Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Oli om Ebbsfleet, Ince och Cockney-maffian

Christensons blogg

Eftersom jag vet hur mycket fotbollskunskap det finns där ute bland mina läsare så låter jag idag en av dem, Oli Juliusson, gästblogga.

Be nice to him!

Marcus

Då sitter man helt plötsligt här med ett tomt ark framför sig och möjligheten att skriva om fotboll för många fler läsare än vad jag förtjänar.

Jag har funderat lite på hur en blogg ska formas. Alla bloggar om italiensk fotboll innehåller ett visst element av matupplevelser till exempel. Jag kan visserligen förstå varför de engelska bloggarna inte svänger åt samma håll och själv har jag inte möjligheten att namedroppa stjärnor – men jag skall ändå göra mitt bästa för att inte göra Marcus eller läsarna besvikna.

Annons

Det är alltså torsdagkväll och flickvännen har åkt iväg på ett litet knytkalas för att lämna mig ensam med Rydström, UEFA-cupen och en fin liten mögelost. Den här gången skriver jag inte homoerotiska mail till den gode Kalmarkaptenen utan koncentrerar mig på den engelska fotbollen istället och följer Tottenham och Everton från datorn. Tottenham har lyckats ta sig vidare genom 1-1 och föga övertygande spel och i skrivandets stund ligger Everton under med 2-1 mot ett starkt Standard Liege.

**********************************

Det har diskuterats mycket i England om fult spel (Pogatetz, Barton, Guthrie), dåliga domare (Styles och linjedomare Nigel Bannister) och filmningar (Ronaldo och Palacios). Dessutom såg det mest kortdrabbade av alla engelska möten, Merseyside-derbyt, ännu ett rött kort förra helgen. Just därför tänkte jag gå mot strömmen (jag är så alternativ, jag vet) och presentera några exempel på tillfällen där fair play och sportsmanship har frodats istället.

Annons

Första nedslaget i denna eminenta trilogi är en incident som hände förra säsongen i ligacupen mellan Leicester och Nottingham Forest. I första mötet lagen emellan så kollapsade Leicesterspelaren Clive Clark i omklädningsrummet i halvtid när Forest ledde 1-0 vilket ledde till att matchen avbröts. När den sedan skulle spelas om tre veckor senare så tilläts Forest målvakt Paul Smith att promenera in med bollen i mål direkt på avspark för att återställa ledningen för sitt lag.

En annan minnesvärd episod är när Robbie Fowler mot Arsenal föll när han försökte runda David Seaman, fick en straff, och försökte sedan förgäves övertala domaren om att det inte var straff. Domaren gav sig inte och Fowler lade en usel straff som Seaman räddade.

Annons

Nu kommer säkert många att undra hur nästa spelare kan platsa på en fair play-lista. Jag finner det också högst intressant hur den karismatiske fascistsympatisören och domarknuffaren Paolo Di Canio kan agera hjärtligt och trevligt ibland.

Det var 2001 i ett match mot Everton som Toffees målvakt Paul Gerrard vrider knät och skadar sig illa när han skall springa ikapp en förlupen boll mot hörnflaggan. En West Ham-spelare får tag på bollen och slår ett inlägg till Di Canio som får ett utmärkt läge att näta ifrån. Men istället för att avsluta så fångar han bollen med händerna så att Gerrard kan få hjälp.

**************************************

Annons

Gudfadern Mike Ashley försöker ju desperat att sälja Newcastle genom diverse promotionresor och utspel i media. Han verkar inte vara alls lika bra på att sälja saker som sänka en pint, han har nu tvingats sänka sitt pris med 100 miljoner pund till cirka 300 miljoner, och kommer säkert att gå ännu lägre.

Det är ändå en hyfsad förtjänst med tanke på att han köpte klubben för 133 miljoner pund. Vad jag inte förstår är varför Newcastle-fansen tror att någon annan skulle sköta klubben så värst mycket bättre. Inte så att jag tycker Mike Ashley är ett geni men beslutet att sparka Big Sam och anställa King Kev tycks aningen förhastat och framtvingat av supportrarna.

Annons

Efter det har allt gått utför och när de äntligen får tag på en managar så får han inte ens styra laget i de två första matcherna. Om det beror på att han är gammal Wimbledontränare eller ej vet jag inte riktigt. Detta är dock mannen som fick en hjärtattack av att träna Wimbledon, hur skall det då gå när han väl får coacha Newcastle från bänken?

*****************************************

När vi ändå är inne på ämnet ägare så tänkte jag presentera mig själv som sådan. Jag äger en liten del i Conference League-klubben Ebbsfleet United. Jag har varit med i projektet ända från början och måste säga att även om jag inte är den mest aktive medlemmen så förvånas jag över hur snabbt klubben växer.

Annons

Hemsidan är otroligt proffsig, klubben har fått ett ordentligt tillskott i kassan och medlemmarna är riktigt vettiga vilket jag inte hade trott. Hittills så har medlemmarna bestämt att tränaren bestämmer spelsystem och laguttagning men möjligheten finns inför varje match att ändra på det.

Förra säsongen vann vi FA Trophy (FA-cupen för lag utanför The football league) men hamnade tyvärr en bit ifrån playoffplatsen om uppflyttning. Nu ser det bättre ut och laget parkerar på en stabil sjätteplats vilket är en poäng ifrån playoff. En besvikelse den här säsongen är dock att vi tappat fem poäng på stopptid.

Hittills har vi röstat fram nya snygga tröjor, stöttat juniorlagen och damlagen genom olika projekt. Det är verkligen ett projekt i sin vagga men fungerar bättre än vad jag hade vågat hoppas på och om några år när vi verkligen känner spelarna och laget blir det nog ännu roligare. På lördag möter vi Altringham vilket borde innebära tre säkra pinnar.

Annons

*********************************

På lördag ställs också Paul Ince mot sin gamle tränare Sir Alex Fergusson. Den gamle skotten köpte Ince från West Ham och lyckades med den energiske mittfältaren i laget vinna sina första ligatitlar med Man U.

Ince tvingades sedan därifrån eftersom han enligt Fergusson och många andra tog sig själv på lite för stort allvar. Ince tyckte själv att han var en av Englands bästa spelare och det mest spektakulära uttrycket för detta var när han ville bli kallad Governor av sina lagkamrater. Att gamle Ince har humor får vi dock anta eftersom han numera har den personliga nummerplåten "Gov" på sin bil.

********************************

Annons

I veckans Champions League har det äntligen lossnat för både Dimitar Berbatov och Robbie Keane. Vem av årets hittills hickande nyförvärv står på tur att glänsa? Andy Johnson kanske? Haha, nej, inte det nej.

*******************************

Nu har Everton åkt ut ur UEFA-cupen också. Undrar om de kommer ha lika roligt åt att Pool hade svårt mot Standard Liege efter det här?

******************************

Till slut tänkte jag rätta mig i ledet och gå igenom nästa omgång med lite kommentarer:

Sunderland – Arsenal
Jag fick ett tips om att diskutera varför Arsenal endast spelar bra när de lyckas ta ledningen. Det föll dock lite på att de rasade ihop mot Hull efter att ha tagit ledningen där. Däremot anser jag att Van Persie tillhör absolut världsklass när han får vara frisk och som svärfar Lasse säger så skakade nog Craig Gordon mer än målet efter holländarens frispark mot Sunderland förra säsongen. Vinst för Gooners alltså.

Annons

WBA – Fulham
En sån där match som jag har svårt att bli upphetsad över. Men jag har Scott Carson i mitt fantasy football-lag och hoppas han håller nollan. Fulham håller säkert nollan också. Nu har jag varit cynisk nog.

Wigan – Boro
Jag trodde faktiskt på Boro före den här säsongen. De har en hyfsad trupp och började säsongen bra. Nu ser det inte alls lika lovande ut och Wigan är riktigt starka tycker jag. En etta blir det här.

Blackburn – Man Utd
Sir Alex har vunnit 75% av matcherna när han mött sina gamla adepter (vilket borde vara Robson, Keane, Bruce och Hughes hittills). Jag tror inte Ince kan hota heller.

Hammers – Bolton
West Hams isländska ägare kommer kanske att drabbas riktigt hårt av det usla ekonomiska läget på Island. Lägg till att de kanske måste böta 30 miljoner pund till Sheffield United och att de redan hunnit göra sig av med en tränare och man kan tro att det inte ser så värst ljust ut. Spelet däremot sitter hyfsat och på hemmaplan är de ganska starka. Jag skulle dock gardera med ett kryss.

Annons

Chelsea – Aston Villa
Jag gillar verkligen Aston Villa just nu och kan inte låta bli att förtjusas av Ashley Young. Lägg till att Chelsea har skadeproblem och jag börjar tro på att Villa har en chans att skrälla. En intressant sak är att Aston Villa använt sig av samma startuppställning i alla Premier League-matcher den här säsongen. Kontinuitet kanske lönar sig mot Chelseas skadeskjutna gäng? Jag tror på kryss men garderar med en tvåa.

Man City – Liverpool
Hade det gällt förra säsongen hade jag trott på hemmaseger. Men Liverpool ser riktigt starka ut just nu och spelar med en pondus jag inte sett på många år. Deras tyngd borde räcka till seger mot ett City vars mittbackar lackar efter rejält. Richard Dunne verkar helt under isen och Micah Richards har stagnerat i sin karriär. Om det sedan beror på at City spelar annorlunda än under Svennis går nog inte riktigt att avgöra förrän de spelat några fler matcher.

Annons

Pompey – Stoke
Det känns spontant som att ett av de bästa sätten att hota Pompeys backlinje är med fart. Därför var det lite speciellt att Tottenham envisades med att spela med den relativt långsamme ryssen på topp för att sedan slänga in Darren Bent (tänk att jag satte en hundring på honom som skytteligavinnare före säsongen, det säger ju allt om mina tips egentligen). Jag har svårt att se Fuller sprinta allt för mycket i djupled och Campbell borde kunna nicka undan Delaps inkast hur länge som helst.

Tottenham – Hull
Det sägs ofta att det snart måste vända för Tottenham och att detsamma gäller för Hull. Varför då undrar jag? Jag har inte sett några tendenser på att Tottenham är på väg att rycka upp sig och Hull spelar faktiskt ganska bra. Jag tror på Hull! Hoppas bara Windass får spela.

Annons

Everton – Newcastle
Everton har ju lekt transfermarknadens blyga pojke som inte riktigt vågar bjuda upp tjejer på dansen förrän alldeles i slutet då de flesta redan har danspartners eller så har det blivit så sent att de måste åka hem. Newcastle däremot är en riktigt läskig bilolycka som det ändå inte går att låta bli att titta på. Även om Everton gått uselt på hemmaplan så borde de kunna fixa det här.

****************************

Jag tänkte till slut lägga in en fråga:
Vilken spelare har representerat flest United-lag? Alltså klubbar med suffixet United?
Den är kanske lite svår men lycka till.

Publicerad 2008-10-03 12:05

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto