Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är William Gallas helt korkad? Troligen inte

Christensons blogg

Som ni förstår så är dagens tidningar här i England fulla av William Gallas kommentarer om problemen i Arsenal.

Lagkaptenen har sågat sina lagkamrater och sagt att ”de saknar mod”.

Och man undrar ju hur mycket Gallas har innanför hjärnbalken när han först säger att han ”inte vill nämna några namn” före han säger att ett av de största problembarnen är sex år yngre än han själv.

Det är klart att tidningarna (och fansen) har tittat på truppen och kollat in vilka 25-åringar som finns där. Det visar sig vara Robin van Persie, Bacary Sagna och Emmanuel Eboue.

Är Gallas helt korkad? Troligen inte. Det här är troligen en planerad attack och jag måste säga – till skillnad från pinsamheterna mot Birmingham förra säsongen – så är det ett ganska smart drag.

Annons

**********

Jag är övertygad om att fransmannen vill ha en reaktion från sina lagkamrater. Han har tidigare öppet kritiserat bland annat Theo Walcott och efter det så tuffade tonåringen till sig markant och tog för sig mycket mer i matcherna.

Igår sa Gallas bland annat: "We are coming up against teams who are not scared to play football against us, who are not scared to take us on at our place and this is becoming dangerous for Arsenal. We are not brave enough in battle. I think we need to be soldiers. We have to be warriors.”

Vi måste kriga mer, säger han alltså – och det är väl ingen i hela världen som kan argumentera mot det?

**********

Han säger att 25-åringen är hatad av alla i klubben och tidningarna här i England tror att det är Van Persie – eller att Gallas har tagit fel på åldern och istället riktade sin attack mot 24-årige Emmanuel Adebayor.

Annons

**********

The Sun missar ju aldrig chansen att hälla bensin på brasan och dagens rubrik och underrubriker är:

ARSENAL AT WAR
Gallas tells of Van Persie and Walcott fight
He reveals a senior player is rat in the camp
Wenger to strip skipper of the captaincy

**********

Tänkte ju skriva om Everton idag också. Jag tycker om Everton som klubb. En klubb som har gjort grymt bra ifrån sig trots att de nästan alltid stått i skuggan av Liverpool.

En av de tyngsta episoderna i Evertons historia är det faktum att man inte fick spela i Europacupen efter att ha vunnit ligan 1985 – på grund av Liverpools fans.

De engelska lagen stängdes ju av från allt spel i europa efter Heyselkatastrofen 1985. Och engelsk fotboll var så dominant på 80-talet att Everton mycket väl hade kunnat vinna Europacupen. Nottingham Forest, Aston Villa och Liverpool hade ju alla vunnit Europacupen på 80-talet och Everton vann Cupvinnarcupen 1985.

Annons

**********

Här är finallaget från 1985: Neville Southall, Gary Stevens, Kevin Ratcliffe, Derek Mountfield, Pat van den Hauwe, Trevor Steven, Peter Reid, Paul Bracewell, Kevin Sheedy, Andy Gray, Graeme Sharp.

Jösses, vilket j-la lag!

**********

Hur som helst, över 20 år senare och Everton har stora, stora problem. Ordföranden Bill Kenwright har sagt flera gånger att han vill sälja klubben.

Han är verkligen i en svår situation: han älskar Everton och vill verkligen klubbens bästa – men har samtidigt inte råd att spendera samma pengar som United, Chelsea, Liverpool eller, för den delen, Aston Villa och Manchester City.

Han är otroligt rik – men inte längre tillräckligt rik för att driva en framgångsrik Premier League klubb. På ett sett är det ganska sorgligt. Han är en före detta skådespelare och numera teaterägare som har spenderat en förmögenhet på sitt älsklingslag Everton – men nu är krisen nästan ett faktum.

Annons

Everton går konstant med förlust och nyligen meddelade mannen som har fått i uppdrag att sälja klubben, Keith Harris, att det inte finns några intressanter.

**********

Kenwright har gjort sitt bästa men har stundtals fått massiv kritik från fansen. På ett möte såg han nästan gråtfärdig ut. Är det tacken för att han har spenderat en förmögenhet på klubben? Jag kan inte annat än att tycka synd om mannen.

**********

Det största dilemmat just nu är att klubben känner att de måste flytta till en ny stadion för att öka matchinkomsterna.

Själva idén att flytta till en ny arena är väl inte så farlig men Everton har nu gått igenom alla olika möjligheter och det verkar som om det enda alternativet är en flytt till Kirkby, utanför Liverpool, där arenan skulle sponsras – och delvis byggas av – livsmedelskedjan Tesco.

Annons

Det är som om IFK Göteborg skulle flytta till Vänersborg och spela på ICA-arenan. Eller Hammarby skulle börja spela sina hemmamatcher i Sollentuna.

**********

Men samtidigt verkar det vara klubbens enda chans att fortsätta att utmana topplagen. Klubben vill flytta – fansen hatar idén.

Själv är jag lite tudelad. Jag kan förstå både fansen och klubben.

Vad tycker ni? Hur skulle ni känna om det var er klubb som föreslog en sådant flytt? Är det bättre att stanna kvar på Goodison och se klubben bli sämre och sämre för att till slut ramla ur ligan och spela i the Championship?

Eller ska man avvakta och hoppas att några rika araber köper upp klubben och börjar spendera som galningar?

Annons

**********

Men till slut kanske varken klubben eller fansen får bestämma. Som det verkar nu – om jag har förstått det hela rätt – så ligger allt i regeringens händer nu. En ”public inquiry” har inletts och den kommer att påga fram till mitten av januari nästa år.

Ett definitivt besked om Evertons eventualla flytt till Kirkby väntas våren 2009.

**********

Det är som den tillfällige verkställande direktören, Robert Elstone, sa: -This is a monumental, historic couple of months for this football club.

Publicerad 2008-11-21 12:04

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto