Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är Arsenal ett mittenlag om några år?

Christensons blogg

Vi vet att Arsenal inte har vunnit något sedan 2005. Vi vet att Arsenal blev utklassat av Manchester United förra onsdagen och avklätt av Chelsea i söndags. Båda matcherna spelades på the Emirates.

Arsene Wenger står fast vid sin policy att bara köpa unga, lovande spelare, men Arsenal står vid ett vägskäl nu. Låter man utländska investerare plöja in en massa miljoner i klubben så att man kan köpa toppspelare igen – eller går man vidare på den inslagna vägen och slåss mot vad Wenger kallar ekonomisk dopning?

**********

Det sker mycket i ägande frågan runt Arsenal just nu. Igår köpte amerikanen Stan Kroenke ytterligare aktier medan Alisher Usmanov tydligen är på väg att kräva ett så kallat ”rights issue” vilket – om det går igenom – innebär att de nuvarande aktieägarna får skjuta in mer pengar eller se sina aktier bli värda mindre.

Annons

Usmanov äger nu 25 procent av Arsenal genom företaget Red and White Holding och, enligt kollegan Matt Scott på the Guardian, var mannen från Uzbekistan så förfärad över hur svårt Arsenal hade att betala 200 miljoner kronor för Andrei Arsjavin att han bestämde sig för att göra något åt situationen.

**********

Första steget var att informera engelska journalister om att han hade tröttnat att se Arsenal förlora viktiga matcher.

-Jag älskar Arsenal men resultatet mot United var inte bra. Behöver klubben ta ett steg framåt? Självklart. United har en spelare som Ronaldo som kan skapa problem för vilket försvar som helst i hela världen och titta på Uniteds bänk, det sitter spelare för 100 miljoner pund där ibland.

Annons

**********

Det äcklar mig lite när han säger att han älskar Arsenal. Jag vet inte hur länge Usmanov har hållt på Arsenal men jag är ganska övertygad om att han troligen inte ens hade hört talats om Arsenal för tio år sedan. Att då säga att han älskar Arsenal är att hån mot riktiga Arsenalsupportrar.

**********

Hur som helst. Som det ser ut nu så står det mellan Kroenke och Usmanov att ta över Arsenal. Kroenke kommer närmare och närmare 30-procent strecket då han, om jag har förstått det hela rätt, måste försöka ta över klubben som majoritetsägare.

Usmanov, med sina 25 procent, kan tydligen stoppa detta om han vill – eller sälja alla eller några aktier till Kroenke.

Annons

**********

Nyckeln till detta kan vara Lady Bracewell-Smith, som fortfarande äger 15.9 procent av aktierna, men som blev hänsynslöst kickad från styrelsen förra året. Hon kan mycket väl vara beredd att sälja sina aktier.

Ett annat alternativ är att Usmanov och Kroenke köper klubben tillsammans och David Dein återkommer som ordförande.

**********

Möjligheterna är många och mitt i röran står alltså Wenger och försöker att få sina pojkar att mäta sig mot män.

Var är Arsenal på väg? Att bli bäst i England igen – eller på väg att bli ett lag som kämpar för att bli fyra i Premier League?

**********

Av utvecklingen att döma så går laget helt klart i fel riktning. Jag satt och flippade mellan tv-kanalerna häromdagen och fastnade på en Arsenalmatch för några år sedan på ESPN Classics.

Annons

Dennis Bergkamp spelade fram Thierry Henry till ett lysande mål och även om jag tycker att Wenger är en fantastisk tränare så är det inget snack om att Arsenal har tagit flera steg tillbaka de senaste åren:

Jämför deras kanske starkaste startelva den här säsongen:

Almunia – Sagna, Toure, Gallas, Clichy – Walcott, Fabregas, Denilson, Arshavin – Van Persie, Adebayor

Med en typisk från 03-04 säsongen:

Lehmann – Lauren, Campbell, Toure, A Cole – Pires, Vieira, Gilberto Silva, Ljungberg – Bergkamp, Henry

Och då hade Wenger dessutom spelare som Kanu, Edu och Wiltord på bänken.

Jag har nog trott att Wenger var på väg att bygga ett nytt storlag men Adebayor kommer aldrig att bli en Henry och Van Persie kommer aldrig att bli en Bergkamp. Hur mycket de än utvecklas. Och Patrick Vieira har aldrig ersatts.

Annons

**********

Det jag inte är riktigt säker på är hur mycket pengar Wenger har haft att handla för de senaste åren.

Har han haft det snålt så förstår jag de senaste årens köp men har han hållit i plånboken bara för att följa en viss filosofi så tror jag han har tappat greppet.

**********

Om nu Usmanov eller Kroenke tar över så kan Wenger plötsligt att få tillgång till samma summor som United och Chelsea rör sig med. Vad gör han då? Avgår han i protest mot att Arsenal har givit upp kampen mot ”ekonomisk dopning” eller börjar han dregla av lycka och spenderar pengarna på unga stjärnspelare?

**********

Signaturen Christopher undrade igår vilka tre spelare (realistiskt) jag tycker Arsenal ska köpa för att närma sig toppen igen. Svår fråga.

Annons

Tycker Wenger skulle ha behållt Lassana Diarra eller köpt Wilson Palacios för att få lite tyngt till mittfältet.

Men han lär inte kunna köpa de två spelarna nu så då drar jag till med Jeremy Toulalan som defensiv mittfältare från Lyon, David Villa som anfallare från Valencia och Micah Richards från Manchester City eller Matthew Upson från West Ham som försvarare.

Visst, Richards har inte varit bra den här säsongen men Wenger skulle kunna få ordning på honom. Han kan dessutom spela som mittback eller högerback.

Eller vad tycker ni? Vilka tre, fyra eller fem spelare behöver Arsenal köpa (realistiskt nu alltså) för att utmana om ligaguldet igen?

**********

Härliga Burnley spelade ut Reading på Madejski Stadium och vann med 2-0 och gick därmed till Championship play-off final mot Sheffield United med 3-0 sammanlagt.

Annons

En otrolig insats. Det här var Burnleys 60:e match den här säsongen och tränaren Owen Coyle har gjort ett fantastiskt arbete. Laget gick till semifinal i Ligacupen och femte omgången i FA Cupen och gjorde det genom att spela trevlig, anfallsrik fotboll.

37-årige veteranen Graham Alexander, tror jag bestämt att jag läste idag, är den ende spelaren som spelat alla matcher. Vilken hjälte.

Och även om jag tycker om Sheffield Unitedtränaren Kevin Blackwell så vore det fantastiskt om Burnley nådde Premier League.

**********

Harvey: kändisar i släkten alltså…

Jay Jay: cool anekdot.

**********
Wigan-United ikväll.

Publicerad 2009-05-13 01:59

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto