Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sommarens bästa värvningar

Christensons blogg

Igår tog alltså ”silly season” slut och klubbarna får nu klara sig med det spelarmaterial de har fram till och med januari.

I dagens blogg tänkte jag ranka sommarens bästa värvningar och har försökt göra en lista baserat på spelarens kvalitet, vad han kan tillföra sitt nya lag samt prislappen. Därför hamnar, till exempel, Carlos Tevez efter Aston Villas nya mittback James Collins.

**********

1. Gareth Barry, Aston Villa till Manchester City (150 miljoner kr)
En viktig defensiv mittfältare som troligen kommer att spela från start för England i VM 2010. Besitter bra ledaregenskaper dessutom. En komplett spelare och ett bra pris.

2. Thomas Vermaelen, Ajax till Arsenal (130 milj kr)
Den belgiske försvaren har imponerat något otroligt redan och verkar vara den perfekta partnern för William Gallas i mittförsvaret.

Annons

3. Darren Bent, Tottenham till Sunderland (130 milj kr)
Anfallaren erbjuder målgaranti som få andra spelare i Premier League (inklusive Dimitar Berbatov, Robbie Keane m fl). Gör nästan alltid mål när han får spela, vilket inte var ofta i norra London. Ett kanonköp.

4. Glen Johnson, Portsmouth till Liverpool (220 milj kr)
Måste erkänna att jag var tveksam till den här transfern med tanke på hur mycket Johnson kostade men han har redan gjort två mål, stått för framspelningar och fixad en straff. Erbjuder mycket mer framåt än Alvaro Arbeloa.

5. Michael Owen, Newcastle till Manchester United (gratis)
Jag är övertygad om att han kommer att göra 10 Premier Leaguemål den här säsongen och eftersom han kom gratis är det en mycket bra affär för United.

Annons

6. Michael Turner, Hull till Sunderland (100 milj kr)
En fantastisk försvarare som bara kommer att bli bättre och bättre. Stor, stark, bra på huvudet och bra teknik. En av de bästa mittbackarna i ligan. Rafael Benitez ville köpa honom till Liverpool men hade inte råd.

7. Emmanuel Adebayor, Arsenal till Man City (325 milj kr)
En massa pengar för en spelare som missar en hel del chanser men tre mål på tre ligamatcher visar att han kanske kan bli mer konsekvent i sitt målgörande den här säsongen. Och mål vinner matcher, så enkelt är det.

8. Yuri Zhirkov, CSKA Moskva till Chelsea (235 milj kr)
Rysk landslagsman som kan spela både som ytterback och ytter. Borde bli ett kanonköp men vi vet inte riktigt hur han kommer att anpassa sig till Premier League-spelet. Ganska dyr.

Annons

9. Peter Crouch, Portsmouth till Tottenham (117 milj kr)
En underskattad spelare i mina ögon. Gör en hel del mål och skapar en massa oro i motståndarförsvaret med ditt huvudspel. Tekniken är bra, arbetsinsatserna likaså. Ett mycket bra köp.

10. Niko Kranjcar, Portsmouth till Tottenham (33 milj kr)
Tekniskt stark spelare som inte kostade så mycket eftersom hans kontrakt var på väg att löpa ut. Har gjort ett fantastiskt jobb för Portsmouth som offensiv mittfältare och är kroatisk landslagsman. Ytterligare ”a piece of good business” från Harry Redknapp.

11. Lee Cattermole, Wigan till Sunderland (78 milj kr)
Tuff, stark spelare som Steve Bruce köpte till Wigan först och nu till Sunderland. Massor med rutin trots den unga åldern (21 år och nästan 100 Premier League matcher). Tekniken och tacklingarna under förbättring men säg den motståndare som ser fram emot att spela mot Cattermole?

Annons

12. Lorik Cana, Marseille till Sunderland (65 milj kr)
Att kunna locka Marseilles kapten till Sunderland kan inte ha varit lätt men Steve Bruce lyckades och fick därmed en komplett spelare som kommer att tillföra mycket. Albansk landslagman.

13. Sylvain Distin, Portsmouth till Everton (65 milj kr)
En utmärkt försvarare med massor av Premier League-erfarenhet. Härlig positionsförmåga och kan organisera försvaret på ett bra sätt. En mycket bra ersättare till Joleon Lescott.

14. Joe Hart, lån från Man City till Birmingham (gratis)
Birmingham behöver en bra målvakt för att klara sig kvar i Premier League och nu fick man en av Englands mest lovande spelare och behövde inte betala någon övergångssumma.

Annons

15. James Collins, West Ham till Aston Villa (65 milj kr)
Jag förstår inte att West Ham kunde släppa Collins, som ofta spelar bättre än engelska landslagsmannen Matthew Upson i the Hammers mittförsvar. Kommer bara att bli bättre och bättre.

16. Kamel Ghilas, Celta Vigo till Hull (22 mij kr)
25-årig algerisk landslagsman som Hull plockade upp från Celta Vigo. Kan spela som ytter eller anfallare och har redan visat prov på sin fina teknik. Kan nog göra en 7-8 ligamål den här säsongen – inte illa för 22 miljoner kronor.

17. Nenad Milijas, Röda Stjärnan till Wolves (39 milj kr)
Teknisk, offensiv mittfältare som skapar chanser åt anfallarna och gör en hel del mål själv. Gjorde 16 mål för Röda Stjärnan förra säsongen, en hel del från frisparkar. Kommer nog att bli ännu mer framträdande när Sylvan Ebanks-Blake kommer tillbaka från skada.

Annons

18. Carlos Tevez, till Manchester City (330 milj)
En fantastisk spelare naturligtvis som jobbar oerhört hårt för laget men jag tycker ändå att han gör för lite mål för att kosta runt 330 mille (var det fyra ligamål för United förra säsongen?). Dessutom: hur många matcher kommer han att spela från start? Hälften? 75%?

19. Anthony Vanden Borre, lån från Genoa till Portsmouth (gratis)
Fortfarande bara 21, Vanden Borre kan spela centralt eller till höger på mittfältet och kan även spela högerback. Stor, stark och har redan massor med rutin från Anderlecht och belgiska landslaget. En perfekt värvning för Portsmouth.

20. Frederic Piquionne, lån från Lyon till Portsmouth (gratis)
Anfallaren har imponerat mycket i de första matcherna med sin fina teknik och snabbhet trots att Portsmouth inte har vunnit en enda match. Frågan är om han kommer att göra tillräckligt med mål?

Annons

21. Tuncay Sanli, Middlesbrough till Stoke (65 milj kr)
Precis vad Stoke behövde. En teknisk spelare som kan komplettera James Beattie i anfallat. Tuncay har en härlig teknik och speluppfattning och har redan sagt att han älskar stämningen på Britannia Stadium. Det gör att han kommer att ha fansen med sig från början.

**********

Bubblare: Stewart Downing till Villa (för dyr), Fabian Delph till Villa (för oprövad), Diniyar Bilyaletdinov till Everton (verkar mycket pengar för en ytterspringare), Daniel Sturridge till Chelsea (kostade inte mycket, ett intressant alternativ), Seyi Olofinjana till Hull (hyfsat pris för en hyfsad spelare), Tal Ben Haim till Portsmouth (inte en kanonvärvning, ingen katastrof), David Elm till Fulham (för oprövad på den här nivån), Jason Scotland till Wigan (har inlett lite trögt), Joleon Lescott till City (inte riktigt värd pengarna), Tommy Smith till Portsmouth(gör han tillräckligt med mål på den här nivån?)

Annons

**********

Vad tycker ni om listan? Någon som är för högt upp? Någon som är för dåligt rankad? Let me know.

Saknar ni någon? Då kanske den spelaren är med på listan på sommarens sämsta värvningar, som jag kör på fredag.

Och i slutet av säsongen kommer jag att återigen publicera de här listorna för att se hur rätt jag hade.

Förra säsongen gick det väl sådär om vi säger så…

Publicerad 2009-09-02 17:31

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto