Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg om "life in the north-east"

Hallå där!

Nu när den gode Marcus är på äventyr tänkte jag passa på att berätta om mina fotbollsupplevelser i nordöstra England. Mitt namn är Jimmy Johansson och jag spenderade ett år i Durham som student och staden ligger väldigt bekvämt för fotbollsintresserade eftersom den ligger inom 3-4 mil från Newcastle, Sunderland och Middlesbrough.

**********

Jag börjar med staden Durham som är pittoresk liten stad med en gammal fin stadskärna och en katedral som reser sig som en gigant över staden. Den är större än den i York och är definitivt mer imponerande än St Pauls (den ser ut att vara byggt på en tid när kyrkan ville skrämma allt och alla).

Runt katedralen ringlar de smala stengatorna i gamla staden. Durham är en studentstad med ett av tre kollegiala universitet i England (Oxford och Cambridge är de andra två) med 14 college spridda runt om i staden (och två i Stockton). 

Varje college har en egen bar och kåren kör nattklubb. Allt detta leder till två fundamentala saker: Grymt party och billig öl. Närheten till Newcastle och utelivet där är inte direkt ett minus.

**********

Så till fotbollen. En sak märker man direkt där uppe: fotboll är viktigt och inte i den utsträckning man uppfattar engelsmän att gilla sin fotboll, den är många gånger viktigare än så.

Förutom Durham, som å ena sidan består av studenter från medelklass-plus och andra sidan fungerar som en förort för de rika, så är nordöstra England ett depraverat område med hög arbetslöshet och hög brottslighet.

Detta område torskade mycket när gruv- och stålindustrierna kollapsade och det märks. Gå igenom Stockton High Street i mörkret och man är glad att man fick växa upp i Sverige.

Fotbollen fungerar därför som en av få ljusglimtar och därför är passionen för sporten helt enorm. Tyvärr kan detta visa en mörk sida och det verkar vara en konsensus i England att supportrarna där är bland de värsta i landet och bataljerna mellan firmorna i the Tyne-Wear derby ska vara minst lika illa som något annat.

Lyckligtvis fick jag inte se något av detta förutom en enorm polisnärvaro varje gång jag var på fotboll.

**********

Därför ska jag fortsättningsvis skriva om det positiva, och det är en hel del.

Det är en 15 minuters tågresa från Durham till Newcastle och när man går ut ur stationen ser man St James’ Park torna upp sig direkt. När det är matchdag känns det i luften och det är svartvita tröjor överallt och en uppsluppen aura runt hela staden.

Man ska se till att man har gott om tid så man kan gå in på en av de många pubarna och bara njuta. Folket i Newcastle (Geordies) är grymt öppna och har en råbarkad humor som man bara kan älska. Ge det fem minuter så kommer någon prata med dig och när de får reda på att man är svensk så är man med i gänget direkt.

**********

Själva arenan är enorm med över 50,000 sittplatser och är härligt ojämn med en kortsida som måste vara en av de större i Europa. Även i på förhand tråkiga lunkmatcher så sjungs det hela tiden och humorn skiner igenom hela tiden, man kommer på sig själv att skratta åt rena påhopp ibland.

För er som inte varit på fotboll i England så finns det inte en klack som sjunger (det finns avdelningar med mer hardcore fans), alla sjunger vilket är mäktigt.

En sak som förvånade mig med St James’ nar jag var där var det faktum att de på den tiden inte hade en matchklocka eller resultattavla inne på arenan, istallet fick man använda stoppursfunktionen på mobilen. Något överraskande nar det handlade om en ”storklubb” i världens största liga. Nu har jag dock sett pa TV att de installerat detta, inte en dag för tidigt.

**********

Stadium of Light har 49,000 sittplatser ligger ute i någon form av sammansatt massa av slitna förortsradhus. Trots detta ar det relativ smidigt att ta sig dit både fran Newcastle och Sunderland eftersom städerna delar Metro-system. Tyvärr är det inte alls samma atmosfär som i Newcastle runt arenan vilket drar ner lite pa betyget.

Till skillnad fran St James’ ar Stadium of Light modern och grymt välanpassad för fotboll med stängda hörn och ett jämnt tak runt om vilket håller inne ljudet, och vilket ljud sen.

Sunderland är ”mitt” lag och tyvärr låg de in the Championship under större delen av min vistelse i Durham men det hindrade inte mig att ta mig dit och titta. Jag fick uppleva allt fran ”bara” 30,000 åskådare i Championshiplunken till fullsatt i Premier League och det är lika imponerande hur en halvfylld arena kan erbjuda sådan grym upplevelse som det är att vara där när det är fullsatt.

**********

Riverside Stadium ligger en bit utanfor själva Middlesbroughs stadskärna och är i likhet med Stadium of Light relativt nybyggd och en fantastisk fotbollsarena, dock bra mycket mindre än de andra två med runt 30,000 sittplatser.

Tyvärr är denna arena sällan full. När jag gick för att se Henrik Larssons sista match med Man U våren 2007 i FA-cupen sa fick jag veta att det var första gången arenan sålts ut sedan den byggdes. Nar man ser på TV så gapar många stolar tomma och det ser ungefär lika inbjudande ut som the stadium formerly known as JJB.

Men när arenan var fullsatt, och en stor bortaklack var närvarande, så blev stämningen elektrisk och troligtvis min bästa upplevelse av engelsk fotboll. En bra sak med FA-cupmatcher är att klubbarna delar på biljettinkomsten och att det därför oftast är mycket billigare. Jag betalade 20 pund för att se Man U, det skulle jag inte ens i närheten kunna komma undan med för en sittplats i Kinnarps Arena.

**********

Om man köper biljetter direkt från klubbarna så hamnar man på hemmakortsidan och det är oftast där det är absolut bäst stämning (och billigast biljetter). Sedan är det också så att dessa arenor är välbyggda så det finns inga dåliga platser men sitter man nära planen så missar man självklart en överblick men man får istället uppleva riktigt hur snabb fotbollen är i England.

**********

Om ni planerar en resa till England for att gå på fotboll kan jag varmt rekommendera en resa upp till nordöst. Man kommer undan med billigare biljetter och Newcastle är en stad med grymt uteliv från vilken alla arenor nås smidigt, men man kanske ska vänta en säsong minst om man vill till St James’ eller Riverside…

**********

Anfield är legendarisk för stämningen men många säger det bara gäller de stora kvällarna som CL-slutspel och Big 4-derbyn och att om man vill uppleva stämning så ska man åka till nord-öst. För att använda en favoritfras från engelskan: I know what they’re on about.

Publicerad 2009-11-13 kl 08:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons