POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

En hyllning till Ryan Giggs

Statistik kan vara helt värdelös. Men statistik kan också vara alldeles, alldeles underbar. Ta en titt på den här pärlan: Ryan Giggs har gjort mål i samtliga 18 Premier League-säsonger.

Helt otroligt. 18 år! Det är över halva hans liv. Det är en statistik som nästan är lika briljant som den att Roger Federer har nått 22 raka grand slam semi-finaler. Det finns bara vissa idrottsmän som kan uppnå så konsekvent fantastiska resultat – och de förtjänar därför att kallas legender.

Och Ryan Giggs är definitivt en legend.

**********

Ni vet redan mycket om Giggs naturligtvis men jag tyckte det var väldigt intressant att lyssna på Sunderlands tränare Steve Bruce före matchen mot United i lördags. Bruce var en tuff försvarare som spelade för United på 90-talet och han kommer mycket väl ihåg när han fick syn på Giggs första gången:

-Mitt första minne av Ryan var att Sir Alex snodde honom från City. Ryan var väl 14 eller 15 då. Sir Alex sa en dag att ”vi har en ung kille som ska träna med a-laget idag så var lite försikta med honom”. Så vi tänkte ”OK, han kommer bara att försöka smälta in” men så började han skoja med Viv Anderson på träningsplanen.

-Han dribblade runt Viv typ tre gånger och vi stod bara och gapade och tänkte ”vem är den här killen?” Han mördade Viv helt enkelt. Han var en pojke och Viv var englands högerback. Jag bara tänkte ”wow”. Även om jag hade velat sparka omkull honom hade jag aldrig kommit i närheten av honom…

**********

En härlig anekdot som bevisar vilken talang Giggs hade från början. Och Bruce var omedelbart övertygad om att Giggs skulle bli en storstjärna. Inget snack om saken. Så bra var han. Bruce berättar:

-Jag har aldrig sett en spelare som varit så naturligt talangfull. Han var den enda killen, vid 14 eller 15 års ålder, som jag visste direkt att han skulle bli en stjärna. Jag har all respekt för Gary or Phil Neville, Nicky Butt, Scholesy eller David Beckham men Giggs var den enda spelaren som garanterat skulle bli en storstjärna. Han kunde göra allt – springa fort, dribbla, passa, skjuta.

-Att spela så bra under så många år måste göra honom till Premier Leagues bästa spelare någonsin.

**********

Jag kan bara hålla med Bruce. Thierry Henry, Steven Gerrard, Frank Lampard, John Terry, Peter Schmeichel eller Eric Cantona kommer inte i närheten. Eller vad säger ni?

**********

Fortfarande en massa snack här i England om Sir Alex Fergusons utbrott mot domaren Alan Wiley i lördags. Elitdomarföreningen är rasande och i stort sett alla tidningar har fördömt skottens utbrott.

Men av allt det jag har läst de senaste dagarna så tycker jag Jeff Winter slog huvudet på spiken. Visst, Winter är en pr-kåt före detta domare som saknar strålkastarljuset men finns det någon som kan argumentera emot den här jämförelsen med Sir Bobby Robson.

Skulle inte tro det. Så här sa Winter:

-Han mobbar andra personer. På Sir Bobby Robsons minnesstund pratade han om hur mycket han hade lärt sig av Sir Bobby. Men han har inte lärt sig mycket av Sir Bobby. De är helt olika varandra. Sir Bobby var en gentleman. Han var ödmjuk och hade respekt för andra människor. Det gör inte Ferguson.

Bra sagt.

**********

Manchester City visade prov på krigarinstinkter i 1-1 matchen mot Aston Villa. Skönt för Villas Richard Dunne att göra mål mot klubben som sålde honom mot hans vilja efter nio år i Manchester – men hans målfirande var lite mer respektfullt än Emmanuel Adebayors mot Arsenal.

Dunne vägrade att fira målet och sa att han ”har för mycket respekt för klubben och för fansen” för att fira.

Aston Villa-fansen buade ut Gareth Barry varje gång han rörde bollen och viftade låtsaspengar i ansiktet på mittfältaren när han tog inkast och hörner. Måste vara lite tungt efter 11 års tjänst för Villa – men jag kan också förstå Villfansen: Barry sa att han ville lämna Villa för att spela Champions League – och så går han till ett lag som inte ens spelar i Europa League.

**********

Hulls Jimmy Bullard är tillbaka. Äntligen. Han har inte spelat en enda match sedan januari men ska spela reservlagsmatch mot Bolton ikväll.

**********

Portsmouth, tack och lov, har hittat en ny ägare: Ali al-Faraj. Sulaiman al-Fahim är inte mer än en usel skojare och hans sex veckor som Portsmouth ägare var pinsamma. En klubb som Portsmouth förtjänar bättre än att vara en leksak för rika män som vill hävda sig här i världen.

Birmingham City lär tas över av Carson Yeung idag och ex-ägarna på St Andrew’s, David Sullivan och David Gold är intresserade att ta över West Ham. Vilken karusell.

**********

Veckans fråga löd så här: vilka tre spelare har skapat flest målchanser i Premier League den här säsongen (före helgen)?`Och jag kan nog lova att ni inte prickar in alla tre…

Många trevliga gissningar, som till exempel Yossi Benayoun, Aaron Lennon, Kenwyne Jones, Stephen Ireland, Fletcher, Glen Johnson, N’Zogbia, Kevin Davies, Andy Reid (lysande gissning), Kieran Richardson, James Milner, Tom Huddlestone, Darren Bent m fl.

Ingen, som jag misstänkte, prickade in alla tre. Många gissade på Ryan Giggs, vilket var helt riktigt, men väldigt få fick ens två rätt (genom att ta med Frank Lampard): akado, finalfight, att våga är att göra (självklart) och yousif.

Ooo to be a gooner var närmast när det gällde tredje spelaren när han/hon gissade på någon i Wolves. Rätt svar är nämligen Wolves vänsterspringar Ryan Jarvis. Han har skapat flest målchanser i hela Premier League efter Giggs och Lampard.

Imponerande. Men kom ihåg att det här var före helgen: Cesc Fabregas kan mycket väl ha gått om alla tre efter uppvisningen mot Blackburn.

**********

Imorgon tänkte jag titta lite mer på era kommentarer efter listan på ligans mest underskattade spelare (det var några höjdarnamn som jag missade) och kanske försöker reda ut ägarsituationen i Arsenal om jag har krafter kvar efter mitt layoutskift på the Guardian mellan 17.00 och 01.30.

Och så får vi se om en av mina läsare vågade göra sin United-tatuering han har pratat som så länge…

Den som lever får se…

Publicerad 2009-10-06 kl 11:25
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå