Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vidic är Uniteds viktigaste spelare

Christensons blogg

Jag kommer ihåg när Sir Alex Ferguson köpte Nemanja Vidic och Patrice Evra i januarifönstret 2006. United låg tvåa i ligan då, hela 13 poäng efter Chelsea, och jag tänkte att nu har gubben ändå blivit gammal och gaggig.

United behövde inga försvarare (tyckte jag). United behövde innermittfältare. Två stycken. Roy Keane hade försvunnit och Michael Carrick hade inte anlänt. Owen Hargreaves fanns ännu inte i klubben och inte Anderson heller.

Ryan Giggs såg ut som en ytter som var på väg att bli för gammal och för långsam.

**********

Men Sir Alex hade rätt – som vanligt. ”You build a team from the back” säger engelsmännen alltid och det var det Ferguson gjorde.

Vidic har utvecklats till Uniteds kanske viktigaste spelare och såg i helgen till att United slog Bolton med 1-0 och tangerade Chelseas rekord på 10 ligamatcher utan att ha släppt in ett enda mål. 900 minuter alltså.

Annons

Vidic – inte Rio Ferdinand – är nyckeln till denna enorma bedrift. Ferguson jämförde honom med Steve Bruce före matchen mot Bolton – en spelare som alltid gav allt och ALDRIG var rädd för att sticka in huvudet i en stenhård duell med en anfallare.

**********

Kan Vidic bli den första försvararen sedan Steve Nicol 1989 att bli årets spelare i England? Varför inte. Cristiano Ronaldo har inte varit lysande, inte heller Steven Gerrard. Cesc Fabregas kommer inte att få priset och troligen inte heller John Terry eller Frank Lampard heller.

Shay Given och Jussi Jääskeläinen är två av mina kandidater – men just nu har nog Vidic varit bäst.

Vad tycker ni?

**********

Vad vet vi då om Nemanja Vidic?

Annons

Han inledde United-karriären på ett katastrofalt sett – men spelade upp sig redan under de första månaderna.

En av hans bästa ungdomskompisar, Vladimir Dimitrijevic, dog av en hjärtattack när de var 20 år gamla. Vidic dedikerar fortfarande sina troféer och mål till Dimitrijevic.

Hans fru är ingen postjärna eller modell utan en före detta flykting från Kosovo, Ana Vidic.

Sir Alex Ferguson säger: -Han har allting en försvarare behöver, bland annat rätt mentalitet. Ni ska se hur han kör över våra anfallare på träningarna på ett sätt som säger ”jag är en försvarare och det är mitt jobb att köra över anfallare”.

Vidic dåliga start berodde dels på att han inte hade tränat på 40 dagar före han kom till United (han hade spelat för Spartak Moskva, vars säsong hade slutat i oktober) men Ferguson tog sig tid att varje dag fråga Vidic hur det gick med lägenhetsletandet, hur det gick med nya kompisar och om han kunde göra något för att hjälpa till.

Annons

Ytterligare ett bevis på Sir Alexs storhet. Kan tyckas självklart att man hjälper en ny spelare på alla sätt och vis – men jag tror inte alla tränare gör det.

**********

Så United leder ligan nu, en poäng före Liverpool, som spelar mot Everton på måndagkvällen.

Chelsea vann också – något turligt – hemma mot Stoke med 2-1 efter sena mål av Juliano Belletti och Frank Lampard. Men allt står inte rätt till på the Bridge.

Joe Cole kommer att missa resten av säsongen med sin knäskada och Dider Drogba blev inte bara petad utan tillsagd att han inte behövde visa sitt fejs på Stamford Bridge i lördags.

Tror ni Chelsea vill sälja Drogba nu i januari? Nähä?

Annons

**********

Arsenal och Aston Villa vann också – borta mot Hull och Sunderland – och ligger kvar på fjärde- och femteplatsen.

Tänk att Villa bara är en poäng bakom Chelsea.

Faktum är dock att Villa blev totalt utspelade av Sunderland i den första halvleken och lagets kvittering var ett av säsongens konstigaste mål, gjort av James Milner. Liggandes. Med axeln.

Ashley Young blev dock utvisad och Villa kommer att sakna honom i de kommande tre matcherna. Martin O’Neills trupp är ju inte världens bredaste och John Carew saknas redan på grund av skada.

**********

Arsenal har fyra raka segrar nu – men Hulls tränare Phil Brown var rasande efter matchen.

–Min assisterande tränare Brian Horton har varit med om över 1200 professinella matcher i det här landet och han tycker Johan Djourous tackling på Manuchu i den andra halvleken var en våldshandling. Att vi inte fick straff där kan jag inte förstå.

Annons

Robin van Persie var grymt bra igen för Arsenal. Kevin Kilbane överraskande bra för Hull i sin debut. Jag trodde han var slut när han gick från Everton till Wigan för några år sedan.

**********

Om jag fick tippa på vilka tre lag som åker ur till slut den här säsongen så skulle jag sätta mina pengar på Newcastle, West Bromwich och Middlesbrough.

Newcastle och Middlesbrough stod för två insatser i helgen som var patetiska. Newcastle förlorade mot Blackburn med 3-0 – trevlig revansch för fd Magpies-tränaren Sam Allardyce – och Boro torskade med 3-0 mot West Brom.

”You are getting sacked in the morning” sjöng West Brom-fansen åt Gareth Southgate – och efter 10 matcher utan en enda vinst så kanske han får gå.

Annons

**********

Joey Barton bråkade med lagkamraten Jose Enrique efter 0-3 målet mot Blackburn. Är det någon som är förvånad?`

Men han bryr sig i varje fall. Och det verkar inte vara många andra Newcastle-spelare som gör det just nu.

**********

Charlton förlorade igen i the Championship. Den här gången mot Sheffield Wednesday med 4-1. Laget har inte vunnit på 18 matcher nu.

Värt också att notera: Fd Arsenalanfallaren Franny Jeffers gjorde sitt första mål på över ett år. Hela 28,766 personer såg matchen på Hillsbrough – en helt fantastisk publiksiffra. Fler fans än på Premier League-matchen på Ewood Park i helgen.

Sju poäng upp till en kvalplats för Wednesday nu. Inte omöjligt.

Annons

**********

Jag trodde Crystal Palace skulle vara med och slåss om en topplats i the Championship den här säsongen men ligger bara två poäng före Wednesday. Igår blev det 1-4 hemma mot Ipswich och så här tyckte tränaren Neil Warnock om domarens insats: -It is criminal, the decisions we’re not getting at the moment. How the hell can the referee not see things like that? Dear me.

Ha ha ha. Dear me. Ett mer engelskt uttryck får man leta efter. Good lord är en annan höjdare.

**********

Vad säger ni om den här frågan då? Här gäller det att lista ut vilken spelare det handlar om (och man bör ha lite kunskap om vissa lags smeknamn och så vidare.) Jag kan säga att det handlar om en fd Premier League-spelare och att crossing the channel betyder att åka från England till Frankrike eller från Frankrike till England.

Annons

This tonsorially challenged defender learned his trade in his native country before crossing the Channel to bring a quirky individualism to the back four of a team of bridge players. Penalties were his sideline and he missed only two out of 22 during his stay. He also gained a World Cup-winner’s medal before striking gold.

Försök att googla den ni.

Sorting the men from the boys. Sorting the men from the boys.

**********

På resande fot under söndagskvällen så hinner inte med att skriva om West Ham-Fulham och Spurs-Pompey.

**********

Merseyside-derby på måndagkvällen alltså. Härligt. Föga förvånande att Liverpool-Everton är den match som har producerat flest röda kort sedan Premier League startade 1992. Hela 17 stycken.

Annons

Listan:

Everton-Liverpool 17 röda kort
Everton-Newcastle (något överraskande) 11
Aston Villa-Newcastle 10
Chelsea-Everton 10
Liverpool-United 10

För vi se ett nytt rött kort på Anfield? Inte helt omöjligt. Och vad kommer Evertonfansen att sjunga om Steven Gerrard?

Kolla matchen på tv – eller läs den här bloggen på tisdag morgon.

Publicerad 2009-01-18 15:04

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto