Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Chelseas ungdomssatsning - en katastrof

Christensons blogg

För tre år sedan betalade Chelsea cirka 80 miljoner kronor för att köpa loss Frank Arnesen från Tottenham. En sådan summa hade varit mycket för en spelare men Arnesen är – som ni vet – inte en spelare. Han är inte heller en tränare.

Han är en sportchef – sporting director.

**********

Dansken var en del av Chelseas ”masterplan” för att dominera fotbollsvärlden – the last piece in the jigsaw, som engelsmännen säger.

Med Peter Kenyon som verkställande direktör – som Chelsea snodde från Manchester United – och Arnesen som sportshef skulle Chelsea gå plus-minus-noll 2009.

Chelsea skulle sluta köpa dyra spelare, var tanken. Spelare från de egna ungdomslagen skulle ta över.

Arnesens roll var att plocka talangfulla spelare till Chelsea för lite pengar. En eller två ungdomsspelare skulle ta en plats i a-laget i slutet av decenniet.

Annons

Arnesen skulle börja i Europa för att sedan – när han bättre kände till marknaden – lura tonåringar från England till Chelsea.

**********

Det har inte gått så bra.

**********

Inte en enda ungdomsspelare har tagit steget upp i a-laget och blivit ordinarie sedan Arnesen kom dit. Och många av de spelare som redan fanns i klubben före dansken kom dit har tagit ett steg tillbaka – inte framåt.

Det hela är ganska pinsamt för Chelsea, för Kenyon och för Roman Abramovitj.

Ben Sahar, en israelisk landslagsman – lånades ut till Portsmouth förra sommaren – men fick inte spela en enda minut för A-laget. Han har nu blivit utlånad igen, till De Graafschap, ett medelmåttigt lag i holländska Eredivisie.

Annons

Kommer han någonsin att ersätta Didier Drogba eller Nicolas Anelka? Aldrig.

Det finns fler exempel: Morten Nielsen är på väg till St Etienne på lån. Den italienske backen Vincenzo Camilleri må mycket väl skriva på för Reggina igen medan portugiserna Fabio Ferreira och Ricardo har, enligt the Observer, tackat nej, till att bli utlånade till italienska eller spanska lag.

**********

Det kanske inte låter så farligt men då måste man betänka att dessa spelare tjänar över en miljon kronor om året.

Och även om man kan säga att andra storklubbar också har haft problem att få in ungdomar i a-laget – förutom Arsenal då – så finns det ingen klubb som har lagt så mycket pengar på 15-, 16- och 17-åringar som just Chelsea.

Annons

**********

Under tiden har Arnesen – som enligt uppgifter tjänar över 10 miljoner kronor om året – blivt filmad av BBC när han erbjöd en 15-årig Middlesbroughspelare under kontrakt runt 2.3 miljoner kronor för att skriva på för Chelsea. Mot alla regler – förstås.

**********

Under tiden har Leeds stämt Chelsea på 80 miljoner kronor för att ha stulit två engelska ungdomslandslagsspelare, Michael Woods and Tom Taiwo. Att hålla sig till spelets regler? Inte Chelseas stil direkt…

**********

Inte undra på att Ambramovitj inte har synts på Chelseas matcher den här säsongen. Hans ”lilla projekt” kanske inte är så roligt längre.

När tröttnar han?

Annons

**********

Det som kanske kan rädda Arnesen är att Big Phil Scolari har visat sig intresserad att peta omotiverade storstjärnor och satsa på lite ungdomar.

I lördags mot Stoke hoppade Franco Di Santo (19 år gammal) och Miroslav Stoch (19) in och Michael Mancienne (20) och Gael Kakuta (17) satt på bänken.

Ska bli mycket intressant att se vad som händer på the Bridge under våren. Får Arnesen stanna? Väljer Abramovitj att sälja om klubben inte vinner något den här säsongen?

Publicerad 2009-01-21 08:52

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto