Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

För varje Chelsea finns det ett Bournemouth

Christensons blogg

Dagens fotboll, som ni mycket väl vet, handlar mycket om pengar. För vissa klubbar, till exempel Chelsea, har den nya eran inneburit ett lyft. Massor med pengar, två Premier League-titlar och storstjärnor. Jättekul.

För andra har det varit en katastrof. Leeds United, Oxford United, Luton Town, Coventry City är bara några exempel på klubbar som har haft stora problem.

Klassiska klubbar som har varit på väg att gå under – som fortfarande kan gå under – och som i stort sett bara dyker upp i tidningarna när det handlar om finansiella problem, minuspoäng eller nya ägare.

Det tycks lika ofta handla om att jaga nya, rika ägare som om att jaga poäng.

Vi har 92 proffsklubbar här i England för tillfället. Hur länge orkar de mindre klubbarna följa med i guldrushen?

Annons

För Bournemouth, som spelar i tredje divisionen, håller det på att gå åt helvete. Och det är synd. Riktigt synd.

Man har redan blivit fråntagna 10 poäng på grund av finansiella problem och ligger nu på nedflyttningsplats. Bournemouth har skulder på cirka 50 miljoner kronor. I början av februari var ordföranden Jeff Mostyn tvungen att skjuta till flera miljoner själv – annars hade klubben gått i konkurs.

Gerald Krasner – som även "tog hand" om Leeds när de hade problem – ska nu hitta en köpare till Bournemouth och det ryktas om att Harry Redknapp, en legend i Bournemouth, kanske ska hjälpa till. Jag hoppas det blir så – han bryr sig i varje fall om klubben.

Annons

Den 7 april ska Bournemouths nya ägare presenteras. Blir det någon som vill hjälpa till att driva en fotbollsklubb – som har enorm betydelse för lokalbefolkningen och som har många anställda – eller blir det någon som vill försöka tjäna pengar.

Tyvärr så lutar det väl åt det sistnämnda.

**********

Spelarna i Bournemouth gör dock ett fantastiskt jobb (och vi hittar klassiker som Darren Anderton, Lee Bradbury och ingen mindre än Jo Tessem i truppen).

Senast blev det en 2-0-vinst mot Hartlepool och på lördag väntar the mighty Leeds på Elland Road. Man ligger fortfarande på en nedflyttningsstreck men har nu bara tio poäng upp till Gillingham och Crewe – ingen omöjlig uppgift.

Annons

Leeds har redan drabbats av ett 15-poängs avdrag och Luton och Bournemouth har blivit ifråntagna 10 poäng. League One-tabellen haltar som en skadeskjuten kråka och vem vet när det är dags för nästa klubb.

Hur som helst så kan vi konstatera att Swansea går enormt bra och lär vinna den ligan, mycket tack vare spanske tränaren Roberto Martinez.

**********

Och på tal om klubbar som har finansiella problem och som håller på att tas över så passar det väl bra att nämna Sergej Odströms Sheffield Wednesday.

Det ryktas nämligen att The Owls ska få klubbens egen Roman Abramovich – Vladimir Yevtushenkov – en rysk biljonär som tydligen ska köpa Wednesday och sedan anställa Alan Shearer som tränare.

Annons

Han ska tydligen – om man ska tro på tidningarna här i England – investera fyra miljarder i klubben de närmaste fem åren. Champions League-mästare 2013 – Sheffield Wednesday?

Ha ha.

**********

Nya FourFourTwo damp ned i brevlådan häromdagen med en bilaga om de 50 bästa spelarna utanför Premier League. Konstig nog var inte Alexander Östlund med…

Topp 10:

1. Kevin Phillips, West Bromwich
2. Andy Gray, Charlton Athletic
3. Michael Kightly, Wolves
4. Jonathan Greening, West Bromwich
5. Zheng Zhi, Charlton Athletic
6. James Beattie, Sheffield United
7. Clinton Morrison, Crystal Palace
8. Dean Windass, Hull City
9. Michael Mifsud, Coventry City
10. Zoltan Gera, West Bromwich

Jag undrar vilka av dem vi får se i Premier League nästa säsong.

Annons

**********

Ber om ursäkt för att inte ha nämt gårdagens Uefa Cup matcher eller helgens FA Cup och Premier League matcher men jag är övertygad om att ni redan vet det mesta om de matcherna ändå. Ska bli en kul helg.

**********

Avslutar veckan med ett klipp
som jag såg häromdagen (varning: tacklingen är ganska otäck och kan få vissa personer att må illa).

Inte för att jag alls är en förespråkare för våld på fotbollsplanen – och den här tackligen är farlig och helt förkastlig – men det är Jason McAteers kroppsspråk efter domaren har visat ut honom som är helt obetalbart.

"Honestly ref, I didn’t touch him!" tycks han säga.

Annons

Som tur var klarade sig motståndaren helt utan skador.

Är det den värsta tacklingen någonsin? Kanske inte om man tar med Roy Keanes på Alf-Inge Håland och hade inte Eric Cantona någon i midjehöjd på någon stackars motståndare i Frankrike?

Publicerad 2008-03-07 11:32

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto