POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

Maktkampen om Arsenal

Ägarsituationen i tre av de fyra (eller är det fem nu med Manchester City?) toppklubbarna är ganska klara men jag har många läsare som ofta undrar hur det ligger till med Arsenal.

Läget är inte helt lättförklarat men klubben har flera olika aktieägare och två av dem har nu klivit fram och köpt en hel del aktier, vilket i sin tur har skapat rykten om att även Arsenal kan hamna i utländska händer.

**********

De två personerna är amerikanen Stan Kroenke och ryssen Alisher Usmanov (född i Uzabekistan) och alla undrar nu om någon av dem kommer att försöka ta över klubben.

Kroenke äger Denver Nuggets och Colorade Avalanche och är fruktansvärt rik. Hans fru – för att lägga till lite extra till familjeförmögenheten – kommer från familjen som äger Wal-Mart.

För ett år sedan ägde Kroenke 12.38 procent av Arsenals aktier. Men efter ytterligare ett köp för två veckor sedan är hans andel nu uppe i hela 28.7 procent.

Om han kommer upp i 29.9 procent måste han lägga ett bud till alla andra aktieägare att köpa deras aktier (för marknadsvärde). Det är viktigt att betona att detta inte är samma regel som inträffar vid 90 procent av alla aktier då alla andra aktieägarna måste sälja sina aktier till den person eller det företag som har 90 procent.

När det gäller Kroenke så kan övriga aktieägare tacka nej till hans erbjudande och då – såvitt jag förstår – fortsätter klubben att ägas gemensamt av alla olika aktieägare. Kroenke har sagt att han inte tänker gå över 29.9 procents gränsen, men jag förstår inte varför han har köpt så aggressivt det senaste året i så fall.

**********

Läste en intressant artikel i the Sunday Times i söndags där det stod att Kroenke fortfarande är skyldig vissa aktieägare runt 650 miljoner kronor för aktier som han inte betalat för. Tydligen är han skyldig klubbdirektören Danny Fiszman runt 500 miljoner kronor.

Stämmer detta? Man vet aldrig – men Sunday Times brukar inte hitta på saker.

**********

Kroenke som ägare kanske vore illa nog för Arsenal – ordföranden Peter Hill-Wood sa för ett tag sedan att Arsenal inte behövde göra affärer med personer “av den typen” – men jag tror nog att ha Usmanov som ägare vore ännu värre.

Usmanov – som så många andra ryssar – har skapat sin förmögenhet i oljebranschen (även om han också har intressen i mediabranschen). Han har ett brokigt förflutet och satt bland annat i fängelse från 1980 till 1986 (även om en domstol senare ansåg att domen som fällde Usmanov var felaktig).

Usmanov köper sina aktier genom företaget Red and White Holdings och har även han närmat sig 29.9 procents gränsen.

**********

Jag får känslan av att Arsenals styrelsemedlemmar definitivt inte vill sälja fler aktier till Usmanov. Efter att ha läst olika artiklar om Usmanov så framkommer en bild av en ganska skum, ibland oärlig, person och det är väl inte det Arsenal är ute efter.

**********

Förra sommaren erbjöd Usmanov att skjuta in närmar över 500 miljoner kronor som skulle ha gått till att förstärka laget – men Arsenal tackade nej. Dessutom har klubbens styrelsemedlemmar ingått i ett så kallat “lock-down agreement”, vilket betyder att man måste erbjuda sina aktier till andra styrelsemedlemmar före man erbjuder dem till Usmanov. Det betyder att styrelsemedlemmarna – eftersom de inte vill att Usmanov tar över klubben – inte lär sälja några fler aktier till ryssen.

Intressant nog så – såvitt jag förstår – ingår inte Kroenke i “the lock-down agreement”.

**********

Däremot finns det olika rykten om en klausul som gör att styrelsemedlemmarna kan gå ut ur “the lock-down agreement”, varav ett av dem sa att den klausulen kunde aktiveras från oktober 2010… Men då måste tydligen varenda styrelsemedlem gå med på att avsluta överenskommelsen och det verkar inte troligt.

Här är den bästa artikelm jag läst om Usmanov. Den är visserligen från november 2007 men ändå mycket, mycket läsvärd.

**********

Det ska också kommas ihåg att vice-ordföranden David Dein lämnade Arsenal helt plötsligt i april 2007. De flesta journalisterna som arbetar mycket med Arsenal här i England är övertygade om att Dein redan då stödde ett bud från Kroenke att ta över Arsenal och var tvungen att lämna The Emirates när det inte gick igenom. Det finns även rykten om att Dein – som var otroligt framgångsrik med Arsenal och bland annat värvade Arsene Wenger – vill komma tillbaka, men bara väntar tills att Kroenke har köpt klubben.

**********

Så visst är det ovisst runt ägandefrågan i Arsenal men mitt tips är att Kroenke slutar köpa aktier när han har kommit upp till 29.9 procent och försöker leda klubben tillsammans med direktören Danny Fiszman, som äger 16 procent av aktierna. Han har dessutom personer med upp till ytterligare sex procents aktier “på sin sida” och kan därmed alltid ha övertaget mot Usmanov, som ligger på runt 25 procent just nu.

**********

Jösses. Nu är jag helt slut. Hoppas ni hängde med. Jag tycker det är viktigt att ta upp vad som pågår bakom kulisserna i de engelska klubbarna ibland också.

**********

Veckans fråga löd så här: Vilket lag tror ni har vunnit (procentuellt sett) flest tacklingar i Premier League den här säsongen? (Siffran är faktiskt hela 80 procent… och statistiken stämde upp till före förra helgens matcher).

Det rätta svaret, tro det eller ej, är West Ham, vilket inte en enda person gissade rätt på. Är det Scottie Parker, Mark Noble, Matthew Upson eller till och med Luis Boa Morte som ligger bakom den statistiken? Och varför ligger West Ham under nedflyttningsstrecket om de vinner så många tacklingar. Något för Gianfranco Zola att begrunda.

**********

OK, det blir 24 Mountin Dew och Jay-Z konsert. Ni har övertygat mig.

**********

Till slut, sug på den här karamellen: England har tydligen vunnit fler matcher utan Wayne Rooney än med honom (procentuellt sett) sedan Unitedspelarens debut 2003. Vem hade trott det?

Publicerad 2009-10-13 kl 00:39
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå