Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Phil Neville – en hjälte på sitt sätt

Christensons blogg

Jag trodde aldrig jag skulle skriva ordet ”hjälte” i en mening som också innehöll namnet Phil Neville.

Men om man tittar på hur Everton-kaptenen uppför sig jämfört med vissa fotbollsspelare så är han definitivt ett föredöme. Han älskar fotboll, han bryr sig om fotboll – och han bryr sig om andra.

Everton-kaptenen och hans fru Julie arbetar för tillfället mycket för en välgörenhetsorganisation som fokuserar sig på cp-skadade barn och försöker dessutom samla in 65 miljoner kronor för ett nytt barnsjukhus i Manchester.

Jag kan ju inte tänka mig att spelare som Jermaine Pennant, Ashley Cole, John Terry eller Rio Ferdinand skulle göra något liknande.

Annons

Men jag kan ju ha fel.

**********

Är Neville dessutom den spelare som gjort bäst i från sig efter att ha flyttat ifrån Old Trafford under Sir Alex Ferguson? Visst, han har inte vunnit något men han är trots allt Everton-kapten och spelar lika bra som han gjorde under United-tiden.

Nicky Butt ser vilsen ut i Newcastle, David Beckham spelade visserligen stundtals bra för Real Madrid – och Ruud van Nistelrooy likaså – men spelare som Dwight Yorke, Andy Cole, Paul Ince, Jaap Stam med flera, tycker jag i varje fall, tappade oerhört när de lämnade United.

Eller vad tycker ni?

**********

Tänka sig att Stam tydligen är tillbaka i United och arbetar som scout för Sir Alex Ferguson. Vem hade trott det efter boken han skrev och Fergusons hastiga beslut att sälja honom till Lazio?

Annons

J-lar vad Stam var bra när han spelade för United. Kommer ni ihåg matcherna mot Juve och Inter (på den tiden italienska lag var bra…) i Champions League? Anfallarna studsade ju bort från hans bringa om de försökte tackla honom. Mäktigt.

**********

På tal om före detta Premier League-spelare. Kommer ni ihåg Patrick Kluivert? Suverän för Ajax i mitten av 90-talet, bedrövlig för Newcastle tio år senare.

Vad gör han nu? Har tydligen slutat spela, vill be tränare och – under tiden – spelar in holländska röster till den tecknade filmen Madagascar 2.

How the mighty have fallen (även om han ska ha en eloge för att han ger pengarna han tjänar på Madagascar 2 till välgörande ändamål.)

Annons

**********

Det roliga med landskampsveckorna är att vi på the Guardian får chansen att skriva mer om League One och League Two.

Igår fastnade jag på vår rapport från matchen Oldham-Hereford United (4-0) i League One. Inte nog med att fd Coventry-anfallaren Lee Hughes (som ju suttit i fängelse för fyllekörning) gjorde mål efter fyra minuter – vem snurrade han upp före målet? Ingen mindre än Bruno N’Gotty.

Yes, THE Bruno N’Gotty, den före detta Milan-spelaren som spelade mittförsvar med Paolo Maldini och vann italienska ligan med Milano-laget 1999. Mannen som spelade i franska landslaget med Zinedine Zidane och Lilian Thuram.

Tydligen utlånad från Leicester. Jösses.

**********

Annons

I samma match tvingades Herefords avbytare Bradley Hudson-Odoi att kliva av eftersom hans röda fotbollskor gick sönder och han inte hade några reservdojjor. Ha ha. Lysande. Det är här ju ändå spelare som tjänar runt 50-80 000 kronor i månaden.

**********

Intressant statistik i dagens tidningar.

England har vunnit 76 procent av matcherna Steven Gerrard har spelat utan Frank Lampard i laget.

England har vunnit 47 procent av matcherna Frank Lampard har spelat utan Steven Gerrard i laget.

Med bara Gerrard i laget: ett målsnitt på 2.14 mål per match.

Med bara Lampard i liaget: ett målsnitt på 1.47 mål per match.

**********

Så vad kommer att hända mot Vitryssland i morgon kväll? Er, räkna med Lampard i mitten och Gerrard på vänsterkanten.

Annons

Peta Lampard säger jag.

John Terry, Ashley Cole och Robert Green skadade för England men eftersom Vitryssland saknar skadade Alexander Hleb så utgår jag från att det blir tre nya poäng för England.

**********

Det är väldigt lågt att göra sig lustig över hur någon ser ut men jag kan inte låta bli att avsluta med det här klassiska Neville-skämtet.

Victoria to David Beckham: David, it is one of those Neville brothers at the door.
DB: Which one?
VB: The ugly one.
DB: Which one?

**********

Jag vet. Lågt. Jag ber om ursäkt.

**********

I morgon blir det en diskussion om värsta målmissen någonsin. Räkna med att Ronny Rosenthal kommer att figurera.

Publicerad 2008-10-14 10:42

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto