Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Englands VM-plats säkrad – nu vinner damerna EM

Christensons blogg

England spelade ut Kroatien på Wembley igår och vann VM-kvalmatchen rättvist med hela 5-1. Jag vet inte riktigt om det var England som var bra eller Kroatien som var bedrövliga men jag tror det var en kombination av båda.

Resultatet betyder att England är klara för VM efter åtta raka segrar, två av dem mot världsnian Kroatien men en målskillnad på 9-2 mot Slaven Bilics lag.

Vilken skillnad mot Steve McClarens bedrövliga kvalspel till EM 2008.

**********

England förtjänar att vara klara för VM, inget snack om saken, men det känns ändå lite jobbigt att vi nu har åtta månader framför oss med artiklar om hur England kan – och troligen kommer att – vinna VM.

Men laget och Fabio Capello förtjänar beröm också. England har gjort 31 mål i kvalspelet, det är flest av alla och hela sju fler än tvåan Tyskland.

Annons

Och även om spelet inte alltid varit briljant så har Capello varit ganska vågad i sina laguttagningar, som Paul Hayward skriver i den här artikeln (notera även Zlatan-citat om Capello från Offside).

Det hela började med uttagningen av Theo Walcott istället för David Beckham borta mot Kroatien, då Arsenalspelaren gjorde tre mål och England vann med 4-1.

**********

Några av rubrikerna i dagens tidningar

Lampard and Gerrard lead rush to South Africa (Times)

Rooney revels in being the central attraction (Times)

Capello: England can win the World Cup (Mirror)

Brilliant England swat Croatia aside to seal World Cup passage (Guardian)

**********

Så här betygsatte vi spelarna på the Guardian:

Robert Green – 6

Glen Johnson – 7
John Terry – 7
Matthew Upson – 7
Ashley Cole – 7

Annons

Frank Lampard – 9
Gareth Barry – 8

Aaron Lennon – 8
Wayne Rooney – 8
Steven Gerrard – 9

Emile Heskey – 6

**********

Det var inte lätt att vara svensk på the Guardiands sportredaktion igår. Redan före matchen avslöjade Steve McMillan och John Ashdown att de hade Malta-tröjor hemma och höll på Malta mot Sverige.

Under matchen kom nyhetschefen Gary Payne fram och meddelade att han hade gift sig på Malta och hoppades även han på en skräll.

Och efter 78 minuter lutar sig Simon Burnton fram och säger: Marcus, there seems to be something wrong with my computer. The screen must have frozen. Sweden should have played 78 minutes by now but my screen still says 0-0…

**********

Och ikväll är det alltså dags för de engelska damerna att göra något herrarna inte gjort på 43 år – vinna en turnering. Det är EM-final mot Tyskland i Helsingfors och man kan inte annat än att beundra tränaren Hope Powell.

Annons

Hon var med som spelare när England förlorade EM-finalen för 25 år sedan mot Sverige och är just nu ansvarig för hela fem av Englands landslag – a-laget, U23, U19, U17 och U15.

Hon har jobbat stenhårt i 11 år för att förbättra standarden på damfotbollen i England och har lyckats fantastiskt bra. Läs gärna den här artikeln om ni vill veta mer.

**********

Kul för damfotbollen att få lite uppmärksamhet också. Många manliga spelare tjänar mer än på EN DAG än vad damerna gör på ett helt år.

Men den här veckan har vi kunnat läsa en hel del om tjejrna och till och med om deras hubs (husbands and boyfriends). De är inte riktigt lika glamorösa som Posh Spice och Coleen Rooney men målvakten Rachel Browns pojkvän, Ian Finnis, är en professionell golfspelare medan Katie Chapmans pojkvän jobbar på, er, energifirman EDF.

Annons

**********

Problemet är bara att Tyskland står för motståndet. Damerna har till och med förlorat mot Tyskland fler gånger än herrarna och har ingen seger på 18 matcher.

Rubriken i the Guardian efter det stod klart att Tyskland skulle bli motståndarna i finalen: Oh no, it’s Germany.

**********

Engelska nyckelspelare i Helsingfors ikväll:

Kelly Smith – står för kreativiteten i det engelska landslaget

Katie Chapman – motorn på mittfältet

Rachel Brown – målvakt som kan ännu bättre än vad hon visat under turneringen

Faye White – lagkapten kommer att spela med ansiktsmask efter en smäll i gruppspelet. Har brytit näsan fyra gånger och råkat ut för flera svåra knäskador – men kommer alltid tillbaka.

Annons

**********

En bra rubrik från nyhetssektionen i the Guardian: Honey, I’m coming home… extinct bee to be reintroduced to UK

Honey… bee… Geddit?

**********

Fabio Aurelio troligen tillbaka för Liverpool mot Burnley på lördag. Gillar honom som spelare men ack vad skadebenägen han är. Sist så råkade han väl illa ut när han sparkade boll med familjen i trädgården…

**********

Sitter och kollar på Paraguay-Argentina just nu och får se Martin Palermo komma in för Argentina vid underläge 1-0. Han har inte spelat i landslaget på nio år och senast han deltog i en match i Paraguay missade han tre straffar. Bra jobbat, Diego.

Hur som helst, det jag tänkte skriva var att Sunderlands nyförvärv, Paraguays kapten Paulo da Silva, såg ruskigt bra ut. Han var överallt. Ska bli intressant att följa honom den här säsongen.

Annons

Buona notte.

Publicerad 2009-09-10 03:11

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto