att Alan Shearer var Newcastle-fansens favorit att ta över från Sam Allardyce.

Swedish Mag krävde bevis för detta påstående. Var fick jag min information ifrån? Svaret är: lokaltidningarna uppe på Tyneside, varav den
var bara en i mängden av rapporterna som pekade på att det mesta snacket rörde sig om Shearer.

Men, Swedish Mag, mejla gärna en länk där du anser att man kan läsa vad "riktiga" Geordies tycker och tänker. Det skulle vara intressant läsning.

Sedan är det ju så att Alan Shearer inte lär ta över hur som helst så den här diskussionen kanske är lite dum. Jose Mourinho skulle vara perfekt för Newcastle och han skulle nog kunna göra dem till ett stabilt topp-4 lag men det verkar som om han kommer att ta över Milan i sommar.

Annons

Kan det verkligen bli Harry Redknapp? Känns inte rätt. Newcastle förtjänar bättre.

********

Under tiden gör jag ett tafatt försök att vända denna Newcastle-ilska till ett leende med en liten påminnelse om bättre tider.

Kommer ni ihåg när Newcastle slog Manchester United med 5-0 1996? Det var tider det. Darren Peacock som målskytt! Undrens tid var inte förbi. Kolla på den
. Skruva upp volymen och njut.

Chanserna att Newcastle slår United med samma siffror den här helgen? Jag uppskattar att de kan ligga mellan 0.1 procent och 0.2 procent. Eller är det för högt?

********

Var det inte David May jag skymtade förbi i den där länken när Newcastle slog United med 5-0? Under avdelningen HELT oväsentligt vetande så kan jag meddelade att han numer importerar viner från Sydafrika och arbetar tillsammans med Alex Fergusons svärdotter, Lisa.

Annons

Sug på den karamellen.

********

I förra bloggen skrev jag att Spurs tog ledningen mot Arsenal i ligamatchen på The Emirates. Det var fel – som några vakna läsare mycket riktigt påpekade. Emmanuel Adebayor gav Arsenal ledningen i den 48:e minuten.

********

Robin van Persie är en mycket bra fotbollsspelare men på tre och en halv säsonger i Arsenal så har han bara lyckats spela 49 ligamatcher från start. Det är 14 per säsong på grund av alla möjliga skadeproblem. 14. Det räcker inte.

Nu senast var det en lårskada. Är han en "Freddie in disguise"? Jag hoppas inte det.

********

Slovakiske backen Martin Skrtel har skrivit på för Liverpool. Han ska ha kostat 95 miljoner kronor – men han är inte lösningen på Liverpools problem just nu.

Annons

Det tog Nemanja Vidic ett halvår att komma in i spelet i England och jag kan tänka mig att det kan ta en liknande tid för Skrela. Så Rafael Benitez måste vara nöjd att Daniel Agger snart är tillbaka från sin skada.

Middlesbrough-Liverpool på lördag eftermiddag. Intressant. Tar Liverpools formsvacka slut? Förvärras situationen?

En sak är säker: nu när Jürgen Klinsmann ska ta över Bayern så kan ju de engelska tidningarna sluta med de fåniga ryktena att tysken skulle ta över på Anfield.

********

Jag förstår mig inte riktigt på Arsenals Lassana Diarra. Enligt rapporter här i England så ville den unge mittfältaren inte ens spela i ligacupsemi-finalen mot Tottenham eftersom han vill lämna klubben.

Annons

Diarra är tydligen arg för att han inte får spela mer för The Gunners. Men vad har han för uppplåst uppfattning av sig själv?

Vad trodde han när han skrev på för Arsenal. Att han skulle peta Cesc Fabregas på mittenmitt eller? Diarra är 22 år gammal och spelade 13 ligamatcher (fyra som inhoppare) för Chelsea på två år.

Att sedan inte villa spela en viktig semi-final (om nu rapporterna stämmer) för en klubb som betalar honom runt 300 000 kronor i veckan kan bara beskrivas som idiotiskt.

********

På måndag tänkte jag skriva om hur Glazer-familjens lån kan äta upp Manchester Uniteds vinst på 900 miljoner kronor.

Men jag avslutar dagens blogg med en liten quiz.

Annons

Vilka fem spelare tror ni är Premier League historiens värsta busar? Vilka fem spelare har dragit på sig mest gula kort sedan ligan döptes om från Division One till Premier League i början på 90-talet.

Finns Neil Razor Ruddock med i topp-5? Julian Dicks? Roy Keane? Rolle Nilsson? Tony Adams? Nigel Winterburn?

Och hur många kort har syndarna dragit på sig? 30, 50, 75, 100 eller 150?

Svaren får ni på måndag.

Ha en trevlig helg.

Publicerad 2008-01-11 13:38

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto