Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg: Inte alltid lätt att hålla på United

Hej alla fotbollsälskare…

Mitt namn är Boris Starcevic och jag har fått den stora äran att skriva en gästblogg under Marcus ledighet. Jag är en stor fotbollsälskare som har ett blodrött hjärta som är stöpt i Manchester Uniteds färger. Har mitt första Unitedminne 27 år tillbaks i tiden, då jag som fyraåring ”hängde med” när min far skrek och manade på the Red Devils. Detta har visat sig bli mitt livs längsta kärlekshistoria…

**********
 
Vad som fascinerat mig väldigt mycket den senaste tiden är att i svensk mediarapportering kring PL och diverse sk experters utlåtande så har de flesta mer eller mindre räknat bort United som en kandidat till att vinna den engelska ligan. 

Rapporteringen på engelska fotbollsssidor är inte lika vinklad på samma sätt… men visst finns också där en slags konsensus att de helt plötsligt är Chelsea som är storfavorit till att vinna och att Arsenal helt plötsligt seglat upp som huvudkonkurrent. De mest påtagliga exemplet är taget från måndagens avsnitt av de excellenta Eurotalk på svenskafans.

Där sitter en kompetent grupp tyckare och nämner inte ens Man Utd när de talar om vem som kommer att vinna i år. Detta faktum stör mig inte på något sätt men jag kan inte vara ensam om att bli förvånad när de tre senaste årens mästare viftas bort från diskussionen som en fluga som stör.

Jag kan riktigt se framför mig hur Sir Alex Ferguson skrattar hela vägen till Carrington varje dag. Att vara regerande trefaldiga mästare och ha den otroliga moroten att bli historiska med en fjärde titel i rad och samtidigt slippa favoritskapet.

**********

Många tror att de är en dans på rosor att vara supporter till ett så stort lag som Manchester United. Men jag måste revidera denna uppfattning då jag lider lika mycket som andra supportrar. För mig är själva definationen av att vara supporter ganska så lik den av obesvarad kärlek. Eftersom de varje säsong bara kan vara ett lag som vinner en liga, en cup så finns de många som lider och få som känner den euforiska känslan att se sitt lag lyfta bucklan. Det är alltså många fans som varje år plågas av att se sitt lag prestera sämre än man önskar.

I det stora sammanhanget är de få supportrar som får sin kärlek besvarad i form av titlar. Men alla supportrar får hitta sitt sätt att balansera sin kärlek. Det jag försöker säga är att alla riktiga supporters är vana att slängas mellan glädje förtvivlan. Och en andra plats i ligan känns som ett misslyckande. Och med tanke på att 19 av 20 platser i ligan är en besvikelse så är det många säsonger som man sitter där i maj med bedrövat humör.

Jag som Unitedsupporter, till exempel, bär på en ständig vånda och oro för vad som kommer att hända den dag då vår legendariske tränare Sir Alex Ferguson väljer att lägga sin berömda hårtork på hyllan.

Det är inte lätt att i något lag byta tränare, det tar tid, massor av anpassning, förändringar. Men i Manchester United så byter man inte bara tränare. Hur går man vidare efter Sir Alex? Att ersätta världens främsta klubblagstränare genom tiderna, en epok, en dynasti i världens största klubb? De tordes vara en övermänsklig uppgift. Vad som måste sättas i perspektiv till detta är att i Man Utd så är de helt andra spelregler, helt andra krav och förväntningar sedan andra världskriget så har laget haft sju managers!! Det är en häpndsväckande fakta speciellt i dagens fotboll där tränare byts ut oftare än designen på lagens tröjor…       

**********

Den dagen då vi står inför det faktum gör mig livrädd, då jag inte ser någon smidig eller naturlig lösning. Jag anser inte att de tränare som har sin bakgrund som gamla storspelare i Manchester skulle hålla måttet eller klara av kraven. Keane och Ince är katastrofer som tränare medan Bruce gör det bra med små medel men skulle inte vad jag tror klara av de stora matcherna då han inte har något nytänkande. Hughes är för mig väldigt överskattad då jag tycker att han inte presterat så mycket med City som han borde eller har resurser för och tror inte att han skulle komma undan med att bli manager i United efter att varit hos lillebror City.

De två outsiders när det gäller gamla spelare är Cantona och Blanc. Blanc uträttar väldigt fina resultat med Bordeaux och gör det otroligt bra där (dock väldigt mycket tack vare en alldeles fenomenal Gourcuff, en av Europas fem bästa spelare just nu, hur länge dröjer de innan han hamnar i en storklubb, gärna i United?)  Men steget till att träna i världens bästa liga är ganska så stort.

Att veta vad Cantonas kunskaper skulle klara av är mest nostalgiskt drömmande. Det är inte riktigt samma sak att coacha beachfotboll som han ägnat sig åt i några år …men visst är de en kittlande tanke.

Den man som jag under flera år trodde skulle bli den naturliga efterträdaren är Carlos Queiroz. Det kändes som att han lotsades sakta in till att efterträda Ferguson, men när han kapitalt misslyckades som huvudtränare i Real Madrid så var det bara att inse fakta att han inte klarar av att leda ett stort lag, i alla fall inte ensam.     

Utifrån min vinkel som fotbollsintresserad och Unitedfrälst så finns det i dagens toppfotboll endast två tränare som jag tror skulle klara av att gå rakt in och klara av att leda vårt lag – och det gör ont i hjärtat att de båda har tränat Chelsea: Mourinho och Hiddink.

Vad tycker ni?

**********

Men nu är det den här säsongen som gäller och här kommer min topp-fem lista på faktorer som kommer att avgöra Premier League i år. Dock utan någon inbördes rangordning.

1. Chelseas två stora utmaningar.
Snart är det Afrikanska mästerskapen och det är Chelsea som får den största nackdelen av topplagen då de tappar flera spelare. Sedan har vi det faktum att Ancelotti inte är van vid den tuffa matchningen som är i PL kring jul och nyår, utan för honom är det vanligtvis en viloperiod. Den fingertoppskänsla de andra coacherna har utvecklat genom års erfarenhet hur man matchar laget under dessa kritiska dagar kommer att ge honom hans första motgångar.

2. Ägarnas påverkan.
Den händer mycket med ägandeförhållandena och maktbalansen i toppklubbarna och det är väldigt ovisst vad som händer och jag är helt övertygad att den turbulens som detta åstadkommer påverkar managers märkbart även om de aldrig skulle erkänna det. Mitt sätt att se de på är att de bara är Sir Alex Ferguson som är immun och opåverkbar av ägarnas agerande, Man Utds ägare har varit kloka nog att låta Sir Alex styra skutan själv. Men vad händer i Arsenal om ägare tvingas sälja sina aktier då en person fått majoritet inte minst då detta är en person med dunkelt förflutet.

Tror inte att Wenger sover så gott just nu. Mitt tips är att han snart blir Frankrikes nya förbundskapten. Liverpools amerikaner har en egen konflikt sinsemellan att lägga till Benitez alla andra problem. Roman Kan få för sig vad som helst, hur säkert sitter Ancelotti efter tre raka kryss i julhelgen? Mark Hughes hänger löst varje gång City ligger under och är den som ryker direkt då ett stornamn blir ledigt i samma veva som han tappar poäng.

3. Londonderbyn
Jag tror att årets Londonderbyn kommer att ha en stor inverkan på utgången. Den överkörning som Arsenal hade mot Tottenham tror jag var mer ett undantag. Tror att Såväl Tottenham som Fulham kommer att kämpa sig till uefaplatser i ligans och vara en en pärs för arsenal och Chelsea ett lag i medgång är alltid farligt i ett derby. Sen har vi West Ham med den sympatiske Zola som tränare som kommer i år kommer att kämpa för överlevnad och gå in varje derbymatch med känslan av att ”poäng mot Londonlag upprättar lite av deras heder”.

4. Januarifönstret
Tror att några nyckelvärvningar kan vara mer eller mindre direkt avgörande! Chelsea vet vi inte än om de stoppas från att  värva så de får bara hålla tummarna på att konkurrenterna inte landar några superstars eller lovande som slår igenom. Om de tillåts att värva så tror jag vi kanske ser ett par försök att få in bra spelare som dock kan bli såväl fågel eller fisk då de känns mer som att de kommer att köpa för att gardera sig än för att de verkligen behöver.
  
Liverpool, som känns som ett sjunkande skepp, får svårt att locka nya spelare med kvalitet, såvida inte Torres och Benitez fångar in Villa genom de spanska bandet. Arsenal behöver en ny målvakt, annars vinner man inte ligan, skulle påstå att de även behöver en sk balansspelare av högsta rang.

City kan absolut köpa in ett par klasspelare, men de skulle bara öka på problem i klubben som jag tror dyker upp när stjärnspelare börjar göra sig obekväma pga bristande speltid. Tror att Robinho kan vara påväg bort och blir inte förvånad om han hamnar i Barca.

Vad Man Utd gör under transferfönstret är för min del det mest spännande och jag tror på en till två värvningar. Jag hoppas dock inte på några alldeles för stora namn då de har varit de värvningar som funkat sämst för oss, dyra inversteringar i färdiga världsspelare se tex på Berbatov som fortfarande inte kommit in i det helt. Så jag slipper gärna spelare som Villa som jag inte ser hur han skulle lyckas i PL. Jag lägger in ett tips som kanske är oväntat men som inte skulle förvåna mej, jag tror på att Sir Alex skulle kunna plocka in en spelare som Forlan, det är min darkhorse. Sen skulle jag gärna se Gourcuff i vår tröja.

5.Flexibilitet
Den faktor som jag tror har störst inverkan och som gör mig väldigt trygg i känslan att Man Utd kommer att bärga sin fjärde raka titel är flexibilitet. United har redan denna säsongen använt tre-fyra startspelare fler än sina toppkonkurrenter och trots att vi inte ens varit nära den höga nivå som Chelsea visat i år och även delvis Arsenal.

Visst har vi haft våra fantastiska kvartar här och där men förövrigt en väldigt medelnivå och då är vi ändå förnärvarande tvåa. Spelare kommer att formtoppas och de kommer att matchas naturligt hårdare. Jag förstår inte riktigt hur Manchester United får kritik för att vara för beroende av enstaka spelare. Så länge Man Utd inte är mer än 5 poäng efter ledaren så är jag absolut inte orolig. Snart går vi in i de matchtäta perioderna och då kommer vi!

**********

Fortsätt att stötta era lag som jag gör mitt, visst är det enögt ibland och onyanserat i objektiviteten. Men det handlar om passion och gemenskap, eller hur? I med och motgång är jag för alltid en Red Devil.

Tycker förresten att symboliken i detta smeknamn är lite rolig och intressant. Namnet blev förknippat med Man Utd då de under 1900-talets första hälft hade ett samarbete med ett lokalt rugbylag. Detta rugbylag kallades för Red Devils och de blev sedermera ett tilltal även för Man Utd. För Mig är rugby en av de riktiga gentlemannasporterna som symboliserar fair play och en riktig sportmanship och då tycker jag att de är välpassande att mitt lag förknippas med dessa gentlemannavärderingar.

**********

För att följa Marcus trevliga tradition med lite läsarfrågor så avslutar jag mitt gästspel med att ställa en lite klurig en: Nämn den idag aktiva spelare i PL som under sin karriär på högsta nivå har spelat i alla lagdelar alltså målvakt, försvarare, mittfältare och forward?

/Tack för mig

Manutdno1 (Boris)

Publicerad 2009-11-21 kl 12:45
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons