Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dagen då åtta Busby Babes dog

Christensons blogg

Idag är det 50 år sedan ett flygplan med Manchester United-spelare kraschade på flygplatsen i München. Jag vet mycket väl att det också är Fabio Capellos första landskamp ikväll men ni kan läsa om den på många andra ställen i svensk och engelsk media.

Den här dagen tillhör de 23 personer som dog den 6 februari 1958. För att få lite perspektiv så kan vi bara tänka oss hur det skulle vara om Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo och Carlos Tevez dog i en flygkrasch idag.

Helt plötsligt skulle de vara borta för evigt. Det känns otänkbart.
För oss som inte var födda 1958 är det kanske svårt att förstå vilken tragedi det var men här gör jag – med hjälp av mina kollegor på the Guardian – i varje fall ett försök att återberätta vad United gick igenom den säsongen.

Annons

**********

United – precis som den här säsongen – inledde 1957-58 kampanjen som engelska ligamästare med ett ungt, spännande lag som fick smeknamnet The Busby Babes efter tränaren Matt Busby.

Medelåldern vara bara 22 år och laget förväntades att dominera engelsk och europeisk fotball i åratal. Ingen kunde ana att sju månader senare skulle åtta av spelarna inte längre vara i livet.

Det är en säsong i fotbollshistorien som vi aldrig bör glömma.

25 september 1957: David Pegg, en 22-årig engelsk landslagsman, gör två mål i en ligamatch mot Tottenham. Det är hans sista mål i en United-tröja.

4 december 1957: Uniteds plan från en Europacupmatch i Prag blir försenat på vägen hem. United håller på att missa matchen mot Everton och klubben bäslutar att de ska chartra ett plan för kvartsfinalen mot Röda Stjärnan.

Annons

4 januari: United slår Workington med 4-1 i lagets första FA Cup match för säsongen. Dennis Viollet gör ett hat-trick.

14 januari: United slår Röda Stjärnan med 2-1 på Old Trafford i den första Europacup-kvartsfinalen.

1 februari: United slår Arsenal med 5-4 i en fantastisk ligamatch. Det är lagets sista före avresan till Belgrad.

3 februari: United landar i Belgrad. Det snöar och sikten är dålig.
5 februari: United kämpar sig till ett 3-3 resultat mot Röda Stjärnan och firar semi-finalplatsen med ett cocktail party på den brittiska embassaden.

6 februari klockan 13.15 lokal tid i München. Uniteds plan landar i södra Tyskland för att tanka om. Molnen ligger låga runt flygplatsen och det är dimmigt och det regnar.

Annons

6 februari klockan 14.20: Keptenen James Thain gör sig redo att lyfta men avbryter manövern två gånger på grund av den dåliga sikten samt ett ovanligt ljud som kommer från en av motorerna. United-spelarna och resten av passagerarna går av.

6 februari klockan 15.04: Planet lyfter till slut men klarar inte att stiga tillräckligt och kraschar in i ett staket och sedan ett hus. Planet börjar brinna och 21 personer dör innan sjukvårdspersonalen är på plats.

6 februari klockan 17.00: Allt hopp om att hitta överlevande är borta. Sjukhuset säger att Matt Busby "med all säkerhet" kommer att dö.

7 februari: De avlidna spelarna, journalisterna och United-ledarna flygs hem och läggs i ett gym på Old Trafford före de hämtas av familjemedlemmarna dagen efter.

Annons

15 februari: FA Cup matchen mot Sheffield Wednesday ställs in.

16 februari: Assisterande tränaren Jimmy Murphy tar över laget och Matt Busby, som fortfarande är kvar på sjukhuset, önskar honom lycka till från sjukbädden.

19 februari: United, som har tvingats panikköpa nya spelare, lyckas slå Sheffield Wednesday i cupmatchen med 3-0. Busby har repat sig så pass att han kan åka till Interlaken i Schweiz med sin fru för att fortsätta konvelascensen.

21 februari: Duncan Edwards, lagets stjärna, en 50-talets Roy Keane, dör på sjukhuset där han har vårdats sedan kraschen. Han blev 21 år gammal. Han kunde ha blivit hur bra som helst.

8 mars: Ett meddelande från Matt Busby spelas upp på Old Trafford före matchen mot West Bromwich Albion. News of the World skrev: "Women wept as the tape-recorded voice echoed across a packed and silent Old Trafford".

Annons

18 april: Busby återvänder till Manchester för första gången sedan kraschen. Han använder sig av tåg och färja för att ta sig hem från Schweiz.

26 april: United förlorar sista ligamatchen mot Chelsea på Stamford Bridge. United blir nia i ligan.

3 maj: Jimmy Murphy får sällskap av Matt Busby – som tar sig fram med hjälp av en käpp – leder United ut från spelartunneln på Wembley för FA Cup finalen mot Bolton. United förlorar med 2-0.

14 maj: United förlorar den andra semi-finalen mot Milan med 4-0 i Milano och den mest fruktansvärda säsongen i klubbens historia tar slut.

**********

De här spelarna omkom den 6 februari 1958:

Roger Byrne (28 år)
Billy Whelan (22)
Tommy Taylor (26)
Duncan Edwards (21)
Mark Jones (24)
Eddie Colman (21)
Geoff Bent (25)
David Pegg (22)

Annons

**********

Sir Bobby Charlton, som överlevde kraschen och var lagkapten och gjorde två mål när United slog Benfica i Europacupfinalen 1968, säger att det inte går en dag utan att han tänker på olyckan och de kamrater han förlorade.

På kvällen efter finalen mot Benfica satt han och grät på sitt hotelrum i London.

**********

Mer läsning på engelska för er som vill: England kanske främsta sportjournalist, Richard Williams, berättar
om hur han upplevde tragedin som 10-åring. En vacker, känslofylld artikel.

Läs
om hur Sir Matt Busby inspirerade Sir Alex Ferguson.


rapporterade the Guardian nyheten för 50 år sedan.

The Guardians rapport från 3-3 matchen mot Röda Stjärnan, The Busby Babes sista, finns
.

Annons

**********

Ni kan också söka på Busby Babes på
för att få ett smakprov av dessa talangfulla spelare.

May they rest in peace.

Publicerad 2008-02-06 12:27

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto