Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vem äger Leeds United?

Christensons blogg

Leeds United är en anrik klubb som förtjänar bättre än att ha en ordförande som Ken Bates.

Det glädjer mig att laget spelar bra fotboll under tränaren Simon Grayson och för tillfället leder League One med åtta segrar på 10 ligamatcher. Men ändå så måste jag erkänna att jag inte vill att det ska gå bra för Leeds med Bates som ordförande.

**********

Idag har det framkommit att han inte ens äger klubben, som han har sagt tidigare. Och varför är detta viktigt? Jo, för plötsligt vet vi inte vem som äger Leeds, förutom att företaget kallas Forward Sports Fund. Det kan vara vilka skumma figurer som helst.

Annons

I januari sa Bates att han och affärspartnern Patrick Murrin ägde en aktie var i Forward Sports Fund och att det bara fanns två aktier.

Nu har han plötsligt ändrat sig och sagt att det uttalandet ”var ett misstag”.

Men herregud, vet han inte ens om han äger klubben?

**********

Naturligtvis vet han det. Jag kan bara tänka mig att han ljög – i en rättsal dessutom – för att ingen skulle få reda på vilka de riktiga ägarna är. Och eftersom Forward Sports Fund är ett ”offshore company” så kan inte myndigheterna få reda vilka ägarna av företaget är.

Det kan alltså vara vem som helst. Ja, till och med George Bush eller Tomas Brolin, vem vet?

Problemet med Leeds ägandesituation – liksom Notts County som jag skrev om i tisdags – är att fotbollförbundet inte har haft en möjlighet att genomföra en fit-and-proper-person test på ägarna.

Annons

Om detta får några konsekvenser för Leeds vet vi inte för tillfället men det pågår diskussioner här i England angående frågan om myndigheterna ska få rätt att gå igenom bankkonton i ”offshore companies”.

**********

Hur som helst. Bates har inte petat in ett enda öre i klubben men däremot plockat ut desto mer. Att han fick köpa tillbaka klubben efter konkursen 2007 – som han själv bidrog till – är en av de mest skandalösa episoderna i engelsk fotboll.

Det slutade med att lokala företag och till och med sjukhus fick 10 procent av den summan Leeds var skyldig dem – medan Bates köpte tillbaka en klubb som plötsligt inte hade några skulder.

**********

Annons

Och varför förvånade det oss inte på the Guardian när vi inte fick skicka en fotograf till Leeds-Liverpool i Ligacupen nyligen. Bates har nämligen givit två firmor ensamrätt på bilder från Leedsmatcher – alla andra får betala.

Och detta är alltså något som inte händer på en enda Premier League-arena.

Och jag tyckte vi på the Guardian gjorde helt rätt som vägrade att betala för att täcka en match. Istället så publicerade vi en matchrapport utan bild men med följande text:

We are not publishing pictures of this match because of restrictions imposed by Leeds United in barring picture agencies attending home fixtures beyond two agencies nominated by the club.

Annons

Det var som någon sa på kontoret: Only Ken Bates could do that…

**********

Oroväckkande artikel i the Daily Telegraph dock med följande rubrik: Leeds fans warm to the Bates approach.

Herregud, det måste väl ta mer än åtta vinster i League One för att man ska förlåta en man som Ken Bates. Läs artikeln här.

**********

Manchester United slog Wolfsburg med 2-1 i Champions League grupp B igår utan att imponera. Michael Owen skadade sig (blir borta två till tre veckor) och Ryan Giggs kvitterade på en turlig frispark som tog på muren (mål nummer 150 för United för Giggs).

Wolfsburgs anfallare Edin Dzeko var suverän, Michael Carrick gjorde ett fantastiskt snyggt vinstmål och Nemanja Vidic kunde ha blivit utvisad.

Annons

Inte mycket mer att säga. United går vidare från gruppspelet – men det visste vi väl i och för sig redan innan matcherna började…

**********

Chelsea vann också, borta mot APOEL Nicosia, och har nu skrapat ihop sex poäng på två matcher utan att spela speciellt bra.

Nicolas Anelka gjorde matchens enda mål efter 18 minuter men det hindrade inte Carlo Ancelotti från att vara ursinnig på spelarna efteråt.

-Apoel spelade väldigt bra I den andra halvleken och förtjänade en poäng. Vi förlorade många bollar och lät Nicosia komma in i matchen igen. Vi skulle inte ha samma tur (och vinna matchen) om vi spelade så här mot Liverpool, sa han.

**********

Jimmy Bullard tillbaka för Hull. Och gudarna ska veta att Phil Browns lag behöver lite positiva nyheter.

Annons

Uniteds Owen Hargreaves tillbaka i november, sägs det nu.

**********

Carlos Tevez säger att han har för mycket respekt för West Ham för att fira ett mål ordentligt mot dem. Men så lägger han till: -Men vänta ni tills jag gör mål mot United. Då ska ni få se på ett riktigt firande.

Läs mer här.

**********

Supportern som sprang in på planen för att bråka med Craig Bellamy under United-City har blivit avstängd från all fotboll i tre år.

Vad tycker ni? Var straffet för hårt? Inte tillräckligt hårt?

Jag tycker nog det var ganska lagom.

**********

Newcastle spelade 1-1 hemma mot QPR efter kvittering av lånet från Aston Villa, Marlon Harewood.

Publiksiffran: 38,923. Helt otroligt. Newcastle leder ligan, tre poäng före West Brom och fem poäng ner till trean Preston.

Annons

Laget? Harper, Simpson, Khizanishvili, Steven Taylor,Jose Enrique, Guthrie (Lovenkrands 88), Smith,Butt (Gutierrez 46), Nolan, Carroll, Ranger (Harewood 61).

Tillräckligt bra för att gå upp? Troligen. Tillräckligt bra för att hitta på något i Premier League? Troligen inte.

Nottingham Forest slog Scunthorpe hemma med 2-0 och den engelska nyhetsbyrån PA beskrev Scunthorpe som lacklustre and decidedly average”.

**********

Angående fula tröjor. Anton mejlar det här stället och jag måste erkänna att det är fruktansvärt fult.

Men ta också en till på Nottinghams ställ från 96-97 till vänster. Ger mig ståpäls.

Publicerad 2009-10-01 03:43

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto