Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Problem för supporterägda Ebbsfleet United

För drygt 18 månader sedan investerade jag 500 kronor för att bli medlem i myfootballclub.co.uk. Tanken var nästan utopiskt bra. En fotbollsklubb i det engelska ligasystemet skulle köpas av fotbollsfans – och styras av fotbollsfans. Vi skulle rösta om spelarköp, klubbmärke, priserna på säsongsbiljetter och till och med laguttagningarna.

**********

Ett tag gick det rykten om att intresset från fotbollsfans världen runt var så start att man skull köpa och styra Leeds United (vilket naturligtvis hade betytt att jag inte gått med från början, ha ha). I slutändan blev det inte Leeds utan den något anonymare klubben Ebbsfleet United i femte divisionen (Blue Square Premier). Klubben togs över av myfootballclub.co.uk i februari 2008 och medlemmarna (undertecknad inkluderat) drömde om en demokratisk klubb som brydde sig om fansen.

**********

Första säsongen gick över förväntan. Ligaspelet går helt ok och man vinner till och med en final på Wembley, the FA Trophy efter 1-0 mot Torquay. Över 26 000 medlemmar var på plats och fler än 5 000 utländska fans kollade på matchen online. Storföretag som Nike och Eurostar sponsrade.

Någon månad senare bestämmer sig medlemmarna att inte höja biljettpriserna för nästa säsong och bestämmer även att spelarbudgeten (löner etc) ska ligga på 10 000 pund (120 000 kr i dagens läge) i veckan. Ytterligare milstolpar: medlemmarna bestämmer sig för att köpa en spelare från Cambridge och sälja en anfallare till Bristol City för nästan två miljoner kronor. Det är första gången i fotbollshistorien som supportrar tar liknande beslut.

**********

Men trots dessa trots allt ganska signifikativa framgångar så måste jag erkänna att jag aldrig kände mig riktigt nära Ebbsfleet United. Visst, jag kollade hur det gick för laget de flesta helger men ibland glömde jag bort det. Jag kände inte till spelarna så bra och tycktes inte hinna med att rösta.

När jag frågade er för några månader sedan om jag skulle förnya mitt medlemsskap svarade ni “ja” och jag betalade lydigt in ytterligare 500 kronor och bestämde mig för att höja min entusiasm. Det funkade inte det heller.

Jag vet inte, det är något speciellt med fotbollslag. Har man inte varit med sedan barnsben tycker jag det är väldigt svårt att “börja älska”  ett nytt lag.

Jag försökte när jag var i Italien (Lazio) och jag försökte när jag bodde i Tyskland (Borussia Dortmund) men det funkade inte alls. Jag brydde mig helt enkelt inte. Här i England har jag visserligen fastnat för två lag i de lägre divisionerna, Barnet som är mitt närmasta lag, och AFC Wimbledon.

Jag följer dem, och vill verkligen att det går bra för dem, men gör det ont när de förlorar? Svaret är nej. Och det är väl det som är definationen av att vara en riktig supporter, eller?

**********

Däremot tycker jag att iden att ta över en fotbollsklubb är suverän och jag hoppas att det finns tillräckligt många eldsjälar som håller Ebbsfleet United vid liv. Jag tänker nog fortsätta att betala min medlemsavgift eftersom jag som fotbollsälskare vill att klubben lyckas.

Men just nu går det tyvärr inte så bra för Ebbsfleet.

**********

Det största problemet är ekonomiskt. Ett tag såg det ut som om klubben skulle gå under före jul. Men då röstade medlemmarna att höja medlemspriset till 50 pund eller 100 pund för VIP membership. Man röstade även för att köpa rättigheterna till hemsidan från grundaren Will Brooks, som hade tagit hela 20 procent av medlemsavgiften för att sköta hemsidan.

**********

Och tillräckligt många medlemmar förnyade medlemsskapet för att rädda klubben. En imponerande insats. Men nu måste man titta på hur många av de kvarvarande medlemmarna är beredda att betala 50 eller 100 pund för att fortsätta vara med.

Och med tanke på att medlemsskapet har gått från över 30 000 medlemmar till 9 000 så undrar man ju. #

Men det viktigaste just nu är att klubben har överlevt och att spelarna har börjat tro på framtiden. Efter att inte ha vunnit hemma på hela säsongen har man nu två raka hemmasegrar – mot topplagen Mansfield och Stevenage – och man har nu närmat sig lagen framför sig. Ebbsfleet ligger fortfarande på en nedflyttningsplats men nu finns det hopp i varje fall.

**********

Är det någon av er läsare som gick med Ebbsfleet United? Vad tycker ni? Är ni fortfarande medlemmar? Och ni som inte gick med – kan ni tänka er att gå med en supportägd klubb?

**********

Är tillbaka i England på måndag morgon. Vilken dramatisk helg det har varit i Premier League. Citys vinst över Chelsea verkar ju ha innehållit det mesta. Typiskt när man är bortrest…

Publicerad 2009-12-06 kl 16:04
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons