Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Manchester Uniteds finansiella problem

Christensons blogg

Manchester United och klubben fans borde egentligen ha jublat förra veckan. United meddelade att man hade gjort en vinst på hela 800 miljoner kronor och eftersom "football is business these days" så kan man tro att framtiden är ljus för United.

Mer pengar betyder att man kan köpa de bästa spelarna och det är säkert bara en tidsfråga innan man vinner Champions League igen.

Eller?

Inte alls så säkert. I dagens fotbollsvärld är ju saker och ting inte riktigt så enkla. Vad kommer att hända med de här 800 miljoner kronorna?

Jo, efter skatt blir det cirka 570 miljoner kronor kvar och vad tror ni räntan på ETT av Glazer-familjens lån kostar per år? 567 miljoner kronor.

Kvar blir alltså tre miljoner kronor. Skrämmande. Det får man inte ens en halv Dusan Djuric för.

Annons

Och det kanske mest skrämmande inför framtiden är att United kunde knappt ha haft ett bättre finansiellt år. Man vann ligan, gick till semi-final i Champions League, skrev på nytt reklamkontrakt med AIG och Old Trafford fylldes med 76,000 fans vid varje hemmamatch.

Nu pratar Uniteds verkställande direktör om att klubben måste "target" fler av de 333 miljoner United-fans det finns världen över.

Just nu är det tydligen "bara" 139 miljoner som nås av pr-maskinen United.

Frågan är bara hur många mer fans det finns världen över som man kan exploatera för att betala av sina lån…

********

Liverpool tappade poäng igen (Middlesbrough 1-1) och som vanligt blir det nu en fight att bli fyra – och inte att vinna ligan – som gäller för klubben.

Annons

Vi har läst mycket även om Liverpools finansiella problem och mycket av detta har varit rykten som har verkat överdrivna. Men den mest intressanta insynen den här helgen kom från Boros tränare Gareth Southgate, som av misstag råkade berätta lite om Liverpools problem.

Tränarna brukar aldrig säga något om vad de pratar om efter matcherna men Southgate – tror jag – ville bara poängtera vilken jätteinsats hans spelare hade gjort med tanke på hur små resurser Middlesbrough har i jämförelse med Liverpool.

Så här sa Southgate: -Vi var tvungna att spela med spelare som var utlånade till Darlington och Billingham Synthonia förra säsongen och så står Rafa där och säger att han inte har några pengar. Det är knappt att man kan tro att det är sant.

Annons

Om Benitez verkligen står och beklagar sig för Southgate om hur lite pengar han har att köpa spelare för så stämmer det nog. Det kanske inte blir någon Javier Mascherano för 230 miljoner kronor trots allt…

Spanjoren kanske skulle ta och koncentrera sig på att träna de spelare han har till förfogande istället och se till att de inte slänger bort poäng till höger och vänster.

********

United spelade fantastisk fotboll mot Newcastle. Det blev 6-0 men faktum är att det kunde ha blivit tvåsiffrigt. 3-0 målet var min favorit. Samspel mellan Michael Carrick-Wayne Rooney-Carlos Tevez och Cristiano Ronaldo. Fotboll när den är som bäst.

Carrick var riktigt bra för övrigt. Och snart bör Gary Neville och Paul Scholes vara tillbaka. Det ser ljust ut…

Annons

********

Det var många på tidningen jag arbetar här på England som igår kväll ansåg att United kommer att vinna ligan lätt nu. Det håller jag dock inte med om. Mycket kan hända fortfarande och Uniteds bortaform i ligan har inte varit lysande den senaste tiden.

Två förluster (mot Bolton och West Ham), en knapp och turlig vinst (mot Liverpool) och en utklassningsvinst (4-0 mot Sunderland) på de fyra senaste bortamatcherna.

Så snacket om att United nu kommer att springa iväg med ligan kan vi kasta i papperskorgen direkt.

********

En sak verkar dock säker (som några läsare påpekade efter förra bloggen): Cristiano Ronaldo kommer att vinna sitt vad med Sir Alex Ferguson.

Förra året slog Ferguson vad med Ronaldo om att han inte kunde göra 15 mål den säsongen. Ronaldo gjorde 17 ligamål och vann således 400 pund (6 000 kronor.)

Annons

Den här säsongen ökade insatsen. Om Ronaldo gör 20 mål den här säongen så måste Ferguson raka av allt hår på huvudet. Mot Newcastle kom mål nummer 14,15 och 16…

Jag ryser när jag tänker vad som kan hända nästa säsong. Om Ronaldo gör 25 mål så får Ferguson springa naken genom Manchester? Stackars Manchester säger jag bara.

********

Ny vinst för Everton – mot Manchester City – i lördags och nu drömmer Merseysides blå halva om Champions League fotboll nästa säsong.

Mot City skulle dock Lee Carsley ha blivit utvisad. Hans utsträckta dobbar träffade Vedran Corlukas ena smalben och domaren skulle ha tagit upp det röda kortet istället för det gula.

Annons

********

Åtta Premier League tränare har redan fått sparken den här säsongen. Otroligt. Det är nästan hälften.

Arsene Wenger, å andra sidan, ledde Arsenal i en match för 650:e gången i helgen mot Birmingham. Imponerande. Det är bara att applådera.

********

Visst förtjänade Arsenal att vinna mot Birmingham. Arsenal skapade tillräckligt med chanser för att vinna med 3-1 eller 4-1.

Men å andra sidan så tycker jag inte att det var straff när Stephen Kelly tacklade Eduardo i momentet som ledde till straffsparken som Emmanuel Adebayor förvaltade

********

Paul Robinson på bänken igen för Spurs. Kan landslagsmålvakten till och med ha gjort sin sista match för klubben? Det verkar så.

Annons

Juande Ramos sa visserligen efter matchen att Robinson kommer att få chansen igen men jag vet inte om jag ska tro på honom.

Den spanske tränaren har ett rykte om sig att vara stenhård och det skulle förvåna mig mycket om Robinson eller Jermain Defoe är kvar i klubben när försäsongsträningen börjar i sommar.

********

Chelsea fortsätter att vinna. Bara fyra poäng efter ledar-duon nu. En sak slog mig på lördag när jag tittade på höjdpunkterna på Match of the Day. Claudio Pizarro har varit usel för Chelsea.

Sämre än Mateja Kezman och Adrian Mutu tillsammans, skulle jag vilja säga. När han köptes från Bayern München i somras så framställdes han som en av fotbollsvärldens bästa men mest enigmatiska anfallare. Nu är han bara enigmatisk.

Annons

********

Dra åt skogen. Vi fick till och med se Nicolas Anelka le efter han sköt i ribban när det stod 2-0. Nu kan allt hända…

********

Robbie Savage gjorde sin första match för Derby – som lagkapten – i helgen men det hjälpte inte. Ny förlust, denna gång mot Wigan hemma.

Men högerbacken Danny Mills – som ofta utses till hatobjekt av motståndarfansen på grund av sin tuffa spelstil – var nöjd i varje fall.

-Nu när Robbie är här så betyder det att motståndarfansen kan bua någon annan i laget också. Så nu kanske jag inte blir bespottad i 90 minuter utan bara 45 minuter…

********

Intressant att Newcastle försökte få Harry Redknapp som ny tränare för att äntligen få uppleva den anfallsglada fotboll de kräver.

Annons

Nu tackade ju Redknapp nej till erbjudandet men det skulle ha varit intressant att se hur Newcastle-fansen hade reagerat om Newcastle hade upprepat Portsmouths bedrift från den här säsongen: laget har gått mållöst från hemmaplanen Fratton Park i sju av tio matcher.

Portsmouth-fansen har inte sett ett enda Portsmouth-mål på Fratton Park sedan den 29:e september. Det är nästan fyra månader sedan. Gäsp.

********

Nu verkar det som om Newcastle försöker övertala Mark Hughes att ta över.

********

Fick ett mejl från signaturen "Swedish Mag" med intressanta länkar till Newcastle-forum och jag kan hålla med om att det verkar som om de nationella tidningarna här i London (och jag arbetar ju för en av dem) har överdrivit Newcastle-fansens önskan om att få Alan Shearer som ny tränare.

Annons

Men, som någon skrev efter senaste bloggen, att Alan Shearer inte ens har nämnts bland Newcastle-fansen är ju ett ganska skrattretande påstående. Det är fortfarande många uppe i Geordie-land som vill att han tar över.

********

Signaturen "Pelle" knäckte min quiz om mest varnade spelare inom 20 sekunder efter senaste bloggen men jag jobbar på en ny quiz-fråga som jag hoppas att ingen kan bräcka. Mer om den senare i veckan.

Här är i varje fall de mest varnade spelarna i Premier League historien.

Robbie Savage 85
Lee Bowyer 81
Patrick Vieira 77
George Boateng 71
Roy Keane 71

********

I morgon (tisdag) koncentrerar jag mig på FA Cup-omspelen.

Publicerad 2008-01-14 10:19

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto