Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vad är det som händer med stenrika QPR? Del I

På nyårsdagen 1992 åkte Queens Park Rangers till Old Trafford för match mot Manchester United. Gerry Francis lag vann med 4-1. Det var en liten överraskning, men ingen jätteskräll. För på 90-talet var QPR ett riktigt bra lag, ett respekterat mittenlag i högsta divisionen med klasslirare som Ray Wilkins, Darren Peacock, Andy Sinton (skratta inte, han var bra då) och Roy Wegerle.

Läs om matchen här och kolla in den här – inte alls överdrivna… – videon. Vad härligt det är att titta på gamla fotbollsbilder… Var det Clayton Blackmore jag skymtade för United?

**********

Säsongen efter slutade QPR femma i den första Premier League-säsongen, fyra poäng före Liverpool och sju poäng före Arsenal. Livet lekte på Loftus Road och en ung anfallare vid namn Les Ferdinand hade börjat spruta in mål. Säsongen efter hamnade man på en nionde plats i ligan men det var inte förrän Francis (kolla in den här frissen) plötsligt lämnade klubben för att ta över Tottenham (va, Tottenham snor en tränare, det har väl aldrig hänt? Hoddle, Ramos etc etc) halvvägs genom 94-95 säsongen som det stora raset inleddes.

**********

Sommaren 1995 såldes Ferdinand till Newcastle för 80 miljoner kronor (vilket var en gigantisk summa då, även om det är kaffepengar för Citys ägare nu) och utan anfallarens mål så åkte QPR ut. Det forna storlaget (på 80-talet, med Terry Venables som tränare, satte man skräck i alla lag med sina plastgräsmatta) tränades då av Ray Wilkins och katastrofen var ett faktum.

**********

Det var många som trodde att QPR skulle gå upp till Premier League igen den följande säsongen men kräftgången fortsatte. Ett tidigare stabilt Premier League-lag hade hamnat i division ett-gyttjan, och satt fast. Likt Coventry, Leicester, Southampton, Leeds och Sheffield Wednesday på senare tid så klarade inte QPR omställningen till en lägre division. 

**********

Smågalne före detta spelaren Ian Holloway tog över från Wilkins och stannade i fem år. Han är mest känd för sina galna kommentarer, som till exempel den här efter en hård vinst mot Chesterfield.

“To put it in gentleman’s terms if you’ve been out for a night and you’re looking for a young lady and you pull one, some weeks they’re good looking and some weeks they’re not the best. Our performance today would have been not the best looking bird but at least we got her in the taxi. She weren’t the best looking lady we ended up taking home but she was very pleasant and very nice, so thanks very much, let’s have a coffee”

eller

“I love Blackpool. We’re very similar. We both look better in the dark.”

eller den här barnförbjudna:

“He’s six foot something, fit as a flea, good looking – he’s got to have something wrong with him. Hopefully he’s hung like a hamster – That would make us all feel better. Having said that, me missus has got a pet hamster at home, and his cock’s massive.” – talking about Cristiano Ronaldo.

**********

Hur som helst. Ian Holloway lyckades aldrig gå upp till Premier League och lämnade klubben 2006. Och i del II av “Vad är det som händer med stenrika QPR?” (i morgon eller på fredag beroende på vad som händer i kvällens Champions League-matcher) så kommer det att handla om stenrika ägare, en pajas till ordförande som säger att han blev mordhotad och en rad tränare som har kommit och gått.

En fascinerande berättelse.

**********

Ny ödesmatch för Liverpool i Champions League ikväll och den här gången måste man inte bara slå Debrecen borta utan även hoppas att Lyon tar en poäng eller vinner borta mot Fiorentina. Glen Johnson och Daniel Agger bör vara spelklara för Rafael Benitez gäng men Fernando Torres, Albert Riera, Ryan Babel och Martin Kelly fortfarande skadade.

Ryan Babel har sagt att han tänker lämna Liverpool i januari om han inte får spela mer.

**********

Jag trodde aldrig jag skulle få höra Arsene Wenger svära på en presskonferens men han är lite pressad nu efter de senaste veckornas kaxiga kommentarer att “Arsenal kommer att vinna något den här säsongen”.

Igår på presskonferensen fick han frågan om han tycker Theo Walcott ska vara med i England VM-trupp (vilket faktiskt var en ganska idiotisk fråga på en presskonferens inför Arsenal-Standard Liege i november). Wenger svarade: For fuck’s sake, the World Cup is in June. Is he on holiday until June 11?

**********

Har full förståelse för Wenger. Det är många journalister som går till presskonferenser här i England “trying to get a line” för förstasidan på sportdelarna. Och så ställer de provocerande frågor. Igår nappade Wenger men jag måste säga att jag (trots att jag jobbar på en av Englands största tidningar) står helt på Wengers sida.

**********

Flera tidningar tror att Carlos Vela kan spela från start ikväll. Intressant.

**********

Så svaret på veckans fråga då: Vilken målvakt har gjort flest räddningar i Premier League den här säsongen och vilket målvakt har bäst räddningsprocent (83 procent av skotten). Kan vara samma målvakt, kan vara två olika…

Kask prickade in Brad Friedel, som har bäst procent.

MÖEG, Alex, RomaTotti, CAN7ONA, Robban hade med Joe Hart, som har gjort flest räddningar.

Lalle hade med båda i sitt svar. Imponerande.

Men priset går till Erkie Jerkie: Joe Hart flest räddningar. Friedel bäst procent.

Stort. Jag bjuder på en pint nästa gång du är i East Finchley.

Och jag får nog be om ursäkt till alla som svarat Asmir Begovic, för jag var ute efter målvakter som spelat fler än en match. Lite slarvigt igen av mig. Ber om ursäkt.

**********

Wigans spelare har lovat att betala biljetterna för de supportrarna som åkte till White Hart Lane och led i 90 minuter. Alltid något. -Vi kan inte ta fansens support för givet, säger kaptenen Mario Melchiot.

Helt rätt.

**********

Och för er Spursfans som fortfarande är höga från 9-1 vinsten i söndags men vill läsa mer om Jermain Defoe så kan jag bjuda på den här intervjun från dagens Guardian.

**********

Journalistkollegan Ben Lyttleton slog till med den här quizen igår: Åtta spelare vars efternamn slutar med ett a har gjort mål för Liverpool. Vilka är de?

Jag kom på Riera, Dossena, Insua, Arbeloa, Garcia och Hyypiä (som engelsmännen räknar som ett a) ganska snabbt (utan att kolla på nätet förstås). Saknar fortfarande tre. Kan ni hjälpa till? Vore pinsamt att inte ge Ben alla namnen.

**********

Ard Schenk på Ullevi? Stort.

Publicerad 2009-11-24 kl 09:44
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons