Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ödeshelg för Leeds och Hull på Wembley

Christensons blogg

Jag väljer att titta framåt istället för bakåt i den här bloggen idag. Det är långhelg i England till helgen och sista långhelgen i maj betyder alltid play-off finaler.

Lördag: Kval till Premier League – Hull-Bristol City
Söndag: Kval till Championship – Leeds United-Doncaster Rovers
Måndag: Kval till League One – Stockport County-Rochdale

**********

Så Hull City är alltså EN enda match från att spela Premier League nästa säsong. En helt enorm bedrift av tränaren Phil Brown och hans spelare.

Tänka sig att för tio år sedan höll Hull på att åka ur fjärde divisionen och hade det hänt så kunde klubben ha gått i konkurs. Ett tag, i början av 2000-talet, fick man inte ens komma in och träna på arenan Boothferry Park för att man inte hade betalat sina skulder.

Annons

Men bra tränare som Brian Little (ex-Aston Villa), Peter Taylor (ex-England och Leicester) och Jan Molby (ex-Liverpool spelare men inte lika lyckad som tränare. Stor som ett hus nu och radiokommentator på BBC. Han har den bästa Scouse-dialekt jag någonsin har hört från en utlänning) har sett till att Hull har klättrat i seriesystemet.

**********

Spelare i Hull som ni bör känna igen: Nick Barmby, Dean Windass, Jay-Jay Okocha, Bryan Hughes (fd Birmingham och Charlton-mittfältare), Frazier Campbell (anfallslånet från Manchester United som har gjort 15 mål den här säsongen), Henrik Pedersen, Andy Dawson (Michaels äldre brorsa) och Dean Marney (ex-Spurs).

En massa rutin alltså. Det roliga med Hull är att de har en massa spelare från Hull-området och det är ju ganska ovanligt i dagens engelska fotboll. Nick Barmby och Dean Windass är två exempel.

Annons

**********

Kolla in Windass i det här klippet. Jag menar, får man verkligen fira mål på det här sättet? Ha Ha Ha.

**********

Leeds United då? Ja, egentligen så borde man vara storfavoriter mot Doncaster i söndagens play-off final. Men nu är ju saker och ting inte sig likt med Leeds för tillfället.

Och det som gör alla Leeds-supportrar här borta i England så nervösa inför matchen är att motståndarna är lokalrivalerna Doncaster Rovers. De här två lagen hatar varandra och det värsta för Leeds är att Doncaster just nu har ett något bättre fotbollslag.

En förlust för Leeds skulle vara som om Sverige skulle möta Finland i en VM-final i fotboll – och förlora. Eller om AIK skulle möta Väsby United i ett avgörande kval till Allsvenskan – och förlora.

Annons

Det skulle ta åratal att hämta sig från en sådan förlust.

**********

Vet inte om matchen visas på TV i Sverige men om den gör det så håll utkik efter Leeds 19-årige mittfältare Jonathan Howson. Uppväxt i Leeds-området och en jättetalang. Gjorde två mål i avgörande play-off semi-finalen mot Carlisle.

**********

Ett skämt och en sång från United-fansen efter finalvinsten mot Chelsea… Småroligt.

Chelsea are to launch a new product "John Terry Vodka" – made in England, bottled in Moscow.

"He slipped, he missed, and now we are all pissed, John Terry, John Terry!"

**********

Jag fick mycket skit efter gårdagens blogg och kan konstatera två saker:

Annons

Att i stort alla som gnällde var United-fans och de som skrek högst om objektivitet och kallade mig för ”fem-åring” och ”osympatisk” var de som var minst objektiva.

Att min rubrik inte var lyckad. Jag skrev: Grattis United, men var det rättvist? Knappast.

En rubrik som bättre hade speglat hur jag kände det hade varit: Grattis United, men var det rättvist? Tveksamt.

**********

Alltid lika roligt att titta på vad experterna skrev i början av säsongen nu när allt har avgjorts. Här är tre favoriter:

Darren Bent är ett köp som leder Tottenham till gränsen av att bryta sig in bland de fyra bästa i ligan. Kanske kommer vi snart kunna kalla topplagen ”The Top Five” – Tony Cascarino i augusti

Annons

Newcastle är en ”dark horse” i år och kan till och med vinna ligan. Sam Allardyce har spenderat sina pengar klokt och är en tränare som vet hur man får det bästa från sina spelare – Terry Venables i augusti

**********

Det verkar mer och mer som om Chelsea kommer att sparka Avram Grant. Att göra sig av med en tränare som fått neutrala människor att äntligen respektera Chelsea som klubb kanske inte är världens smartaste beslut…

Men vem ska ersätta honom i så fall? Jag tror inte det blir Guus Hiddink. Jag tror inte det blir Frank Rijkaard.

Har ni några förslag?

**********

Goda nyheter för Arsenal: Jättelöftet Carlos Vela har äntligen fått klart med sitt uppehållstillstånd och kommer att spela för Arsenal nästa säsong. Jag har läst mycket om den 19-årige, mexikanske anfallaren men inte sett honom spela. Ska bli mycket intressant att följa.

Annons

**********

Läser också att Tottenham vill köpa Lyons målvakt Gregory Coupet och kan få honom för runt 40 miljoner kronor. Rena rea-priset. Bara att slå till om det verkligen stämmer.

**********

Mark Schwarzer har skrivit på för Fulham. En hyfsad värvning, men är han verkligen så mycket bättre än Antti Niemi?

Trevlig helg

Publicerad 2008-05-23 09:08

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto