POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

Shane Supple - en hjälte på sitt sätt

Det här är en blogg som jag har velat skriva ganska länge och eftersom jag är i Tyskland och hälsar på syrran – och därmed långt ifrån nyhetsflödet i England och matcher mot vitryssar – så passar väl det bra att köra den en dag som denna.

Dagens blogg kommer att handla om Shane Supple. Det är möjligt att många av er aldrig har hört talas om honom – förutom Ipswich-Stefan då förstås – men jag tycker ändå att han är en man som förtjänar att uppmärksammas.

**********

Shane Supple verkar vara en rakryggad och gammaldmodigt ärlig person, det vill säga en person som det inte verkar finnas många kvar av i dagens proffsfotboll.

Målvakten nådde sina drömmars mål som 18-åring för fyra år sedan när han debuterade för Ipswich. Han fick hoppa in efter 35 minuter mot Leicester City och höll nollan. Han fick representera det irländska U21-landslaget och livet lekte.

**********

Men det dröjde inte länge förrän Supple började undra om proffsfotbollen verkligen var något för honom. Före debuten mot Leicester hade han lagt all sin energi på att ta en plats i a-laget – men när han väl hade nått sitt mål så tittade han upp – och gillade inte det han såg. Han såg spelare som brydde sig mer om sina bilar än hur gick det för Ipswich. Det var svårt att förstå för Supple.

**********

Så här sa han i en intervju med Daily Mail i augusti: -Jag kommer ihåg att Joe Royle, som var tränare då, sa till mig: “några personer här tror att de är stjärnor… men de är inte ens värda att kalla sig själva fotbollsspelare”. Vissa personer verkade tycka att allt handlade om vilket hus man bodde i, hur mycket man tjänade eller vilken bil man körde runt i. Jag passade inte in. Det spelar ingen roll om jag hade haft råd att köpa en Bentley, det var inte därför jag spelade fotboll.

**********

Supple berättar att han flyttade från Irland till Ipswich när han var 15 år gammal och erkänner att han ofta hade hemlängtan. Men han säger också att han kämpade vidare – inte alltid för att han själv ville det utan för att han inte ville göra sin familj och vänner besvikna. Men till slut brast det. Han skrev visserligen på ett nytt ettårskontrakt i somras men den 13 augusti klev han in på Roy Keanes kontor och sa att han ville sluta med fotboll och flytta hem till Irland.

**********

-Jag tittade runt i omklädningsrummet och såg att grabbarna inte riktigt brydde sig om vi förlorade. Det var desillusionerande. Jag är lite gammalmodig och kanske det var ett problem. Om jag hade spelat fotboll för 30 år sedan hade det varit perfekt. Det tänkte jag ofta på. Ipswich är ett trevligt ställe men fotbollsklubbarnas akademier gör spelare självbelåtna och egenkära.

**********

Nu är alltså Supple tillbaka i Irland och studerar. Hans dröm är nu att bli poliskonstapel som pappan Brendan. Han spelar gaelisk fotboll och han stortrivs. Spelarna får tvätta dräkterna själva. Det tycker Shane Supple är bra.

Sport handlar om så mycket mer om pengar och berömmelse. Det handlar om laganda och att bry sig om sin klubb. Det vet Supple. Och det var därför han lämnade proffsfotbollen.

Publicerad 2009-10-14 kl 23:36
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå