Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ebbsfleet - en fantastisk dröm eller bara töntig utopi?

Christensons blogg

Tyckte det var dags att köra en uppföljning på vad som egentligen har hänt med Ebbsfleet United FC.

Kommer ni ihåg att det var en massa artiklar om en engelsk sajt som heter myfootballclub.co.uk för några månader sedan? Det är en sajt där där vanliga fotbollssupportrar kan bli medlemmar i en organisation som har köpt en fotbollsklubb. I den klubben kan nu medlemmarna bestämma allt själva: vem som är tränare, vilka spelare som ska köpas och så vidare.

På ett sätt är det väl en utopi, drömmen att skapa ett engelskt Barcelona som kan ta upp kampen med jänkarna i Liverpool och Manchester United och Abramovich – men alltid lyssna på klubbens supportrar.

Annons

Hur som helst. Jag blev medlem för några månader sedan (det kostar 35 pund (typ 500 kronor). Inte billigt men inte heller jättedyrt (en sådan summa gör man ju lätt av med ute en kväll och då lägger jag hellre pengarna på en fotbollsklubb, tänkte jag).

I februari så slog organisationen till och köpte… Inte Leeds, inte Nottingham Forest och inte heller Cardiff City, som hade varit på förslag.

Istället blev det… Ebbsfleet United FC. What the fu..? Where? Why?

Det visar sig att Ebbsfleet ligger i Kent i sydvästra England och att laget spelar sina hemmamatcher på Stonebridge Road, en arena som ligger närmare London, nära Gravesend (som ni naturligtvis vet var det ligger…). Kolla in på Google maps.

Annons

Klubben spelar i the Bluesquare Premier League, vilket är det vi brukade kalla The Conference, alltså femte divisionen i England (tänka sig att några sponsorer kan gå in och ändra ett namn på en liga och sedan lägga till Premier League trots att det är en femte division. Störtlöjligt).

Men femte divisionen i England håller en mycket, mycket högre klass än en division fem-serie i Sverige. Några lag är till och med hel eller halvprofessionella om jag inte missminner mig.

**********

Jag får en hel del mejl från klubben och man har redan kunnat rösta på om tränaren skulle få behålla sitt jobb (det fick han), hur matchställen skulle se ut, klubbloggan och en massa andra saker.

Annons

Jag ska erkänna att jag inte har haft tid att rösta så många gånger sedan jag gick med men jag ska försöka bättra mig de närmast månaderna.

Jag tycker trots allt att det är en bra idé. Fotbollssupportrar är inte dumma och förstår mycket väl att de ofta blir utnyttjade av sina klubbar, som ofta inte bryr sig om något annat än supportrarnas pengar som kommer in i klubbkassan.

Det ska inte hända med den här klubben. Ett beslut om till exempel biljettpriser skulle tas av medlemmarna och det är möjligt att

a) vi röstar för att behålla låga biljettpriser

eller

b) vi höjer priserna för att hjälpa till att finansiera en ny arena eller köpa in några nya spelare

Annons

Men då vet vi i varje fall varför biljettpriserna har gått upp och var pengarna ska gå.

**********

Tränare är Liam Daish, som tydligen spelade 31 matcher för Coventry City från 1996 to 1998. Kommer tyvärr inte ens ihåg karln (och jag som ändå bodde i Coventry då och ofta gick på matcher på Highfield Road).

**********

Den viktigaste frågan är naturligtvis: kommer det att fungera?

Just nu går det hyfsat och man ligger på en tiondeplats i tabellen. Det kommer nog inte att bli en play-off plats den här säsongen men man har i varje fall kvalificerat sig till en final på Wembley i FA Trophy turneringen.

Kommer jag gå dit? Självklart. Vilken höjdare.

**********

Annons

Fast jag måste säga att jag inte har några större känslor för klubben än så länge. Men sådant tar ju tid.

Dessutom är det mycket möjligt att mitt intresse aldrig ökar och att jag inte betalar in medlemsavgiften nästa år. Det får framtiden utvisa.

Ebbsfleet United har faktiskt redan 35 000 medlemmar och jag har sett en hel del svenska namn på listan och jag är ganska övertygad om att kollega Ekwall gick med i höstas också.

**********

Är inte helt säker på vad de andra, lite mer tradionella klubbarna i BlueSquare Premier League tycker om den "ny-rika" klubben i ligan.

Det är ju inte alltid så roligt om konkurrenten helt plötsligt har mycket mer pengar att handla för, som alla Chelsea-hatare så ofta påpekar.

Annons

**********

Här är en länk till
där ni kan läsa allt om projektet och bli medlem.
är länken till klubbens hemsida.

Vad tycker ni? Är det här en bra idé? Hur långt tror ni klubben kan gå?

Publicerad 2008-03-28 13:36

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto