Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Elanos ribbträff och två härliga FA Cup semifinaler

Christensons blogg

Får nästan be om ursäkt för hur lång bloggen blev idag. Jag hade förberett en massa om Everton och League One men insåg sedan att det fanns en hel del annat att skriva om också. Oh well, here we go.

**********

Manchester City och Hamburg bjöd på ytterligare en kanonmatch i Uefa Cupen igårkväll och jag kan inte komma ihåg när jag senast såg så mycket bra, offensiv fotboll på bara några få dagar. Vilken härlig vecka det har varit.

City vann med 2-1 på Eastlands men åkte ut med 4-3 sammanlagt och nu möter Martin Jols lag Werder Bremen i semifinalen, ytterligare ett lag som älskar att spela anfallsglad fotboll.

Hoppas verkligen att brittisk tv visar den semin.

**********

Elano var magnifik för City och träffade både stolpen och ribban med frisparkar. Den i ribban påminde om en Eder-frispark från typ 1982, slagen med en enorm kraft med yttersidan.

Annons

Det var vackert att se men jag blir ändå lite småirriterad på kommentatorn som sedan säger att ”the crossbar will reverberate for half an hour from that shot”.

En halvtimme? Please. Någon hejd får det väl ändå vara även när man försöka beskriva något på det sättet… En minut kanske?

**********

Robinho spelade mycket bättre än på sistone och Elano var som sagt suverän. Och trots att det nu inte blir någon Uefa Cup vinst för tränaren Mark Hughes så får han nog sitta kvar nästa säsong. Ordföranden Khaldoon Al Mubarak var på plats och såg nöjd ut.

**********

Richard Dunne åkte ut med en kvart kvar och jag tror nog den gamle irländaren får se sig om efter en ny klubb i sommar. Han kan vara helt suverän ibland men likt en äldre och bättre Titus Bramble kan han helt tappa koncentrationen ibland.

Annons

**********

Ganska barnsligt men småroligt skämt på the Guardians podcast igår: Liverpool and Chelsea produced the best two wide open legs since Basic Instinct…

**********

Två FA Cup-semifinaler till helgen – United-Everton och Chelsea-Arsenal – och jag inleder med att återigen hylla David Moyes för det enorma jobb han har gjort på Goodison Park.

Moyes har varit där i över sju år nu och den senaste tiden har det varit en hel del skriverier här i England om att skotten ska ta över från en annan skotte, Sir Alex Ferguson, på Old Trafford.

Detta är naturligtvis smickrande för vilken tränare som helst – men Moyes vägrar att lyssna på snacket. Han är 100-procentigt fokuserad på Everton, vilket är helt rätt.

Annons

Så här sa han:

– Yes, it’s a nice thing hear your name in connection with Old Trafford. But was it not only a year ago that people were saying it was going to be Roy Keane or Mark Hughes or Martin O’Neill taking over from Sir Alex?

– I really enjoy this job and I’d like to win something for these supporters. A lot of supporters get fed up with managers being changed. Everton supporters have been really good to me and I’d like to give them something back.

Kul att höra en tränare som verkligen vill ge något tillbaka till fansen.

**********

Everton gör framsteg utanför planen också. Klubben har en ganska ny träningsanläggning, Finch Farm, och har en ordförande, Bill Kenwright, som verkligen bryr sig om klubben.

Annons

Problemet för Kenwright, en före detta skådespelare, att han är rik men inte jätterik. Han har verkligen försökt att spendera så mycket pengar som möjligt – och Everton har slagit nya transferrekord på löpande band under hans tid som ordförande (James Beattie, Andy Johnson, Yakubu, Marouane Fellaini) men han har inte en chans att konkurrera med Liverpool, United och Chelsea ekonomiskt.

Kenwright har insett detta och har sagt att han vill sälja klubben – så att de kan konkurrera med the big four.

Därför är det nästan otroligt att Everton slog ut Liverpool ur FA Cupen och har spelat jämnt med alla topplagen den här säsongen.

**********

Och spelarna vet exakt vad det handlar om att spela för Everton. De måste slita varenda match för att kunna hota topplagen.

Annons

Mittfältaren Leon Osman sa nyligen att de inte vill ha en stenrik ägare som öser pengar på löner och transfersummor. Han hyllade verkligen Kenwright – och jag måste säga att det inte är ofta man hör spelare som verkligen inser vad klubbens ordförande har gjort för dem. En eloge till Osman.

Så här sa han: -Mr Kenwright har fått en massa skit för att han inte spenderat tillräckligt mycket pengar och för att han inte har sålt klubben till någon stenrik investerare men han ska ha en massa beröm för att han är så försiktig med klubben. Han har bestämt sig för att inte sälja Everton till vem som helst och det är helt rätt.

Jag håller med Osman. Kolla bara vad som har hänt med Liverpool efter den girige David Moores bestämde sig för att sälja klubben till två högstbjudande – många skulle säga motbjudande – amerikaner…

Annons

**********

Wayne Rooney har slagit till med nya, dåligt-tajmade kommentarer inför matchen mot hans före detta klubb Everton. Inför Liverpoolmatchen berättade han hur mycket han hatade Liverpool – och United förlörade med 4-1.

Nu har hans sagt att all skit han får från Evertonfansen bara får honom att spela bättre och nästan uppmuntrat supportrarna från den blå halvan av Merseyside att håna honom på Wembley.

Men om jag inte missminner mig så var han helt ur balans senast United mötte Everton på Goodison och blev utbytt av Sir Alex Ferguson för att han inte skulle bli utvisad…

**********

David Moyes har anklagat domaren Mike Riley, som kommer att döma United-Everton, för att vara en Unitedsupporter och bett fotbollförbundet undersöka saken. Lysande. Det kommer att bli en mycket intressant match.

Annons

**********

Och jag tror att Everton kan vinna. Eller vad sägs om den här statistiken: det lag som slagit ut Middlesbrough sedan 2004 – alltså de fem senaste åren – har alltid gått till final (och visserligen alltid förlorat finalen men det spelar ju ingen roll nu till helgen).

8 mars 2009, FA Cupens sjätte omgång: Everton-Middlesbrough 2-1.

**********

Jag hoppas att Arsenal-Chelsea kommer att bli ytterligare en klassiker.

Vad sägs om de här incidenterna från tidigare matcher:

Kanus fantastiska semi-final mål från 2000

Bråket från Carling Cupfinalen häromåret.

Arsenals vinst mot Chelsea i FA Cupfinalen 2002. Ray Parlour. Wow. Romfords Pele. Ha ha ha.

Michael Essiens fantastiska kvittering (med fantastiska kommentatorer. Ha ha ha. Lyssna på de imponerande skratten under repriserna.

Annons

Champions League-matchen på Highbury när Claudio Ranieri tränade Chelsea. Och jag måste återigen fråga mina kunniga läsare. Vilket band sjunger låten?

**********

Jag har faktiskt inte en aning om hur det kommer att gå. Ena stunden tänker jag att Walcott, Fabregas och Adebayor är så fräscha och tända att jag inte tror ett tröttkört Chelsea kommer att klara av dem men nästa stund så tänker jag på hur Didier Drogba kan köra över Mikael Silvestre och då ryser jag.

Hur som helst. Jag hoppas som sagt att det blir en fantastisk match på Wembley

**********

West Ham kommer att tas över av en grupp internationella banker. Tydligen kommer inte Gianfranco Zola att får några pengar att handla spelare för till sommaren. Synd om italienaren som har gjort ett fantastiskt jobb.

Annons

Mer om detta när jag har mer information.

**********

Och vad händer i League One då? Mycket, mycket intressant. Leicester City och Peterborough lär gå upp till the Championship. Leicester är i stort sett klara har en grymt bra anfallare som heter Matty Fryatt som på något sätt klarat sig bra här i livet trots att han hade Paul Merson som tränare i Walsall ett tag (för er som inte vet kan jag tala om att Merse inte är världens smartaste kille och kommenterar för Sky Sports nuförtiden där han ofta glömmer bort namn och målskyttar).

Fryatt har gjort 24 mål den här säsongen och kommer nog att klara sig utmärkt i the Championship också (om inte en Premier Leagueklubb chansar och köper honom förstås).

Annons

Peterborough tränas, som ni kanske vet, av en av Sir Alex Fergusons söner, Darren Ferguson, och tänk om det går bra för Posh i Championship nästa säsong. Tar Darren över på Old Trafford då? Ha ha ha.

**********

Leeds United då? Jodå. Det har börjat gå riktigt bra för klubben sedan Simon Grayson tog över. I Jermaine Beckford har man en av ligans absolut bästa anfallare – han har också gjort 24 mål medan 19-årige mittfältaren Fabian Delph har sagt att han inte vill flytta till Arsenal eller United – som tydligen är intresserade – utan vill stanna på Elland Road. Han ska redan vara värd runt 70 miljoner kronor. Född i Bradford.

Leeds är ett av ligans formstarkaste lag och ligger på en play-off plats med tre omgångar kvar. Och detta är Graysons förtjänst. Han är en före detta Leedsspelare och om det är någon som kan ta Leeds upp i ligasystemet så är det han.

Annons

Så här sa han nyligen:

-När jag kom till klubben som spelare så berättade Billy Bremner, som var tränare då, om klubbens historia och vad det betyder att representera Leeds United. Och det berättar jag för mina spelare nu. Man måste respektera klubbens historia och det här är ju en klubb som var den mest framgångsrika klubben i hela landet i början på 70-talet.

-Jag har sagt åt spelarna att de kan bli en ny grupp hjältar som spelarna på 70-talet var. De må spela i League One just nu men man måste börja någonstans.

Och kan ni tänka er att Leeds har ett publiksnitt på över 23,000 åskådare, trots att man mött lag som Yeovil, Cheltenham, Carlisle och Hereford den här säsongen. Det är vad jag kallar lojala fans.

Annons

MK Dons, laget som hette Wimbledon förut, lär också ta en play-off plats. Namnet på klubbens tränare känner ni säkert igen: Roberto Di Matteo.

**********

Kort om League Two. Brentford, Exeter och Wycombe ligger på de tre uppflyttningsplatserna just nu men det är anmärkningsvärt att Bradford City, som bara ligger nia, har ett snitt på över 12,000 åskådare. I fjärde divisionen! Det kan väl inte vara möjligt i något annat land i hela världen? Eller?

Och det blir tyvärr amatörfotboll och Blue Square Premier för Luton Town och tränaren Mick Harford nästa säsong. Man inledde ju säsongen med 30 minuspoäng. Man har tagit in en hel del poäng men har nu inte ens en matematisk chans att klara sig kvar. Trist.

Annons

Mitt lokala lag här i norra London, Barnet, kommer klara sig kvar. Yes!

**********

Och efter en alldeles för lång blogg kan jag bara önska trevlig helg och meddela att jag kommer att min sista semestervecka för den här säsongen nästa vecka.

Ha det bra och njut av fotbollen under den tiden.

Publicerad 2009-04-17 11:12

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto