POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

AFC Wimbledon – tänk om fansen tog över Bajen

Jag vet att det har hänt en massa i Premier League, the Championship, League One och League Two den här helgen men idag tänkte jag ägna bloggen åt AFC Wimbledon.

**********

Tänk om svenska fotbollförbundet en dag skulle tillåta att Hammarbys ägare flyttade klubben till Nyköping. Tänk om fansen blev så förtvivlade att de först funderade på att sluta bry sig om fotboll. Tänk om fansen sedan tänkte om och skapade ett eget lag.

Ingen skulle ge dem en chans att klättra i seriesystemet, att kunna organisera en klubb eller hitta en egen hemmaarena och sköta säkerhetsarrangemangen.

**********

Men det är möjligt. Det har Wimbledonfansen bevisat. 2002 blev de av med sin anrika klubb. Nya ägare ville flytta klubben till Milton Keynes, norr om London – och otroligt nog sa det engelska fotbollförbundet ja till förslaget. Ett skandalöst beslut och jag var inte förvånad när jag läste förra veckan att ingen av personerna som tog beslutet är involverade i fotboll idag. De var affärsmän mer än fotbollsfolk. Ingen person med fotbollshjärta kunde ha tagit ett sådant beslut.

Men fansen gav inte upp. De älskade fotboll för mycket för att ge upp. De bildade en ny klubb, AFC Wimbledon, 2002 och gick upp från Combined Counties League två år senare och rakt igenom Isthmian League den följande säsongen. Man förlorade visserligen två play-off kampanjer i rad de två efterföljande säsongerna men i maj 2008 gick man slutligen upp i Conference South och förra veckan säkrade man avancemang till den engelska ligans femte division, Blue Square Premier.

Det kanske inte låter så imponerande men då ska man komma ihåg att Blue Square Premier är en liga med flera helprofessionella lag och att ett lag från den ligan säkert skulle kunna slå eller spela jämnt med ett svenskt division ett lag.

AFC Wimbledon är nu en stor förening som måste skötas väldigt professionellt. Nästa säsong kommer man spela mot lag som till exempel Luton Town, som har tiotusentals av fans. Men fortfarande ägs man alltså och sköts av fans – och det är härligt. För fotbollfans ska väl vara dumma, ska väl vara våldsamma och ska väl dricka alldeles för mycket alkohol. Är det inte så stora delar av samhället ser på fotbollfans?

Fansen som sköter AFC Wimbledon har visat att fotbollsfans är lika smarta som den övriga befolkningen – men att de dessutom har en vilja och passion som saknas i andra delar av samhället.

**********

AFC Wimbledons framsteg har uppmärksamatts av de stora tidningarna här i England och min tidning, the Guardian, publicerade en stor artikel i onsdags förra veckan, skriven av den utmärkte David Conn.

Ni kan läsa hela artikeln kan ni läsa här och det är verkligen värt det. Så här inleds den:

At Kingsmeadow stadium in south London on Saturday, the sun gave generously of itself, AFC Wimbledon’s ecstatic players sealed the Blue Square Conference South championship, and grown men cried. Barry Hern, 57, explained that he began supporting Wimbledon 41 years ago in the old Southern League, and he followed them the whole crazy way up, the full lamentable way down and on into this rebirth.

Somewhere along the way he found himself standing close to the same bloke in the enclosure at Plough Lane and they ended up meeting at matches, including the 1988 FA Cup final victory over Liverpool, for more than 25 years. "He died at Christmas," Hern sobbed, gazing at the celebrations. "To think he isn’t here, to see this."

**********

Det absolut bästa med den här historien är att töntarna på det engelska fotbollförbundet nästan hånade de trogna Wimbledonfansen när de beslutade att bilda en ny klubb. Så här sa kommittén som tog beslutet att flytta Wimbledon när de fick höra ryktena att fansen skulle starta en egen klubb: "Resurrecting the club from its ashes as, say, ‘Wimbledon Town’ is, with respect to those supporters who would rather that happened … not in the wider interests of football."

Not in the wider interests of football? Herregud, man måste säga att vissa personer på fotbollförbundet verkligen inte har någon koll på vad fansen vill. Och utan fans så dör fotbollen.

**********

Numer spelar AFC Wimbledon man sina hemmamatcher på Kingsmeadow – eller The Fans’ Stadium som det officiella namnet är – som tar 4,722 åskådare. Det var utsålt förra veckan när AFC Wimbledon mötte St Albans och man kunde säkert ha sålt några tusen biljetter till.

Här är klubbens officiella hemsida, där ni kan läsa mer om den otroliga framgångshistorien och hur man blir medlem. Vill ni ha ett riktigt, genuint lag att hålla på i England så kan jag verkligen rekommendera AFC Wimbledon.

**********

Det finns även andra supporterklubbar som har gjort fantastiskt bra ifrån sig. FC United of Manchester bildades när några trogna Unitedfans fick nog av klubben i samband med Glazerfamiljens intåg 2005 och spelade första säsongen i andra divisionen av North West Counties Football League.

Det var division tio i England… Trots detta hade man publiksiffror på över 5,000. Fantastiskt. Man vann ligan inför 6,023 personer den 22 april 2006.

Nästa säsong vann man både ligan och cupen och gick upp till Northern Premier League Division One North. Där blev det tuffare och man blev tvåa i ligan men gick till slut upp efter play-off spel.

Inte illa. En klubb skötta av en hop fotbollssupportrar hade gått upp tre divisioner på tre säsonger. Man snittar fortfarande på över 2000 åskådare per match. Hur många Superettanklubbar slår det?

Man ägs fortfarande av medlemmarna – som Barcelona – och är på väg till Sverige tydligen. Den 22 maj ska det – om jag förstått det hela rätt – bli en träningsmatch mot Djurgården på Stockholm Stadion. Om ni håller chansen så tycker jag ni ska gå dit. Då lär ni få träffa några riktiga, riktiga eldsjälar med härlig, engelsk never-say-die attitude.

**********

AFC Liverpool bildades sommaren 2008 när några Liverpoolfans hade fått nog av Tom Hicks och George Gillett löjligheter som ägare. Likt AFC Wimbledon och FC United of Manchester bildades klubben så att vanligt folk skulle ha råd att gå på matcherna.

Även AFC Liverpool vann sin liga den första säsongen, North West Counties League First Division, men publiksiffrorna var något blygsammare, 327.

Hur som helst. De här klubbarna har något gemensamt: de har tröttnat på den kommersiella toppfotbollen och samtidigt visat att fotbollssupportrar inte är så dumma. De har startat klubbar från scratch och varit väldigt framgångsrika.

Detta är fantastiskt och det ska bli mycket intressant att se hur långt AFC Wimbledon, FC United of Manchester och AFC Liverpool kan gå.

Jag hoppas att de kan gå upp i det professionella ligasystemet och en dag gå förbi MK Dons, klubben som en gång var deras men flyttades till Milton Keynes.

Jag ska se till att jag går på åtminstone en AFC Wimbledon match nästa säsong. Och finns det några av mina läsare här i London som vill hänga på så går vi dit hela gänget.

Publicerad 2009-05-03 kl 21:02
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå