Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Transferfönstret slut. Alla vet vem förloraren är. Alla utom en.

Jag heter Fredrik Lennander och gästbloggar idag för Marcus.

Rafael Benítez måste vara den ende som tror på att beslutet att sälja Robbie Keane gynnade laget i deras bästa chans på titeln sedan tidigt 90-tal.

Chelsea visade istället Liverpool på sista dagen hur man förstärker utan att det behöver kosta när man snodde Ricardo Quaresma framför Tottenhams långa näsa.

Tre lag rustar. Ett säljer en hyfsad backup. Man behöver inte vara Saida för att se hur kritiken ser ut om Torres pajar och målen uteblir.

Många ser en gemensam nämnare i köpet av Keane och Rafas ovilja att skriva nytt kontrakt. Rafa verkar inte ha sista ordet när det gäller övergångar och vissa tror att han sålde Keane i protest.

Så konspiratorisk är inte jag men även om försäljningen gällde en förlustminimering av en missanpassad spelare så pratar vi ändå toppidrott och Benítez behöver prestera. Frågan man ställer sig är ju; om nu inte en ersättare gjordes klar så vad var poängen med att sälja Keane – välgörenhet eller för att boosta jänkarnas konton?

Men det är ju inte sant att Liverpool sålt Keane utan att förstärka. Man inhandlade tidigt i januari islänningen Gudlaugur Victor Palsson som möjliggjorde för Keane att bli såld (går under avdelningen ironi).

Arsenal däremot fick ett snöväder som en skänk från ovan och därmed också tid att hinna blidka sin lille tsar. Londonlaget hoppas nu att Andrei Arshavin ska trollbinda den numera så kräsna emiratpubliken med ny fart, fläkt och rysk organisation inför ögonen på en falnande Arsène den store.

Manchester United har genom avsaknad av sen dramatik inte fått de stora rubrikerna. Detta trots stora summor och tre intressanta värvningar där självklart Zoran Toši? står ut som den mest redo för grönbete. Jag tror, baserat mer på lovord än egna iakttagelser, att han kan göra intryck redan denna säsong och kanske göra livet ännu surare för Nani.

Något oväntat var det att Tottenham skulle slänga ut så mycket pengar genom fönstret, £45m. De höll till och med på att knäppa självaste Manchester City på näsan. Harry har väl snart köpt tillbaka varenda spelare som Ramos så snabbt gjorde sig av med. Rätt eller kocko? Bara Mr. Houdini kan bryta sig ur den tvångströjan.

City som bara fick på sig spenderarshortsen, men ändå gjorde sitt yttersta med rejäla överpriser på de Jong, Bridge och Bellamy, fick till slut kamma hem titeln som fönstrets St. Tropez-brat.

Lite mindre väntat var det kanske att Portsmouth skulle sälja för mest pengar och ha en sådan stor omsättning på viktiga spelare. Tony Adams ska få sitt sargade spel uppstyrt av udda hästar som Pennant och grekerna Gekas och Basinas. Ett "lycka till" är nog på sin plats.

Summa summarum ett mindre spännande fönster än väntat även om finanskrisen inte gjort sig särskilt påmind. Fler klubbar tjänade pengar, 10, än gick minus, 6, och räknar man pengar in och ut från världens största, dyraste och rikaste liga så landade det på ungefär £35m ut. Säkert mindre än de flesta räknat med. Detta kunde dock ställts rejält på kant om bara City hostat upp lite mer för Kaká eller någon annan överprisad föredetting.

Januaris mest bisarra övergång måste ändå tillskrivas Newcastle. Charles N’Zogbia sa att han aldrig någonsin skulle spela för Magpies under Joe Kinnear igen efter att managern uttalat hans namn som insomnia under en tv-intervju.

Jag tror mer på att Zog bara letade efter ett gyllene (nåja…) tillfälle att lämna klubben. Killen sa ändå så sent som i december att "After four years at Newcastle, I want to reach a higher level of ambition. I don’t think that is possible here".

Nu är i alla fall den hetlevrade fransmannen såld till (stort utropstecken) Wigan.

Till slut stängde i alla fall januarifönstret. Hade jag haft en hasp och en regel över så hade jag gärna offrat dem för att försöka hålla skiten stängd för gott.

*****

Det brittiska örlogsfartyget HMS Victory rapporteras vara funnet i den engelska kanalen någonstans söder om Portsmouth efter 260 år på botten. Enligt obekräftade uppgifter stöttes vraket på av Tony Adams & co efter en av lagets djupdykningar…

Det finns alltså hopp för Pompey även om formen inte verkar lika lätt att finna. I senaste matchen försökte backlinjen till och med ställa offside på egen planhalva. Undrar vad gamle försvarsjätten själv säger om det tilltaget? Det är väl visserligen bara han om någon som hade kunnat få domarna att vinka offside genom att ta ett kliv upp och sträcka på armen!

Med Pompeys senaste förlust börjar det verkligen tighta till sig i ligan. Sju lag inom två poäng från slutet. Inget Derby i år inte. När var Premier Leagues streckstrid så här tight senast?

Detta faktum hjälpte säkerligen till att ge fem oavgjorda matcher i helgen varav fyra slutade (!) noll – noll. Omgången var dock inte enbart mållös och en annan som gillar tunga och uppskrivna fighter fick lystmätet stillat med Pool–Chelsea och Newcastle–Sunderland på söndagen. Och vilken match framför allt Tyne-Wear-derbyt var!

Derbyn är underbara. Fotboll är bara världens bästa sport när det är fullt på läktarna, fullt med känslor och när publiken är en del av matchen.

Så snälla sänk biljettpriserna!

Minkpälsar och loafers bidrar inte till stämningen.

Låt folket som kommer från städerna gå på matcherna. Låt fansen som vill se alla matcher på en säsong ha råd att göra det.

Ett rimligt förslag är i alla fall att sänka biljettpriserna rejält för dem som varit på lagets bortamatcher eller ett visst antal hemmamatcher. Långt ifrån alla trogna supportrar har de åtråvärda säsongskorten. Åker du med i klacken så går du gratis nästa match. Förstår inte klubbarna hur mycket det betyder med lojala fans. Är man skicklig kan man även räkna sådant i pengar!

Och hur många säsongskort förfogar inte de giriga resebyråerna över i dag?

*****

På ämnet åsidosatta fans så avslutades Liverpool-Chelsea på ett sätt som vi tv-tittare inte fick ta del av. Mycket starka protester av Liverpoolfansen ljöd mot de amerikanska ägarna som var på plats för en gångs skull.

Detta trots att laget just tagit en fantastisk seger i slutminuterna mot en av de stora antagonisterna de senaste åren. Väldigt lite rapportering i de svenska medierna om detta… Ja just det! Matchen var så het att inga skrivande journalister från Skandinavien fick plats. Kanske dags för undertecknad att tänka om i karriärvalet…

Och Torres mål då. Om du inte tror det är försent att ta upp karriären som toppforward så ta i alla fall ett kik på detta klipp först.

Torres är en av få försvarare som det inte går att försvara sig mot när hans medspelare uppfattat hans briljans.

Skönt också för Reina som fick chans att få upp värmen igen genom att löpa ner till hörnflaggan och gratta sin landsman. Förvånar inte om Pepe riskerat extraträning annars för att förbränna dagens pasta.

*****

Jonas Gutierrez i Newcastle har nog inte bara överraskat mig. Lika överraskad som jag en gång blev av hans fjantiga målgest i Mallorca, lika överraskad är jag över hans energi i Premier League. Kul med ännu en argentinare som tar för sig på de engelska arenorna. Hoppas bara han lämnat masken hemma i lekrummet.

*****

Det var återigen spansk nivå på domarinsatserna i helgens Premier League.

*****

Vad händer med Robinho? Har han redan haft sin tid i rampljuset och tycker att han kan bete sig som en… ja, brasse… brukar göra efter de fått lite pengar och status. Han är inte den ende sambaliraren som med enorm potential ballat ur vid ganska tidig ålder.

Det har självklart sina förklaringar att grabbar från favelorna ser lite annorlunda på livet och dess prioriteringar. Brasilien är ett land som på ett eller annat sätt lämnar intryck.

*****

Antonio Valencia har större uppgifter framför sig än på the Latics kant. Många ytterbackar har fått huvudbry av honom, fråga bara John O’Shea för några veckor sedan.

*****

Robbie Keane har enligt the Independent lovats kaptensbindeln av Harry Redknapp för att återansluta till Spurs. Kul för Defoe, Bent och Pavlyuchenko att slåss om en resterande plats.

*****

Nevillarna möttes med var sin armbindel vid mittlinjen i helgen. Är det någon som har koll på hur vanligt det är att två bröder möts som kaptener?

*****

Det är inte tydligen inte ett tangentbordsfel. Manchester Uniteds segerrad har verkligen ingen annan bokstav än w just nu. Inget lag i ligan kan väl stoppa dem. Speciellt inte efter att laget med störst potential, Chelsea, halkat lite väl långt efter. Go Villa!?

*****

De två lagen i toppen av ligan spelar återkommande med spelare som O’Shea, Kuyt, Fletcher, Babel, Park och Lucas. Detta förklarar mycket av varför jag inte tränar ett världslag.

*****

Senast jag var över till öarna var nu i januari för Liverpoolderbyt i FA-cupen. En journalist bedyrade nyligen hur viktigt det är att få rätt taxichaufför i England. Kan bara hålla med. En fantastiskt ruffig och kedjerökande scouser rattade oss till arenan och berättade om både irländska birds och fotbollshistoria. Evertonsupportern tyckte att laget kunde vara utan sina anfallare resten av säsongen då det uppenbarligen går bättre nu än när alla var friska. Vad besviken han måste vara över lånet på Jô.

Jag skulle även tillskriva trion Cahill, Jagielka och Hibbert sin beskärda del av framgången. Cahill är alltid bra men de andra två har verkligen överträffat sig i år. Everton har något att bygga på och med den snabbe brassen från Man City kanske det tar riktig fart.

Får se om det sker redan i kväll då FA-cupen bjuder på omspel mot Liverpool. Kan det vara en klassisk 4-4-match på gång igen som i omspelet för 18 år sedan? Everton kom den gången tillbaka fyra gånger från underläge och vann sedan det andra omspelet med 1-0. Matchen anses som ett av de bästa derbyn på Merseyside någonsin. Hoppas på något liknande.

Och på tal om ingenting, vad är det egentligen med engelska uteställen och garderober? Det är ju för f*n vinter men folket går hemifrån utan jackor! Överraskas gång på gång av detta bisarra beteende.

Avslutar gör jag som brukligt – med en rebus. Hoppas den är svår nog denna gång…

En svensk godbit var favoriten när han växte upp. I samma område hade några år tidigare en ful räv slagit igenom. Denna räv gjorde mål för sitt land i en match där bland annat två Premier League-sjuor gjorde mål.

Hittar du fem gamla eller nuvarande Premier League-spelare i rebusen?

Publicerad 2009-02-04 kl 20:13
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons