Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här är Premier Leagues tio bästa målvakter

Christensons blogg

Mitt namn är Niklas och jag är 18 år, och en stor del av mitt liv kretsar kring fotboll, och då framförallt Arsenal, plus mitt eget spel.

Jag har fått äran att få ta hand om Marcus Christensons blogg för en dag. En stor ära för mig men samtidigt har jag funderat en hel del på det efteråt.

Vad ska alla läsare tycka? Men då jag hoppas att alla här inne är tillräckligt smarta så jämförs jag garanterat inte med överhuvudet här.. Hans englands-blogg är, för mig, Sveriges bästa.

Jag skall lista de 10 bästa målvakterna i Premier League, och skriva lite nödvändig, eller onödig, fakta om dem. Det inte en lista på hur bra klubblaget de spelar i är, utan hur bra målvakterna är.

Annons

Jag tar heller inte hänsyn till någon enstaka händelse så som exempelvis en tavla. Det händer alla målvakter. Och sedan är det viktigt att poängtera att jag listar målvakterna efter hur jag känner och tycker!

Sedan om ni läsare har andra åsikter är en annan sak, men eftersom kritik är viktigt så skall det bli kul hur ni ser på det hela. 🙂

Så, nu till min lista!

10. Mark Schwarzer, Fulham
Även om Mark Schwarzer börjar bli gammal håller han än. Han är en riktig trotjänare och är aldrig skadad. Han skrev inför denna säsongen på för Fulham men innan dess stod han för Middlesbrough, där han gjorde hela 367 matcher. Det är flest matcher i en och samma klubb för en Premier Leaguespelare. Han är framförallt bra i hela straffområdet och trots sina 195 centimeter och 36 år är han faktiskt en av de snabbaste målvakterna i Premier League. Bra räckvidd men släpper in lite enkla mål ibland. Har gjort 61 A-lndskamper för Australien och storspelade för landslaget i VM 2006.

Annons

9. Chris Kirkland, Wigan
När Chris Kirkland var en liten pojk så satsade hans far 1300 kronor på att hans son skulle spela landslagsfotboll en dag. Något som skulle ge hans far 130 000 kronor om det skulle ske. I Augusti 2006 skedde det, när Chris fick stå mot Grekland. Chris står till vardags i Wigan där han sköter sig på ett mycket bra sätt. Han har fortfarande många år framför sig med sina 26 år. Hans styrkor är hans spänst, reflexer och hans ledarskap. Han är dock ganska skadebenägen.

8. Scott Carson, WBA
Scott Carson, född 1985, är en riktig framtidsmålvakt och har alla förutsättningar till att bli en av de bästa. Han tillhörde Liverpool fram tills inför denna säsongen då han skrev på för West Bromwich. Han spelade bara 4 matcher med Liverpool och under tiden var han utlånad till Sheffield Wednesday, Charlton och Aston Villa där han skötte sig väldigt bra. Han har redan debuterat i det Engelska landslaget och ses väl som en väldigt het kandidat till den posten även i framtiden. Som bekant har England inte haft en riktig världsmålvakt på flera år och jag tror att Scott Carson kommer att bli en inom en snar framtid. Sin första tävlingsmatch gjorde han mot Kroatien och han släppte in tre mål, England misslyckades med att kvalificera sig till EM och han fick skulden för det första målet. Kanske inte lättaste matchen att debutera i….

Annons

7. Manuel Almunia, Arsenal
En del blev ganska förvånade när den relativt okände spanjoren tog över förstaplatsen i Arsenals mål istället för Jens Lehmann. Kanske inte förvånande i sig eftersom Jens inledde säsongen med två dundertabbar. Men Manuel imponerade på de flesta och inte minst på Arsene Wenger. Har dock inte allt som behövs för att vara en riktig världsmålvakt, men med sin ringa ålder (31) i målvaktsbranschen vet man aldrig. Bra närkampsspel och reflexer. Bra i luften men har en förmåga att "somna" på planen och släppa in enkla mål.

6. Brad Friedel, Aston Villa
Med sina 37 år är Bradley Friedel en av de äldsta målvakterna i Premier League. Men för det är han absolut ingen dålig målvakt. Men han var ganska långt ifrån att bli målvakt från början. Han började som anfallare, och det var nära att det blev basket för Brad i stället. Och man kan väl säga att han valde rätt. Han var med sina 287 matcher och 1 mål en riktig trotjänare för sitt Blackburn. Men ing´för denna säsongen valde han att flytta vidare till Aston Villa innan han avslutar sin karriär i Columbus Crew. Slutade i landslaget 2005 efter 82 landskamper.

Annons

5.Craig Gordon, Sunderland
Craig Gordon är kanske en av de mest hängivna Hearts-supportrarna som finns. Då kanske det heller inte blev en slump att det just blev Hearts till en början. Han blev också den yngste någonsin med sina 24 år att väljas in i Hearts Hall of Fame. Med sina 195 centimeter har han den perfekta längden för målvaktsposten och han är en väldigt bra målvakt i just luftrummet. Han har mycket bra reflexer och skulle kunna spela i ett bättre lag än Sunderland. Men vem vet vad Roy Keane och Craig Gordon kan göra? Kanske är Sunderland ett framtida topplag med just Craig mellan stolparna. Men Craig har inte alltid varit Roy´s favorit. Efter en match mot Everton då han släppte in 7 mål förlorade han förstaplatsen i målet, men behövde inte vänta alltför länge tills han fick tillbaka den.

Annons

4. Pepe Reina, Liverpool
Att stå öga mot öga med José "Pepe" Reina från straffpunkten är inget du suktar efter. Han är en enorm straffsparksräddare och har räddat Liverpool från många nederlag. Han är en väldigt bra linjemålvakt, något som han ärvt från sin pappa, tidigare stormålvakt i Atletico Madrid. Båda två har också förlorat en Champions League-final. Han har fått ta emot priset Premiership Golden Gloves Award tre gånger efter att ha hållt nollan flest gånger på en säsong.

3. Edvin van der Sar, Manchester United
Säg Edvin van der Sar och många försvarare som inte spelar i Manchester United blir oroliga. Med sina långa utkast och sin känsla i båda fötterna är han utomordentligt bra på att vända spelet. Nämn honom och ingen som tillhör Manchester United blir orolig. Han lyckades ta över efter Peter Schmeichel, något som varken Barthez, Bosnich, Howard eller Carroll lyckades med. Han har fortfarande sin pänst kvar men snabbheten har försämrats lite sedan tiden i Juve och Fulham men framförallt tiden då han vann Champions League med sitt kära Ajax. Alltid lugn, styr över sina försvarare på ett exemplariskt vis. Fler landskamper än någon annan holländare

Annons

2. Shay Given, Newcastle
Shay Given är min absoluta favoritmålvakt i Premier League. Han är inte bara en stor målvakt, utan även en stor människa. Shay Given är djupt troende katolik, och döpt av Johannes Paulus II. Han skänker en stor del av sin lön till välgörenhet och spelar alltid med policyn fair-play. "I can always look a player in his eyes after a game." är ett citat hämtat ur en intervju med Shay. Även Shay har varit nära ett relativt tidigt slut på karriären. Men kollisionen med Marlon Harewood år 2006 stoppade inte Shay från att, 6 veckor senare, spela igen. Ansågs med sina 183 centimeter vara för kort för att vara en toppmålvakt.

1. Petr Cech, Chelsea
Han är given för mig på förstaplatsen. Petr Cech är en väldigt stor anledning till att Chelsea har vunnit Premier League två gånger, Ligacupen två gånger, och FA-cupen. Han var den absolut största anledningen till att Tjeckien vann U21-EM 2002. Men han kunde ha fått sluta sin karriär tidigt, redan som 24 år ung. Alla vet nog vad som hände, men för att friska upp minnena så kolliderade han med Stephen Hunt i Reading. Petr fick en allvarlig fraktur i kraniet och hade till och med tur som överlevde. Världens bästa linjemålvakt, ett minus i luftrummet dock.

Annons

Sådär!! Nu är det klart och jag hoppas att ni gillar läsningen. Det är svårare än man tror att göra en sådan här lista.
Jag vill passa på att tacka Marcus för förtroendet.

Publicerad 2008-11-06 21:53

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto